r
Nosalty Logó

Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Cukormáz

Összesen 209 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Cukormáz

Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Cukormáz

Összesen 338 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 209 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    58.8 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1768.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    1026 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    489 g
  • Cukor
    282 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    488 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    861 micro
Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 338 kcal

Hozzávalók

Tészta

Cukormáz

Elkészítés

Tészta

  1. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, mézeskalácsfűszer, fahéj, gyömbér, sütőpor, só) egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük.
  2. Egy bögrébe beletesszük a vajat, majd rácsorgatjuk a mézet. Utána betesszük a mikróba meglangyosítani, hogy elolvadjon a vaj, illetve a méz folyósabbá váljon.
  3. A tésztára ráütjük a tojást, majd hozzáadjuk a vajas-mézes egyveleget (célszerű kicsit összekeverni), majd kezdetben fakanál segítségével elkezdjük összegyúrni, majd ha már picit összeállt, kézzel folytatjuk.
  4. Kis cipót formálunk, majd folpackba csavarva kb. 30-45 percet hagyjuk hűlni a hűtőben.
  5. Az idő letelte után elővesszük, kicsit átgyúrjuk, hogy melegedjen a tészta. Ha nagyon repedezik, picit várjunk a nyújtással. Lisztezett deszkán vagy folpackkal borított konyhapulton kinyújtjuk fél centisre, majd karácsonyi kiszúró formákkal figurákat szaggatunk belőle.
  6. A szaggatás közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük a figurákat, majd 10 percig sütjük. Ha felül van a sütőnek a fűtőszála (mint nálam), akkor érdemes középre tenni a tepsit.
  7. Ha lejárt a 10 perc, kivesszük, hagyjuk kihűlni. Azonnal puha, nem kell napokat várni, amire megpuhul! Nekem 24 darab lett.

Cukormáz

  1. Egy tojásfehérjét 15 dkg cukorral és a pár csepp citromlével, robotgéppel kemény habbá verünk.
  2. A masszát habzsákba tesszük, majd tetszés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat.
  3. Ha esetleg sok lenne a hab, és marad a díszítés után, készíthetünk belőle habcsókot.:)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35×25
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 88
  • Össznézettség: 39261
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 17.

Ajánló

A mézeskalácsokat díszíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval vagy bármilyen maggal. Ezeket még a sütés előtt a kiszaggatott formákra nyomjuk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mióta tavaly barátom anyukája megkínált mézeskaláccsal, azóta úgy vagyok vele, hogy "De meg kéne próbálni mézeskalácsot készíteni!", mivel isteni volt. Eléggé vonakodtam, mert gyerekkoromban anyukámmal készítettünk, viszont olyan kemény lett, hogy kis híján beletört a fogunk. Végül úgy döntöttem, megcsinálom, legyen karácsonyi hangulat az albérletben.  Nem bántam meg, bár volt egy-két érdekesség elkészítés közben, mert kiderült, hogy a tortadíszítőm nem éppen a legjobb választás volt, úgyhogy nejlon zacsival próbálkoztam, kevés sikerrel. Jó, ne vesszen kárba, próbáltam megmenteni, valamennyit sikerült, a zacsiról meg lemajszoltam a cukorhabot. Eredmény: fájós gyomorral indultam habzsákot venni, és ott se azt kaptam, amit akartam volna. Plusz nem volt benne a gépben a habzsák, úgyhogy még arra is várhattam, hogy bevigyék, de végül szerencsésen, este 9-re hazaértem végre habzsákostul, és még a habom sem esett össze, megszáradt ugyan egy picit, de jó lett. A sütéshez semmiképpen ne használjatok normál papírt, mert úgy ráragad a tészta... ha lisztezett deszkán nyújtjátok, talán nem probléma, mert ráragad a tésztára a liszt, így nem fog a papíron maradni. A végeredmény nagyon finom lett, életem első mézeskalácsa, és teljesen puha, a lakótársaknak is nagyon ízlett!:)

Hozzávalók

Tészta

Cukormáz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...