Mogyorós aranygaluska vaníliamártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Wendy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
6g élesztő7 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
63g tej35 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g tojás35 kcal
A töltelékhez
-
38g földimogyoró213 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
18g margarin125 kcal
A mártáshoz
Összesen
1061
kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
25g élesztő26 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
250g tej140 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
40g margarin287 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
A töltelékhez
-
150g földimogyoró851 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
70g margarin502 kcal
A mártáshoz
Összesen
4238
kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
1.3g élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
13.5g tej8 kcal
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
2.2g margarin15 kcal
-
2.2g porcukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
A töltelékhez
-
8.1g földimogyoró46 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
3.8g margarin27 kcal
A mártáshoz
-
2.4g vaníliás pudingpor9 kcal
-
37.7g tej21 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
Összesen
227
kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 922.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 333 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.8 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
1061
kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.7 g
Zsír
-
Összesen 194.3 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3688.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 1331 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 344 mg
-
Foszfor 1175 mg
-
Nátrium 661 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 503.2 g
-
Cukor 211 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 158.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1056 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 681 micro
-
Kolin: 416 mg
-
Retinol - A vitamin: 1000 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 671 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 541 micro
Összesen
4238
kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
227
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, majd beleönjük az élesztős tejet, és a környezetéből kevés lisztet keverünk hozzá. Tetejét megszúrjuk pici liszttel, és konyharuhával letakarjuk. 10-12 percig kelesztjük.
- Felolvasztjuk a margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, majd belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, sót, tojást.
- A liszthez keverjük a tojásos keveréket, majd az olvasztott margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk.
- Meleg helyen kétszeresére hagyjuk kelni (30 perc).
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt előmelegítjük.
- A 70 g margarint felolvasztjuk. A darált mogyorót a porcukorral összekeverjük.
- A tésztát lisztes munkalapon átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd 6-8 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a tepsibe sorakoztatjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd a cukros mogyoróval megszórjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig meleg helyen kelesztjük.
- A sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
- A mártáshoz a pudingot 1 dl tejjel elkeverjük, és hozzáadunk 4 ek cukrot. A 6 dl tejet felforraljuk. A pudinghoz keverjük a forró tejet, és kézi habverővel mártás sűrűségűre keverjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9165
- Feltöltés dátuma: 2011. november 18.
Ajánló
A tészta elkészítéséhez használhatunk kenyérsütőgépet is, azaz a helyes sorrendben az alapanyagokat a gépbe tesszük, és dagasztás programra állítjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Wendy
59 recept
Az aranygaluska dióval készül, de mivel dió nem volt itthon csak mogyoró, így azt tettem bele. Az eredmény pedig igazán finom lett.