r
Nosalty Logó

Munkki - Vappufánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Munkki - Vappufánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 1062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 8492 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 369 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    56.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1488.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    1120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 1062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.5 g

Zsír

  • Összesen
    451.1 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    185 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    133 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11906.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    375 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1464 mg
  • Nátrium
    8962 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    962.9 g
  • Cukor
    193 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    144 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    701 micro
  • Kolin:
    423 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 8492 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    391 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 369 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos tejben egy kis cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy műanyag edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kardamomot, a puha vajat darabokban és a tojásokat. Az edény közepébe lyukat készítünk, majd beleöntjük az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani a tésztát és a maradék 4 dl tejet apránként hozzáadjuk. Addig gyúrjuk így a tésztát, amíg rugalmas és lágy tésztát nem kapunk és el nem válik a kezünktől. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ezután a tésztából kis diónyi golyókat formálunk, és bő forró olajban aranybarnára sütjük. A lecsepegtetett fánkokat cukorba forgatjuk, majd még frissen-melegen tálaljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 128
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9524
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 10.

Ajánló

Mindenféleképp azonnali elfogyasztásra ajánlott, mert másnapra már elveszti a tészta rugalmasságát és lágyságát. Próbáljunk meg annyi adagot készíteni, hogy elfogyjon. Ha mégis maradna ki, akkor még aznap fagyasszuk le, és ha újra elővesszük, akkor olajban hevítsük fel újra, és ismét forgassuk bele cukorba!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Munkki - Vappufánk
Auringonkukka 61 recept

A Vappu a finnek egyik legbulizósabb ünnepe, amit május 1-én ünnepelnek. Igazság szerint már ápr. 30-án elkezdődik a mulatság, így mondhatjuk, hogy 2 napig tart. Az ünnep többféle hagyományból alakult ki a mai, eredeti formájába. Elsősorban a tavasz érkezését köszöntik, egyúttal a munka ünnepe is, és az érettségiző diákok manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, főleg az első napon. Ápr. 30-án mindenki felveszi az érettségiző fehér sapkáját és azzal vonul utcára. Sokan őrültebbnél őrültebb jelmezeket öltenek magukra, és lufi-szerpentin-konfetti tengerben úszik az ország. Este 6 órakor a diákok a hagyomány szerint megsapkázzák a Helsinkiben álló Havis Amanda szobrot, és ekkor veszi kezdetét az igazi parti! Az első napon inkább az ivászat és a bolondosság kerül előtérbe, május 1-én (az eredeti ünnepen) pedig a közös piknik vagy grillezés Helsinki legnagyobb parkjában, a Kaivopuisto-n. Persze a bátrabbak és a fiatalabbak mind a két napot alkaholmámorban töltik, és folyik a pezsgő mindenfele. De hogy rátérjek közben a Munkkira, a Munkki jelentése magyarul egyébként szerzetes, bár nem tudom, hogy pontosan miért ez a neve. Azt hiszem ez nagyobb utánajárást és utánaolvasást igényel. Viszont nyers fordításban a Munkki fánkot jelent (a Munkki egyébként kicsit emlékeztet a csörögefánkra. Az is a tavasz jele, ha ezt árulják a boltokban, vagy ezt készítik otthon a háziasszonyok, ugyanis csak májusban lehet hozzájutni. A Vappu másik nagyon jellegzetes specialitása a Sima (szíma), amely egy édeskés-kesernyés mézsör, amit a Munkkival együtt fogyasztanak. Ennek a receptje egy új fejezetet igényel. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...