Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
77 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
10g méz30 kcal
Cukormáz
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
930 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
120g méz365 kcal
Cukormáz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
37.6g teljes kiőrlésű liszt125 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.4g tojás9 kcal
-
8.1g vaj58 kcal
-
16.1g méz49 kcal
Cukormáz
-
5.4g tojásfehérje3 kcal
-
20.2g porcukor78 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 58.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 309 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1768.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 342 mg
-
Foszfor 1026 mg
-
Nátrium 157 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489 g
-
Cukor 282 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 144.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 488 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 480 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 861 micro
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 19.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Hozzávalók
Tészta
-
28 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
3 dkg cukor
-
4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
1 teáskanál gyömbérpor
-
1 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
6 dkg vaj
-
12 dkg méz
Cukormáz
-
1 db tojásfehérje
-
15 dkg porcukor
-
2 teáskanál citromlé
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
Tészta
- A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, mézeskalácsfűszer, fahéj, gyömbér, sütőpor, só) egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük.
- Egy bögrébe beletesszük a vajat, majd rácsorgatjuk a mézet. Utána betesszük a mikróba meglangyosítani, hogy elolvadjon a vaj, illetve a méz folyósabbá váljon.
- A tésztára ráütjük a tojást, majd hozzáadjuk a vajas-mézes egyveleget (célszerű kicsit összekeverni), majd kezdetben fakanál segítségével elkezdjük összegyúrni, majd ha már picit összeállt, kézzel folytatjuk.
- Kis cipót formálunk, majd folpackba csavarva kb. 30-45 percet hagyjuk hűlni a hűtőben.
- Az idő letelte után elővesszük, kicsit átgyúrjuk, hogy melegedjen a tészta. Ha nagyon repedezik, picit várjunk a nyújtással. Lisztezett deszkán vagy folpackkal borított konyhapulton kinyújtjuk fél centisre, majd karácsonyi kiszúró formákkal figurákat szaggatunk belőle.
- A szaggatás közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük a figurákat, majd 10 percig sütjük. Ha felül van a sütőnek a fűtőszála (mint nálam), akkor érdemes középre tenni a tepsit.
- Ha lejárt a 10 perc, kivesszük, hagyjuk kihűlni. Azonnal puha, nem kell napokat várni, amire megpuhul! Nekem 24 darab lett.
Cukormáz
- Egy tojásfehérjét 15 dkg cukorral és a pár csepp citromlével, robotgéppel kemény habbá verünk.
- A masszát habzsákba tesszük, majd tetszés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat.
- Ha esetleg sok lenne a hab, és marad a díszítés után, készíthetünk belőle habcsókot.:)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35×25
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 88
- Össznézettség: 39261
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Ajánló
A mézeskalácsokat díszíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval vagy bármilyen maggal. Ezeket még a sütés előtt a kiszaggatott formákra nyomjuk bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Mióta tavaly barátom anyukája megkínált mézeskaláccsal, azóta úgy vagyok vele, hogy "De meg kéne próbálni mézeskalácsot készíteni!", mivel isteni volt. Eléggé vonakodtam, mert gyerekkoromban anyukámmal készítettünk, viszont olyan kemény lett, hogy kis híján beletört a fogunk. Végül úgy döntöttem, megcsinálom, legyen karácsonyi hangulat az albérletben. Nem bántam meg, bár volt egy-két érdekesség elkészítés közben, mert kiderült, hogy a tortadíszítőm nem éppen a legjobb választás volt, úgyhogy nejlon zacsival próbálkoztam, kevés sikerrel. Jó, ne vesszen kárba, próbáltam megmenteni, valamennyit sikerült, a zacsiról meg lemajszoltam a cukorhabot. Eredmény: fájós gyomorral indultam habzsákot venni, és ott se azt kaptam, amit akartam volna. Plusz nem volt benne a gépben a habzsák, úgyhogy még arra is várhattam, hogy bevigyék, de végül szerencsésen, este 9-re hazaértem végre habzsákostul, és még a habom sem esett össze, megszáradt ugyan egy picit, de jó lett. A sütéshez semmiképpen ne használjatok normál papírt, mert úgy ráragad a tészta... ha lisztezett deszkán nyújtjátok, talán nem probléma, mert ráragad a tésztára a liszt, így nem fog a papíron maradni. A végeredmény nagyon finom lett, életem első mézeskalácsa, és teljesen puha, a lakótársaknak is nagyon ízlett!:)