Meggyleves 6. - vörösboros
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g meggy113 kcal
-
200g víz0 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
-
21 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g meggy450 kcal
-
800g víz0 kcal
-
4g fahéj10 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g mandulaaroma0 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
46.1g meggy21 kcal
-
36.9g víz0 kcal
-
0.2g fahéj0 kcal
-
4.6g száraz vörösbor4 kcal
-
9.2g habtejszín27 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.5g mandulaaroma0 kcal
-
0.6g mandulapehely4 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 447.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1764 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 71.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 990.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.7 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1789.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 91 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 548 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7055 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 774 micro
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 45.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 325 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
-
1 kg meggy
-
8 dl víz
-
2 db fahéj
-
1 dl száraz vörösbor
-
2 dl habtejszín
-
4 ek cukor
-
10 ml mandulaaroma
-
2 ek mandulapehely
Elkészítés
- Miután túlesünk a meggymagozás megunhatatlan műveletén, egy nagy fazékba 8 dl vizet öntünk a meggyre (kb. pont elfedi), beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, hozzáadjuk a vörösbort, és forrástól számítva, 10 percig főzzük alacsony lángon.
- Ezután kimerünk két nagy merőkanálnyi meggyet belőle (pont annyit, hogy normális sűrűségű legyen a leves, különben nagyon "tömött" a meggytől), és azt botmixerrel pürésítetjük, hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntötjük a leveshez. Hozzáadjuk a mandula aromát is, és utána még egyet forralunk rajta.
- A hűtés már több időt vesz igénybe, mint maga a leves. (Én először a mosogatótálba szoktam állítani a fazekat hideg vízbe, így hamarabb lehűl annyira, hogy be lehessen tenni a hűtőbe, mint ha csak kint hagynánk a tűzhelyen. Kb. 3 órát lehet számolni a hűtéssel, ha tényleg hidegen szeretnénk enni. :)
- Tálalás előtt a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk, és rászórjuk a levesre.
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7632
- Feltöltés dátuma: 2011. július 07.
Ajánló
Az én meggyem nagyon édes volt, így alig kellett bele cukor, de ha valaki nem ilyen szerencsés, vagy csak édesebben szereti, tehet bele többet is. Természetesen befőttből is készíthető. A mandulás ízesítés elhagyható, anélkül is nagyon finom. További fotók itt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Bizony, érik a meggy. A gasztroblogok piacán pedig ha jól látom, kész meggydömping van. :) Nem szeretek semmilyen szempontból sem beállni a sorba, de ha egyszer most van a szezonja, nem nagyon lehet mit tenni. Vasárnap a Balatonról hazafelé jövet pedig beugrottunk a párom szüleihez meggyszedési céllal. Csak úgy roskadoznak a fák, bűn lenne a madaraknak hagyni. Az egyik fán pedig valami hihetetlenül édes meggy terem. Így még éppen sötétedés előtt nekiestünk, és gyorsan leszedtünk egy nagy ládányit, kb. 10 kilót. Mindenféle finomság készült, és készül belőle. A receptek majd jönnek szépen sorban, de kezdjük az elején: a levessel. :)