- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
63g felesborsó228 kcal
-
50g csicseriborsó189 kcal
-
50g vöröslencse179 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
500g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
250g felesborsó910 kcal
-
200g csicseriborsó756 kcal
-
200g vöröslencse716 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
8.3g felesborsó30 kcal
-
6.7g csicseriborsó25 kcal
-
6.7g vöröslencse24 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
11.3g sárgarépa4 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
66.8g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 37.4 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 874.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 510 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 580.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 639 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 404 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2630 micro
-
β-karotin 6361 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 194 micro
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 149.7 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3499.2 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 2041 mg
-
Nátrium 364 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.9 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 110 mg
VÍZ
-
Összesen 2321.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2556 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1617 micro
-
Kolin: 619 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10521 micro
-
β-karotin 25443 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 776 micro
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 77.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 351 micro
-
β-karotin 849 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
-
25 dkg felesborsó
-
20 dkg csicseriborsó
-
20 dkg vöröslencse
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 nagy db sárgarépa
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kurkuma ízlés szerint
-
garam masala ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- A hüvelyesek egy tálba öntjük, és éjszakára beáztatjuk. Sokkal hamarabb megfőnek így.
- Másnap alaposan átöblítjük őket, majd annyi vizet öntünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket, és fedő alatt legalább 20 percig főzzük a hüvelyeseket. A répát hámozzuk, felkarikázzuk, és még a főzés elején hozzáadjuk a fazék tartalmához.
- A fedőt egy idő után félre is csúsztathatjuk, így elpároljuk a felesleges vizet.
- A főzeléket sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát a főzés végén, az utolsó 5 percben adjuk hozzá.
- A többi fűszert csak a legvégén adjuk az ételhez ízlés szerint, vagy mindenből egy csipetet. Ügyeljünk az ízek harmóniájára.
- Ha már elég sűrűnek találjuk az ételt, ez is egyéni ízléstől függ, elzárjuk a gázt. Botmixerrel pépesítve még intenzívebb ízt kapunk.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 149
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 20944
- Feltöltés dátuma: 2011. november 23.
Ajánló
Pirítóssal, barna rizzsel, bulgurral - bármilyen gabonakörettel finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Kedvenc vegetariánus éttermemben - amely sajnos már bezárt - nagyon sokszor rendeltem sárgaborsó dahlt, és a hideg idő beálltával itthon is több alkalommal eszünk hüvelyeseket. Bár már nem eszem kizárólag vegetariánus ételeket, mint néhány évvel ezelőtt, a kedvenc vega receptjeimet sosem felejtem el. Megnyugtatják a gyomrot, melegítik a testet. A dahl az indiaiak főzeléke. A dahlok hüvelyesekből készülnek, és ezt azért is jó fogyasztani, mert teljes értékű fehérjét képeznek bármiféle gabonával kiegészítve. Tehát kenyérrel, barna rizzsel, bulgurral kísérve értékes fehérjét kapunk, anélkül, hogy bármiféle állati eredetű ételt vettünk volna magunkhoz. A répa pedig izgalmas ízt ad a főzeléknek. Mióta pedig "brit tudósok" bebizonyították, hogy lényegesen több béta karotint nyer az emberi szervezet a főtt répából, mint a nyersből - tessék leguglizni -, még többet teszek ebbe az ételbe is. :)