r
Nosalty Logó

Narancsos-csokis túrótorta diétásan

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sienne
Narancsos-csokis túrótorta diétásan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 4066 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 210 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.2 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    329 g
  • Telített zsírsav
    187 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1326 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6397.9 g
  • Cink
    658 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    518 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    2276 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    28 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1094 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    584 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2212 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    588 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1408 micro
Összesen 4066 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.5 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    16 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 210 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

  • 2 db narancs (késsel megtisztítva fehér részek nélkül és összevágva kis kockákra)

A joghurthabhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az olajjal, kakaóporral, édesítőszerrel.
  2. A fehérjét felverjük kemény habnak, majd a sárgáját 2-3 részletben könnyedén, kézi habverővel hozzákeverjük.
  3. Beleszórjuk a darált diót vagy madulát, majd a lisztet, amiben a sütőport elvegyítettük. Az egészet nagyon könnyedén, csak pár mozdulattal elegyítjük, hogy megmaradjon a tojáshab állaga.
  4. Egy tortaformát vagy kerek tepsit sütőpapírral kibélelünk, a papír felső felületét nagyon gyengén beolajozzuk a kezünkkel, mint ahogy egy könnyű krémet kennénk el a bőrünkön.
  5. A tésztát beleöntjük és sütőben pár perc alatt szilárdra sütjük. Én az ujjammal meg szoktam koppintani a tészta tetejét, ha az rugalmasan "visszarúg", akkor átsült.
  6. Kivesszük, papírt lehúzzuk. Vagy egy tortatányérra fektetjük, és köré rakunk egy karimát, vagy magát a szétszedhető tortaforma szegélyét, de ugyanúgy alkalmas egy tűzőgéppel összetűzött, alufóliával becsomagolt papírcsík is. (Nekem sikerült egy szuper állítható méretű tortakarimát vásárolnom, azt nagyon szeretem, mert bármekkora tortát csinálhatok vele.)
  7. A csokit mikróban "felengedtetetés (Auftauen)" fokozaton 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk (kb. 1-2 perc). Kivesszük, kiskanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk kanálnyi mennyiségenként a tejszínt, mindig újra alaposan kikeverve. Ha nem elég olvadt a csoki, akkor lehet még 1-1 percet adni neki, ez a mikrosütőtől függ, mennyire erős a felengedtetés fokozata. (A csokiolvasztáshoz az a jó, ha minél gyengébb.)
  8. A vajat vékony szeletkékre vágjuk, és szintén hozzákeverjük a csokihoz. Kicsit lehet benne állni hagyni, akkor könnyebben felolvad. Vagy a végén együtt olvasztattni a mikróban a csokival. A lényeg, hogy homogén, sűrűn folyós csokit kapjunk.
  9. Egy pár kanálnyit tegyünk félre a csokiból díszítésre, a többivel locsoljuk meg egyenletesen a tésztalapot, és tegyük kis időre hidegre, hogy a csoki szilárduljon.
  10. Közben elkészítjük a túróhabot. A tejszínt elkezdjük habbá verni, félkész állapotában hozzátesszük a zselatin fixet, édesítőszert, reszelt narancshéjat, és folytatva a habverést egész keményre verjük. Hozzákeverjük a gyümölcslevet (1 citrom + 1 narancs) és a túrót (joghurtot), vaníliát.
  11. A csokirétegre egyenletesen elosztjuk a darabolt gyümölcsöt, és ráhalmozzuk a túróhabot, elegyengetjük a tetején.
  12. A félretett csokit (ha kell, pici olvasztás után) kis műanyagzacskóba töltjük, aminek icipici darabka sarkát levágjuk, és becsíkozzuk a torta tetejét mintázatként. (Sokkal könnyebb szeletelni, ha nem egyenletes csokiréteget kap.) De ugyanígy díszíthető a gyümölcsünknek megfelelő tortazselé-mázzal is, amibe apró gyümölcskockákat teszünk. Természetesen citromlével és édesítőszerrel édesítve.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 6 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 283
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 20167
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 20.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, akinek szénhidrátszegény étrenden kell élnie, de azoknak is, akik saját elhatározásukból ezt az utat választják!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már majdnem abbahagytam a receptírást, mert annyi minden történt, hogy elkezdtem a cukorra, mint első számú közellenségre tekinteni. (Amúgy  tényleg az, olyan, mint a drog, minél többet eszel belőle, annál jobban kívánod, és rosszul leszel, ha "leesik a vércukrod".) Most nem kívánok egészségügyi előadást tartani, de a nagyobbik fiam után a kisebbik is el kezdett szenvedni a vércukor leeséstől. (Kézremegés, jártányi erőd sincs, ájulás közeli állapot.) Szabályos hipoglykémiás roham. Pedig a vércukor rendben volt (orvosilag és perpillanat). Viszont fenyegetően elindult "valami". Az is szerepet játszott, hogy svájci állásom első 2 évében kilószámra küldtem, és vittem haza a jó svájci csokikat, hogy örömet okozzak.... Eredménye, szép kis túlsúlyok hirtelen. Lényeg a lényeg, időben észbekapott a fiam, és nem akart megbetegedni. Elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket. Az eredmény: éhgyomorra is tud 12 órát dolgozni rosszullét nélkül, és mára már több, mint 30 kiló mínusz! Szóval azóta én sem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor van és fehér kenyeret se. Ennél többet jelenlegi szakácskodós munkámban nem tudok tenni. És mivel desszertet is kell mindig készítenem, kifejlesztettem egy technikát, amivel hozzáadott cukor nélkül, minél alacsonyabb finomított szénhidráttartalommal ugyanolyan finom tortákat tudok készíteni, mint ami csöpög a cukortól. Ez az első darab a repertoárban, de nem is az ízesítés, hanem a technika a lényeg. Mert az alapkoncepció ismeretében végtelen variáció lehetséges! A gyümölcsréteghez bármilyen gyümölcsöt használhatunk: lehet narancs, málna, meggy, őszi vagy sárgabarack vagy bármi savanykás gyümölcs. Én naranccsal csináltam, annak a mennyiségét írtam. Ha te mást használsz, kb. 3 db narancsnak megfelelő mennyiségre lesz szükséged. (Meg egy kis gyümölcs vagy kompótlére, hogy a krém harmonizáljon a gyümölccsel.)

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...