r
Nosalty Logó

Napsugár dahl

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Napsugár dahl
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 629 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    874.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    404 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2630 micro
  • β-karotin
    6361 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 629 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    149.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3499.2 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    491 mg
  • Foszfor
    2041 mg
  • Nátrium
    364 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    110 mg

VÍZ

  • Összesen
    2321.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2556 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1617 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10521 micro
  • β-karotin
    25443 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    776 micro
Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    351 micro
  • β-karotin
    849 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 83 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hüvelyesek egy tálba öntjük, és éjszakára beáztatjuk. Sokkal hamarabb megfőnek így.
  2. Másnap alaposan átöblítjük őket, majd annyi vizet öntünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket, és fedő alatt legalább 20 percig főzzük a hüvelyeseket. A répát hámozzuk, felkarikázzuk, és még a főzés elején hozzáadjuk a fazék tartalmához.
  3. A fedőt egy idő után félre is csúsztathatjuk, így elpároljuk a felesleges vizet.
  4. A főzeléket sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát a főzés végén, az utolsó 5 percben adjuk hozzá.
  5. A többi fűszert csak a legvégén adjuk az ételhez ízlés szerint, vagy mindenből egy csipetet. Ügyeljünk az ízek harmóniájára.
  6. Ha már elég sűrűnek találjuk az ételt, ez is egyéni ízléstől függ, elzárjuk a gázt. Botmixerrel pépesítve még intenzívebb ízt kapunk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 149
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 20944
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 23.

Ajánló

Pirítóssal, barna rizzsel, bulgurral - bármilyen gabonakörettel finom.

Receptkategóriák

Kedvenc vegetariánus éttermemben - amely sajnos már bezárt - nagyon sokszor rendeltem sárgaborsó dahlt, és a hideg idő beálltával itthon is több alkalommal eszünk hüvelyeseket. Bár már nem eszem kizárólag vegetariánus ételeket, mint néhány évvel ezelőtt, a kedvenc vega receptjeimet sosem felejtem el. Megnyugtatják a gyomrot, melegítik a testet. A dahl az indiaiak főzeléke. A dahlok hüvelyesekből készülnek, és ezt azért is jó fogyasztani, mert teljes értékű fehérjét képeznek bármiféle gabonával kiegészítve. Tehát kenyérrel, barna rizzsel, bulgurral kísérve értékes fehérjét kapunk, anélkül, hogy bármiféle állati eredetű ételt vettünk volna magunkhoz. A répa pedig izgalmas ízt ad a főzeléknek. Mióta pedig "brit tudósok" bebizonyították, hogy lényegesen több béta karotint nyer az emberi szervezet a főtt répából, mint a nyersből - tessék leguglizni -, még többet teszek ebbe az ételbe is. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...