r
Nosalty Logó

Narancsos máktorta narancsos diókrémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gubigabi
Narancsos máktorta narancsos diókrémmel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

Összesen 861 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

Összesen 10330 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

Összesen 328 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    51.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1004.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    259 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 861 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    149.4 g

Zsír

  • Összesen
    622.6 g
  • Telített zsírsav
    285 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    158 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    141 g
  • Koleszterin
    2277 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12054.8 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    4876 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1519 mg
  • Foszfor
    4222 mg
  • Nátrium
    1108 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1067.8 g
  • Cukor
    796 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    831 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3214 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    216 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    1345 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3111 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    966 micro
  • β-crypt
    556 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2658 micro
Összesen 10330 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 328 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A puha vajat a porcukor felével jó habosra keverjük. A rumot, a tojások sárgáját és a narancs kifacsart levét beledolgozzuk. Akkor jó, ha szinte krémszerű lesz és kifehéredik.
  2. Egy tálban a mákot, a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót, a kandírozott- és a frissen reszelt narancshéjat összeforgatjuk, a vajas keverékhez adjuk.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék porcukrot is beledolgozzuk. Pár evőkanálnyit a mákos masszával jól kikeverünk, csak így lesz annyira lágy, hogy a többi habot könnyedén beleforgathassuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformában 3 lapot sütünk a masszából. (3x11perc sütés.) A megsült lapokat rácson hagyjuk kihűlni.

A lekenéshez

  1. A puha vajat porcukorral jó habosra keverjük, félretesszük. A vaníliás pudingport a tejben sűrűre főzzük, a tűzről lehúzzuk, és azonnal belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Megvárjuk, amíg kihűl, de közben óvatosan többször átkeverjük. Ha kihűlt, a darált dióval együtt a vajas krémhez keverjük.

A krémhez

  1. Egy lapos tálcára tesszük az első tortalapot. Egy kevés narancslikőrrel meglocsoljuk, majd a narancslekvár felét rákenjük. A narancsos krémből kiveszünk annyit, amennyi elegendő lesz majd a torta körbekenéséhez. A többi krém felét az első lapra kenjük.
  2. A következő tésztakorongot rátesszük, s ugyanúgy járunk el vele, mint az iméntivel.
  3. Rátesszük a harmadik tésztát, majd szépen körbekenjük a félretett krémmel. Jó fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit "meghúzzon".

A bevonathoz

  1. A csokoládét fölolvasztjuk, és egyenletesen bevonjuk vele a torta tetejét. Ismét betesszük a hűtőbe fél órára.

A díszítő csokiszalaghoz

  1. Pontosan megmérjük a torta magasságát, és sütőpapírból egy, a mért magasságnál 0,5-1 centivel szélesebb csíkot vágunk.
  2. A fehér csokit felolvasztjuk, és sütőpapírból készített kis tölcsérbe öntjük. Egyenlő távolságra kis fenyőfákat rajzolunk a csokiból a sütőpapír szalagra. (Akár elő is rajzolhatjuk, hogy könnyebb legyen a csokival.) Hagyjuk teljesen megszáradni.
  3. Az étcsokoládét fölolvasztjuk, majd egyenletesen, de nem túl vékonyan a fenyőfás papírcsíkra kenjük. Ügyeljünk, hogy a szélein se legyen túl vékony a csoki.
  4. Hagyjuk egy kicsit megszilárdulni, majd amikor már nem csorgósan lágy, de még nem is szilárdult meg teljesen, óvatosan a csokis oldalával befelé a torta oldalára simítjuk.
  5. Ha kicsit netán hosszabb lett a kelleténél, akkor most korrigálhatjuk, levághatunk belőle, a lényeg, hogy szépen összeérjenek. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárdulhasson. 10-15 perc elteltével óvatosan lefejtjük a papírt a csokiszalagról.
  6. A torta tetejét kedvünkre díszíthetjük narancshéjjal, színes cukorkákkal. Én marcipán díszeket tettem a tetejére.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 11 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 4191
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 22.

Ajánló

A karácsonyi asztal dísze lehet ez a pompás torta, de egyéb ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Narancsos máktorta narancsos diókrémmel
Gubigabi 20 recept

A receptet egy régebbi (2008.12.) Príma Konyha magazinban találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a csokiszalagot fenyőfákkal díszítettem, így még inkább ünnepi hangulatúvá vált a torta. Sok karácsonyt idéző íz megtalálható benne egyszerre. Mák, narancs, dió. Nem egyszerű torta, de az íz és a látvány kárpótol. Bár az én csokimázam nem lett tökéletes, de a tavalyi karácsonyi asztalról pillanatok alatt eltűnt. :-)

Hozzávalók

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...