Narancsos-csokis túrótorta diétásan
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
14g tojás17 kcal
-
4 kcal
-
1g dió5 kcal
-
2 kcal
-
12 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A csokikrémhez
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
-
4g vaj30 kcal
A gyümölcsréteghez
-
43g narancs15 kcal
A joghurthabhoz
-
42g habtejszín122 kcal
-
21g tehéntúró31 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
8g narancslé4 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
165g tojás208 kcal
-
50 kcal
-
10g dió65 kcal
-
23 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A csokikrémhez
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
50g vaj359 kcal
A gyümölcsréteghez
-
520g narancs178 kcal
A joghurthabhoz
-
500g habtejszín1460 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0 kcal
-
40g zselatinfix52 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
8.5g tojás11 kcal
-
3 kcal
-
0.5g dió3 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A csokikrémhez
-
7.8g étcsokoládé42 kcal
-
5.2g habtejszín15 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
A gyümölcsréteghez
-
26.9g narancs9 kcal
A joghurthabhoz
-
25.9g habtejszín76 kcal
-
13g tehéntúró19 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
4.7g narancslé2 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
2.1g zselatinfix3 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.2 g
-
Cink 55 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 91.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.6 g
Zsír
-
Összesen 329 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1326 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6397.9 g
-
Cink 658 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 1431 mg
-
Vas 518 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 2276 mg
-
Nátrium 977 mg
-
Réz 28 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 194.3 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1094 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2303 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 241 mg
-
D vitamin: 257 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 584 mg
-
Retinol - A vitamin: 2212 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 776 micro
-
β-crypt 588 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1408 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.5 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 16 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojás
-
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek napraforgó olaj
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 ek édesítőszer (nem aszpartam, mert az elbomlik a sütéskor, folyékony édesítőszert is használhatunk)
A csokikrémhez
-
1 dl habtejszín
-
5 dkg vaj
A gyümölcsréteghez
A joghurthabhoz
-
5 dl habtejszín
-
2 csomag zselatinfix
Elkészítés
A tésztához
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az olajjal, kakaóporral, édesítőszerrel.
- A fehérjét felverjük kemény habnak, majd a sárgáját 2-3 részletben könnyedén, kézi habverővel hozzákeverjük.
- Beleszórjuk a darált diót vagy madulát, majd a lisztet, amiben a sütőport elvegyítettük. Az egészet nagyon könnyedén, csak pár mozdulattal elegyítjük, hogy megmaradjon a tojáshab állaga.
- Egy tortaformát vagy kerek tepsit sütőpapírral kibélelünk, a papír felső felületét nagyon gyengén beolajozzuk a kezünkkel, mint ahogy egy könnyű krémet kennénk el a bőrünkön.
- A tésztát beleöntjük és sütőben pár perc alatt szilárdra sütjük. Én az ujjammal meg szoktam koppintani a tészta tetejét, ha az rugalmasan "visszarúg", akkor átsült.
- Kivesszük, papírt lehúzzuk. Vagy egy tortatányérra fektetjük, és köré rakunk egy karimát, vagy magát a szétszedhető tortaforma szegélyét, de ugyanúgy alkalmas egy tűzőgéppel összetűzött, alufóliával becsomagolt papírcsík is. (Nekem sikerült egy szuper állítható méretű tortakarimát vásárolnom, azt nagyon szeretem, mert bármekkora tortát csinálhatok vele.)
- A csokit mikróban "felengedtetetés (Auftauen)" fokozaton 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk (kb. 1-2 perc). Kivesszük, kiskanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk kanálnyi mennyiségenként a tejszínt, mindig újra alaposan kikeverve. Ha nem elég olvadt a csoki, akkor lehet még 1-1 percet adni neki, ez a mikrosütőtől függ, mennyire erős a felengedtetés fokozata. (A csokiolvasztáshoz az a jó, ha minél gyengébb.)
- A vajat vékony szeletkékre vágjuk, és szintén hozzákeverjük a csokihoz. Kicsit lehet benne állni hagyni, akkor könnyebben felolvad. Vagy a végén együtt olvasztattni a mikróban a csokival. A lényeg, hogy homogén, sűrűn folyós csokit kapjunk.
- Egy pár kanálnyit tegyünk félre a csokiból díszítésre, a többivel locsoljuk meg egyenletesen a tésztalapot, és tegyük kis időre hidegre, hogy a csoki szilárduljon.
- Közben elkészítjük a túróhabot. A tejszínt elkezdjük habbá verni, félkész állapotában hozzátesszük a zselatin fixet, édesítőszert, reszelt narancshéjat, és folytatva a habverést egész keményre verjük. Hozzákeverjük a gyümölcslevet (1 citrom + 1 narancs) és a túrót (joghurtot), vaníliát.
- A csokirétegre egyenletesen elosztjuk a darabolt gyümölcsöt, és ráhalmozzuk a túróhabot, elegyengetjük a tetején.
- A félretett csokit (ha kell, pici olvasztás után) kis műanyagzacskóba töltjük, aminek icipici darabka sarkát levágjuk, és becsíkozzuk a torta tetejét mintázatként. (Sokkal könnyebb szeletelni, ha nem egyenletes csokiréteget kap.) De ugyanígy díszíthető a gyümölcsünknek megfelelő tortazselé-mázzal is, amibe apró gyümölcskockákat teszünk. Természetesen citromlével és édesítőszerrel édesítve.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 6 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 283
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 20160
- Feltöltés dátuma: 2012. február 20.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, akinek szénhidrátszegény étrenden kell élnie, de azoknak is, akik saját elhatározásukból ezt az utat választják!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Már majdnem abbahagytam a receptírást, mert annyi minden történt, hogy elkezdtem a cukorra, mint első számú közellenségre tekinteni. (Amúgy tényleg az, olyan, mint a drog, minél többet eszel belőle, annál jobban kívánod, és rosszul leszel, ha "leesik a vércukrod".) Most nem kívánok egészségügyi előadást tartani, de a nagyobbik fiam után a kisebbik is el kezdett szenvedni a vércukor leeséstől. (Kézremegés, jártányi erőd sincs, ájulás közeli állapot.) Szabályos hipoglykémiás roham. Pedig a vércukor rendben volt (orvosilag és perpillanat). Viszont fenyegetően elindult "valami". Az is szerepet játszott, hogy svájci állásom első 2 évében kilószámra küldtem, és vittem haza a jó svájci csokikat, hogy örömet okozzak.... Eredménye, szép kis túlsúlyok hirtelen. Lényeg a lényeg, időben észbekapott a fiam, és nem akart megbetegedni. Elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket. Az eredmény: éhgyomorra is tud 12 órát dolgozni rosszullét nélkül, és mára már több, mint 30 kiló mínusz! Szóval azóta én sem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor van és fehér kenyeret se. Ennél többet jelenlegi szakácskodós munkámban nem tudok tenni. És mivel desszertet is kell mindig készítenem, kifejlesztettem egy technikát, amivel hozzáadott cukor nélkül, minél alacsonyabb finomított szénhidráttartalommal ugyanolyan finom tortákat tudok készíteni, mint ami csöpög a cukortól. Ez az első darab a repertoárban, de nem is az ízesítés, hanem a technika a lényeg. Mert az alapkoncepció ismeretében végtelen variáció lehetséges! A gyümölcsréteghez bármilyen gyümölcsöt használhatunk: lehet narancs, málna, meggy, őszi vagy sárgabarack vagy bármi savanykás gyümölcs. Én naranccsal csináltam, annak a mennyiségét írtam. Ha te mást használsz, kb. 3 db narancsnak megfelelő mennyiségre lesz szükséged. (Meg egy kis gyümölcs vagy kompótlére, hogy a krém harmonizáljon a gyümölccsel.)