r
Nosalty Logó

Mézes krémes Audreytól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Audrey
Mézes krémes Audreytól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tészta

Krém

Megtöltés

Összesen 554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tészta

Krém

Megtöltés

Összesen 5527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tészta

Krém

Megtöltés

Összesen 311 kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.7 g

Zsír

  • Összesen
    226.6 g
  • Telített zsírsav
    136 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3151.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    831 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    910 mg
  • Nátrium
    940 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    793.2 g
  • Cukor
    355 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    251 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 5527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Megtöltés

Elkészítés

Tészta

  1. A hozzávalókat a liszt kivételével gőz fölött 10 percig kavarjuk, hogy elolvadjon a vaj, méz és cukor. Levéve hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Plusz tej hozzáadásával lágyíthatunk a tésztán ha túl kemény lenne.
  2. 3 akkora lapot nyújtunk belőle, mint amekkora a tepsi. Én kb 30x20 cm-esre nyújtottam. Gyorsan dolgozzunk, amíg langyos a tészta, mert a méztől hamar megkeményedik, és akkor nehéz dolgozni vele már. A lapokat egész vékonyra nyújtjuk, és addig is a többi masszát gőz fölött tartsuk melegen, amíg egy-egy cipó kinyújtásra kerül.
  3. A lapokat zsírozott, lisztezett tepsin egyenként kisütjük. Én 3 külön sütőpapíron nyújtom már ki a tésztát, hogy könnyű legyen mozgatni őket, így nagyon gyorsan lehet a tepsi hátuljára helyezni és leszedni is, nem szakadnak, törnek a lapok.

Krém

  1. A krémhez először kevés tejben simára keverjük a lisztet és vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk maradék tejet is, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hűtsük ki úgy, hogy időnként kevergessük meg közben.
  2. Amíg hűl a tejes krém, a vajat a porcukorral habosra keverjük.
  3. Végül hozzáadjuk a cukros vajhoz a tejes krémet, és csomómentesre keverjük. A kihűlt tésztalapokat ezzel a krémmel töltjük meg.

Megtöltés

  1. Elfelezzük a krémet, az egyik felét rákenjük az egyik lapra, óvatosan ráteszünk egy másik lapot, és arra kenjük a krém másik felét. Aztán mehet rá a harmadik lap (lehetőleg a legszebb, mert az fog látszani).
  2. Egy éjszakát legalább hagyjuk állni a hűtőben mielőtt felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 193
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 80
  • Össznézettség: 26060
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 19.

Ajánló

Ha kisebb tepsit használunk, készíthetünk 3 helyett 5 lapot is. A tetejére pedig kerülhet csokimáz is, én nem szeretem, és az eredeti recept is csak porcukrot javasolt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamámtól kaptunk lányunokák egy szakácskönyvet "Szeretettel a Nagyitól" címmel, ami nagyon kedves számomra az emlék miatt, ebben bukkantam erre a receptre "Sári mézes" néven. Sajnos a tej mennyisége el volt írva benne (5 dl). :) Ezen kívül túl édes is lett először, úgyhogy módosítottam rajta kicsit, illetve segítségképpen kiegészítettem a saját bevált tapasztalataimmal az elkészítés folyamatát. A családban mindenszentekkor sikere volt, úgyhogy fogom még készíteni. :) Nálunk évente ez az egyetlen alkalom, amikor anyai oldalról összejön az egész család (többségben lányok), és ilyenkor mindenki süt legalább egyféle sütit. Ez azt jelenti, hogy rengeteg,  8-10 féle süti van. Mindig élvezettel kóstolgatjuk az újdonságokat, aztán persze mindenki egy halom sütivel tér haza. :)

Hozzávalók

Tészta

Krém

Megtöltés

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...