Narancsos máktorta narancsos diókrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gubigabi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
14g vaj102 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
2g rum4 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
21g mák109 kcal
-
6g finomliszt21 kcal
-
16 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
22g narancs7 kcal
-
13 kcal
-
0g só0 kcal
A lekenéshez
-
17g narancslekvár41 kcal
-
3g cointreau6 kcal
A krémhez
A bevonathoz
-
8g étcsokoládé46 kcal
A díszítő csokiszalaghoz
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
45 kcal
Összesen
861
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
170g vaj1219 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
20g rum46 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
191 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
161 kcal
-
0g só0 kcal
A lekenéshez
-
200g narancslekvár492 kcal
-
30g cointreau69 kcal
A krémhez
-
200g vaj1434 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
171 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g dió654 kcal
-
260g narancs89 kcal
A bevonathoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
A díszítő csokiszalaghoz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
Összesen
10330
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
5.4g vaj39 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
14g tojás18 kcal
-
7.9g mák42 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.6g étkezési keményítő6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
8.3g narancs3 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
A lekenéshez
-
6.4g narancslekvár16 kcal
-
1g cointreau2 kcal
A krémhez
-
6.4g vaj46 kcal
-
4.8g porcukor18 kcal
-
1.4g vaníliás pudingpor5 kcal
-
7.9g tej4 kcal
-
3.2g dió21 kcal
-
8.3g narancs3 kcal
A bevonathoz
-
3.2g étcsokoládé17 kcal
A díszítő csokiszalaghoz
-
4.8g étcsokoládé26 kcal
-
3.2g fehér csokoládé17 kcal
Összesen
328
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 51.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1004.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 69.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 259 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
861
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 149.4 g
Zsír
-
Összesen 622.6 g
-
Telített zsírsav 285 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 158 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 141 g
-
Koleszterin 2277 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12054.8 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 4876 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1519 mg
-
Foszfor 4222 mg
-
Nátrium 1108 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1067.8 g
-
Cukor 796 mg
-
Élelmi rost 87 mg
VÍZ
-
Összesen 831 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3214 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 216 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 653 micro
-
Kolin: 1345 mg
-
Retinol - A vitamin: 3111 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 966 micro
-
β-crypt 556 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2658 micro
Összesen
10330
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
328
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
17 dkg vaj
-
25 dkg porcukor
-
0.2 dl rum
-
8 db tojás
-
7 dkg finomliszt
-
5 dkg étkezési keményítő
-
1 teáskanál sütőpor
-
5 dkg kandírozott narancshéj
-
1 csipet só
A lekenéshez
-
20 dkg narancslekvár
A krémhez
-
20 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
2.5 dl tej
A bevonathoz
-
10 dkg étcsokoládé
A díszítő csokiszalaghoz
-
15 dkg étcsokoládé
-
10 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A tésztához
- A puha vajat a porcukor felével jó habosra keverjük. A rumot, a tojások sárgáját és a narancs kifacsart levét beledolgozzuk. Akkor jó, ha szinte krémszerű lesz és kifehéredik.
- Egy tálban a mákot, a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót, a kandírozott- és a frissen reszelt narancshéjat összeforgatjuk, a vajas keverékhez adjuk.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék porcukrot is beledolgozzuk. Pár evőkanálnyit a mákos masszával jól kikeverünk, csak így lesz annyira lágy, hogy a többi habot könnyedén beleforgathassuk.
- Sütőpapírral bélelt tortaformában 3 lapot sütünk a masszából. (3x11perc sütés.) A megsült lapokat rácson hagyjuk kihűlni.
A lekenéshez
- A puha vajat porcukorral jó habosra keverjük, félretesszük. A vaníliás pudingport a tejben sűrűre főzzük, a tűzről lehúzzuk, és azonnal belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is.
- Megvárjuk, amíg kihűl, de közben óvatosan többször átkeverjük. Ha kihűlt, a darált dióval együtt a vajas krémhez keverjük.
A krémhez
- Egy lapos tálcára tesszük az első tortalapot. Egy kevés narancslikőrrel meglocsoljuk, majd a narancslekvár felét rákenjük. A narancsos krémből kiveszünk annyit, amennyi elegendő lesz majd a torta körbekenéséhez. A többi krém felét az első lapra kenjük.
- A következő tésztakorongot rátesszük, s ugyanúgy járunk el vele, mint az iméntivel.
- Rátesszük a harmadik tésztát, majd szépen körbekenjük a félretett krémmel. Jó fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit "meghúzzon".
A bevonathoz
- A csokoládét fölolvasztjuk, és egyenletesen bevonjuk vele a torta tetejét. Ismét betesszük a hűtőbe fél órára.
A díszítő csokiszalaghoz
- Pontosan megmérjük a torta magasságát, és sütőpapírból egy, a mért magasságnál 0,5-1 centivel szélesebb csíkot vágunk.
- A fehér csokit felolvasztjuk, és sütőpapírból készített kis tölcsérbe öntjük. Egyenlő távolságra kis fenyőfákat rajzolunk a csokiból a sütőpapír szalagra. (Akár elő is rajzolhatjuk, hogy könnyebb legyen a csokival.) Hagyjuk teljesen megszáradni.
- Az étcsokoládét fölolvasztjuk, majd egyenletesen, de nem túl vékonyan a fenyőfás papírcsíkra kenjük. Ügyeljünk, hogy a szélein se legyen túl vékony a csoki.
- Hagyjuk egy kicsit megszilárdulni, majd amikor már nem csorgósan lágy, de még nem is szilárdult meg teljesen, óvatosan a csokis oldalával befelé a torta oldalára simítjuk.
- Ha kicsit netán hosszabb lett a kelleténél, akkor most korrigálhatjuk, levághatunk belőle, a lényeg, hogy szépen összeérjenek. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárdulhasson. 10-15 perc elteltével óvatosan lefejtjük a papírt a csokiszalagról.
- A torta tetejét kedvünkre díszíthetjük narancshéjjal, színes cukorkákkal. Én marcipán díszeket tettem a tetejére.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 11 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 4191
- Feltöltés dátuma: 2013. december 22.
Ajánló
A karácsonyi asztal dísze lehet ez a pompás torta, de egyéb ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gubigabi
20 recept
A receptet egy régebbi (2008.12.) Príma Konyha magazinban találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a csokiszalagot fenyőfákkal díszítettem, így még inkább ünnepi hangulatúvá vált a torta. Sok karácsonyt idéző íz megtalálható benne egyszerre. Mák, narancs, dió. Nem egyszerű torta, de az íz és a látvány kárpótol. Bár az én csokimázam nem lett tökéletes, de a tavalyi karácsonyi asztalról pillanatok alatt eltűnt. :-)