Naan 2. - az indiai kenyér
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
7g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
250g víz0 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
58.1g finomliszt212 kcal
-
3.5g élesztő4 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
3.5g joghurt2 kcal
-
2.8g napraforgó olaj25 kcal
-
29.1g víz0 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 969.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 689 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 89.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.3 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3878.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 673 mg
-
Nátrium 2757 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 393.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 358.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 321 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
3 dkg élesztő
-
1 tk só
-
1 teáskanál cukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 ek vaj
Elkészítés
- A lisztet egy tálba tesszük. Mélyedést képzünk a közepén. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk annyi meleg vizet, hogy a fészekből ne csorduljon ki, rászórjuk a sót és cukrot, és állni hagyjuk.
- Ha az élesztő már beindult, hozzánöntjük a maradék vizet, a joghurtot és összedolgozzuk. Egy nagyon ragacsos, sűrű nokedliszerűtésztát kapunk majd. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet!
- Néhány löttyintésnyi olajjal elválik a kezünktől, de ezt már nedolgozzuk bele nagyon, csak néhány gyúrásnyit éssimítsuk vele körbe a tálat és a tésztát, majd belangyosított sütőbe, lefedve tegyük fél órára.
- Ha megkelt, vegyük ki, a sütőt kapcsoljuk maximum hőmérsékletre és tegyünk egy edényben vagy konzervdobozban vizet bele. A sütőt legalább fél óráig hagyjuk bemelegedni. Igazán forrónak kell lennie.
- A tésztából lisztezett kézzel szedjünk kisebb teniszlabda méretű gombócokat és húzkodjuk őket lepény formára, kb fél-1 cm vastagra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy - ha van - a már előzőleg a sütővel együtt felforrósított pizzalapra/márványlapra.
- Addig süssük, amíg barna hólyagos nem lesz a teteje.
- Ha kivettük a sütőből, vajjal kenjük áta tetejét mindegyiknek.
- Azonnal fogyasszuk.
- Sütés hőfoka: 270 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 4 perc
- Receptkönyvben: 335
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 52647
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 21.
Ajánló
pH besorolás: enyhén savasít Frissen fogyasszuk raitákhoz, currykhez. Én néha reggelire is sütöm.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nagy dilemmám volt a naan sütése. Egyszerűen azért, mert házilag elég nehéz a kívánt eredményt elérni. Kétféle eljárás ismeretes: a sütő és a serpenyő. Először is: serpenyőben egyáltalán nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Eredetileg a tandor nevű agyagsütőben készül, ahol a hőmérséklet még rosszabb napokon is 400 fok minimum. Ezt reprodukálni otthoni serpenyőben, de még sütőben is, aligha lehet. A cél, hogy minél rövidebb ideig minél magasabb hőmérsékleten süssük. Így kapjuk meg a finom puha, kívűl kicsit ropogós naant. Ne higgyünk annak sem, amikor receptek így szólnak: 180 fokon 20 percig sütjük...A vége egy beton keménységű, naanhoz nem sokban hasonlító cipőtalp lesz. Ugyan a maximális hőmérséklet az én sütőm esetében 300 fok. Nem mondom, hogy tökéletes, de megközelíti az, amilyennek lennie kell. Vannak olyan megoldások is (Heston Blumenthal), amikor két nagy márványlapot V alakban a sütőbe tesznek, mert jól tartja a hőt és erre tapasztják a tésztákat. A V alak nem kell, de érdemes műkövesnél egy centi vastag márványlapot vételezni és pizzát, focaccia-t, ehhez hasonló kenyereket azon sütni, mert sokkal finomabb lesz. Arra nagyon figyeljünk, ha megmostuk, és vizes sose tegyük sötőbe, mert a pórusokban lévő víz gőze szétrobbantja a lapot. Mindig szárazon. A naan egyébként nem csak Indiában honos. Ezt a nevet itt azért kapta, mert a köztudatban leginkább az indiai konyhával összefüggésben ismerik, de tulajdonképpen az egész közel-keleti és észak-afrikai régió ismeri különböző vagy igen hasonló sütési eljárásokkal. Másik fontos tévhit: a joghurt nem alapösszetevője a tésztának. Területenként változóan adnak hozzá, de csak keveset, a tészta állagának javításáért.