Mézes sütőtökkrémleves
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
500g sütőtök189 kcal
-
63g alma29 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
5g kakukkfű5 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
6g méz19 kcal
-
500g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
5g tökmag22 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
2000g sütőtök756 kcal
-
250g alma117 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
7g só0 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
20g kakukkfű20 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
25g méz76 kcal
-
2000g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
20g tökmag89 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
41.7g sütőtök16 kcal
-
5.2g alma2 kcal
-
2.1g burgonya1 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
4.2g habtejszín12 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.5g méz2 kcal
-
41.7g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
0.4g tökmag2 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Kolin:
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1429.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 737 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 996.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 3503 micro
-
β-karotin 17938 micro
-
β-crypt 14584 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Kolin:
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 68.4 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5717.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 1162 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 736 mg
-
Foszfor 831 mg
-
Nátrium 2948 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.8 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 3984.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9551 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 423 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 520 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 548 micro
-
α-karotin 14011 micro
-
β-karotin 71753 micro
-
β-crypt 58338 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Kolin:
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 292 micro
-
β-karotin 1497 micro
-
β-crypt 1217 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Hozzávalók
A leveshez
A tálaláshoz
Elkészítés
A leveshez
- A tököt mossuk meg, vágjuk ketté, tisztítsuk meg a magoktól, és daraboljuk fel 8-10 cm méretűre.
- Egy tepsibe tegyünk zsírpapírt, majd erre helyezzük a feldarabolt tököket és előmelegített sütőbe tegyük be sülni, míg a benne lévő cukor rá nem karamellizálódik, és szépen meg nem barnul.
- Amíg a tök sül, addig hámozzuk meg az almát, burgonyát ésa vöröshagymát, majd ezeket nagyjából daraboljuk fel (nem kell apróra). Tegyük bele őket egy kb 2 l-es lábosba, és annyi vízzel öntsük fel, hogy teljesen ellepje az egészet. Adjuk hozzá a sót, és főzzük meg.
- Ha a tök megsült, akkor a héját egy kanál segítségével távolítsuk el, majd vegyünk elő egy nagy lábost (fazekat), és tegyük bele a tököt. Adjuk hozzá a megfőtt burgonya-alma-hagyma egyvelegünket a főzővízzel együtt.
- Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ismét mindent ellepjen, és tegyük fel főni.
- Öntsük hozzá a tejszínt, majd egy botmixer segítségével alaposan turmixoljuk le az egészet krémes állagúra.
- Tegyük bele a kakukkfüvet, borsot és a mézet is. Kóstoljuk, ha kell, sózzunk utána.
- Addig főzzük, míg el nem kezd forrni, majd zárjuk el és 10 percet pihentessük.
- Tálaláskor pirított tökmagot, tökmagolajat, vagy a story részben leírt módon sajt tallérokat szórhatunk a tetejére.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 19438
- Feltöltés dátuma: 2011. november 18.
Ajánló
Extra tálalási ötlet 1.: Reszelj le 10 dkg sajtot (kivételesen lehet trappista, eidami is, de vmi füstölt lenne az igazi, vagy pannonia a legjobb ehhez). Vegyél elő egy teflonserpenyőt. Forrósítsd fel. A reszelt sajtból csinálj kis halmokat a serpenyőbe, és pirítsd meg. Ha elkezdett megbarnulni, akkor lapos fakanállal meg tudod fordítani, és a másik oldalát is meg tudod pirítani. Ilyen kis korongoknak kell lenniük. Ha kész, akkor minden tányérba dobj 2-3 db-ot. Extra tálalási ötlet 2.: Kapj elő egy kis hámozott tökmagot, tedd bele egy felforrósított serpenyőbe, pirítsd meg, és minden tányérba szórj a leves tetejére belőlük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A nap őszi, derült reggeleken már nehezen ébred. Pirkadatkor ólomlábakon kúszik felfelé a horizonton, óriás töklámpássá változva, percekre mindent narancssárgává színezve. Narancssárga a szomszéd ház teteje, a levelüket vesztett fák kopasz koronája, és narancssárga az őszi kert minden, az első fagyokat túlélő növénye is. Egy furcsa gondolat magja szökkent csírába a fejemben: együk meg. Emberek, együk meg a NAPOT. Jóvan, nem érted… Figyeljé’ jobban. Mi az, ami narancssárga, ehető, növény, és szezonális így ősszel? Narancs, mi? Uh, öcsém… Nepolitizájjá’ merutcáravonulok rögtön. Egyébként is a narancs nem szezonális. Miért? Mert a teszkóban érik, azé’. Feketén leszedik, befújják rohadásgátlóval, hűtőkamionnal idehozzák, aztán, hogy mediterrán legyen, beledobják egy Cuba, vagy Espagnole feliratú, Kínában gyártott kartondobozba, kirakják a pultra, ott megérik, te meg benyalod, és aszondod, hogy ez szezonális?... hát ez így nehéz lesz… Többet kellett volna forgatni az Ablakzsiráfot gyerekkorodban… Hogymi? Nem tudod mi az az Ablakzsiráf? Áh, akkor hagyjuk, inkább segítek. Megmutatom, hogy hogyan manifesztálódik a sütőtök folyékony halmazállapotúvá, és lesz belőle krémleves. Uh, nem a gázsütőtök, hanem a Sütő-tök, áááá nem, nem lett szakács a tök, hanem SÜTŐTÖK. Inkább kezdjük. Ha nincs anyádnál a kertben sütőtök, akkor vegyél valahol. Ez most szezonális, mindenhol kapható. Egy 1,5-2 kg körüli már oké. Ha nagyobb, az sem baj. Akkor miután levágtad belőle a szükséges mennyiséget, a maradékot tedd be a hűtőbe, napokig simán eláll. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen, a tököt mosd meg, egy késsel vágd ketté. Magozd ki egy kanállal, távolítsd el a közepében lévő rostokat is. Nem kell sterilizálni, és hámozni sem! Elég kinagggyázni, ha érted mit akarok mondani. Darabold fel kb 8-10 cm-es szeletekre. A tepsibe dobj sütőpapírt, mert a tök levet fog engedni. Erre rakd a szeleteket. Tedd be a sütőbe és süsd meg. Akkor jó, ha a tetejére kiült a cukor (ne cukrozd, van sajátja!) és rákaramellizálódott. Ez olyan 40 perc lehet. Közben hámozz meg egy krumplit, egy almát, egy vöröshagymát. Nagyjából szeleteld fel őket, akár egy bárddal is lehet. Nem számít, úgyis le lesz turmixolva. Tegyél fel egy kis lábosban (2 l) annyi vizet, ami ellepi a feldarabolt cuccost. Dobj a vízbe 1 teáskanál sót, és főzd meg. Ha megsült a tök, akkor szedd le róla a héját (kanállal ki lehet könnyen kaparni). Vegyél elő most egy akkora lábost, amibe minden hozzávaló belefér. Dobáld bele a tököket, öntsd bele a megfőtt krumplit, almát, hagymát a főzővízzel együtt. Ha kell pótold a vizet, ne látszódjanak ki az „alkatrészek". Tedd fel főni. Kapj elő egy 2 dl-es 20%-os főzőtejszínt és öntsd bele. Fogd a botmixert és turmixold össze alaposan az egészet. Főzd őket együtt. Szedj le a kertből egy marék kakukkfüvet, távolítsd el a fás részeit, és szórd a levesbe. Ha nincs a kertben, akkor egy csapott evőkanál szárított is ok. Kell bele őrölt feketebors 1 kávéskanállal, de frissen őrölt az igazi, majd mehet bele 1 ek méz. Várd meg, míg lassan gyöngyözve felforr. Zárd el. 10 percet pihenjen, aztán tálald. Egyél napot. Jónapot.