Nagymama cseresznyelekváros palacsintája
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
A palacsintához
-
50g rétesliszt182 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
25g szódavíz0 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
50g cseresznyelekvár139 kcal
-
35 kcal
A cseresznyelekvárhoz
-
250g cseresznye145 kcal
-
63g meggy28 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
0g szalicil0 kcal
A tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
A palacsintához
-
200g rétesliszt728 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
100g szódavíz0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
200g cseresznyelekvár556 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A cseresznyelekvárhoz
-
1000g cseresznye580 kcal
-
250g meggy113 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0g szalicil0 kcal
A tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
A palacsintához
-
5.8g rétesliszt21 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
2.9g szódavíz0 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
5.8g cseresznyelekvár16 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
A cseresznyelekvárhoz
-
28.8g cseresznye17 kcal
-
7.2g meggy3 kcal
-
28.8g cukor111 kcal
-
0g szalicil0 kcal
A tálaláshoz
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 553.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 420.5 g
-
Cukor 362 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 311.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 521 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 435 micro
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 60.6 g
Zsír
-
Összesen 82.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2213.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 664 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 192 mg
-
Foszfor 768 mg
-
Nátrium 447 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1681.8 g
-
Cukor 1449 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1246 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 404 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 538 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2082 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1740 micro
- 2% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 63.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
A palacsintához
-
20 dkg rétesliszt
-
3 db tojás
-
3 dl tej
-
1 csipet só
-
2 teáskanál porcukor
-
1 dl szódavíz
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
20 dkg cseresznyelekvár
A cseresznyelekvárhoz
-
1 késhegynyi szalicil
A tálaláshoz
-
20 dkg porcukor
Elkészítés
A palacsintához
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk
- A felütött tojásokat elkeverjük 2 tk porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába, amit aztán a szódavízzel együtt habverővel csomómentesre keverünk. Belekeverünk egy kis napraforgóolajat is.
- Ezután felmelegített palacsintasütőben kevés olajon a palacsintákat aranysárgára sütjük. A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
- A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük, tetejüket 20 dkg fahéjas porcukorral szórjuk meg.
- Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor, kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.
- Nagymama cseresznyelekvárja:
- A cseresznyét többször átmossuk, szártalanítjuk, kimagozzuk.
- 1 kg kimagozott cseresznyét és 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
- Következő nap forrásig melegítjük, és 5-10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba öntjük, és kihűtjük.
- A harmadik nap lábasba öntjük, ismét forrásig melegítjük, 5 percig kavargatva főzzük, majd szűrőn vagy szitán leszűrjük.
- A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül fertőtlenített üvegekbe töltjük.
- 1 késhegynyi szalicilt teszünk rá és azonnal lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (kb. 1 éjszaka alatt).
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 27470
- Feltöltés dátuma: 2010. július 01.
Ajánló
Tippek a palacsintasütéshez: A palacsintasütéshez 4 dolog szükséges: jó minőségű serpenyő, jó palacsinta alaprecept, jó minőségű alapanyagok + egy kicsi palacsintasütési gyakorlat. A tésztához annyi deka réteslisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni. A csomómentesre kevert, se híg, se sűrű tésztát kb. 1 óráig hagyjuk állni. Ha időközben besűrösödik, egy kevés vízzel hígítsuk fel. Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk. Az előmelegített palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra közepes lángon. Ha teflonserpenyőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is kevertünk, csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a serpenyő belsejét. A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz minőségű lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás, illetve, ha nem forró a zsiradék alatta. Ha nem sikerült a palacsintatészta, sütéskor állandóan leragad, búzadara hozzáadásával császármorzsát készíthetünk belőle.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szeretett nagyanyáink régen órákon (napokon) keresztül rotyogtatták, kevergették a hatalmas kondérokban fővő lekvárokat. Ez a recept is emléket állít a régi, hagyományos lekvárfőzésnek. A mai modern nőknek viszont főzésre és főleg lekvárfőzésre már nincsen idejük. A tartósítószergyártók ezt jól meglátták, és kifejlesztették a speciális zselésítő szereket, amelyek hozzáadásával sokkal gyorsabban besűrűsödnek a lekvárok. Egy zacskó zselésítő kb. 1-1,5 kg gyümölcsíz (lekvár) elkészítéséhez is elegendő.