Mézes karalábékrémleves
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
200g karalábé40 kcal
-
75g tej42 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
25g méz76 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
125g alaplé9 kcal
A fűszerezéshez
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
800g karalábé160 kcal
-
300g tej168 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
100g méz304 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
500g alaplé35 kcal
A fűszerezéshez
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 707.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 469 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 157.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2829.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 514 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 1877 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.6 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 630.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 374 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
2 nagy db karalábé
-
3 dl tej
-
3 ek olívaolaj
-
4 ek méz
-
1 közepes fej lilahagyma
A fűszerezéshez
Elkészítés
A leveshez
- A lilahagymát a lehető legkisebb darabokra aprítjuk fel, ha valakinek van kedve, le is reszelheti, úgy még selymesebb lesz. (Én ez alkalommal csak a kezeimet és éles késemet használtam :))
- 3-4 ek szűz olívaolajat teszük a lábasba, ha egész fahéjat használunk, akkor azt az olajon kicsit megfuttatjuk, és csak eztán következik a hagyma és többi fűszer (ha őrölt fahéjat használunk, akkor elsőként jön a lábasba a hagyma, kicsit megpároljuk, és aztán fűszerezzük, a következő módon).
- Fűszerezés: egy gondolatnyit teszük a cayenne borsból, mert az igen erős, fahéjból egy kiskanálnyit, ízlés szerint tengeri só, fokhagyma és 1 kk-nyi szerecsendiót is teszük bele, továbbá rozmaringot vagy kakukkfűvet is teszünk (ez ízlés kérdése - abból rakunk egy csapott teáskanálnyit, amelyiket jobban szeretjük).
- A fűszerezés után tesszük a lábasba az 2 ek édes mézet. S rögtön jöhet a lábasba az apró kockára vágott karalábénk! (Picit hagyjuk, hogy a fűszerek és a méz átjárja mielőtt felöntjük, 3-5 percet fedő alatt, néha átkevergetve).
- Langyos vízzel vagy húslével kb. 1/2 literrel felöntjük, a lényeg, hogy ellepje a karalábékockákat. Aztán feldő alatt jó puhára pároljuk, főzzük.
- Aztán levesszük a gázról és turmixoljuk, a kellő lágyságot 1 ek puha vajjal/margarinnal, és 2-3 dl tejben elkevert 2 ek mézzel érjük el, - amit lassan adagolunk, hogy megkapjuk a kívánt textúrát. Aztán mehet vissza a gázra, ha már szép az állaga és összeforraljuk!
- Készen is vagyunk. :) Melegen, mézzel megcsurgatva tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1987
- Feltöltés dátuma: 2012. május 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szerettem volna valami olyat készíteni, ami olcsó / finom / hamar kész van / egészséges / nem tartalmaz sok kalóriát! Valamint olyan krémlevest akartam, aminek a sűrtítéshez nem kellenek plussz szénhidrátok (- liszt + tejföl, - tejszín, - étkezési keményítő, - burgonya ). S ekkor jutott eszembe ez a recept, amit már több alkalommal elkészítettem, aki eddig kóstólta csak dícsérte. Így gondoltam, megosztom az ötletet másokkal is! :) Jó étvágyat hozzá! Miért jó és egészséges a karalábé? Nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium (380 mg), kalcium (68 mg), magnézium (43 mg), réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór. VITAMIN Tartalma: E -, B1-, B2-, B6-, és C-vitamin tartalma valamint tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.