r
Nosalty Logó

Meggyleves 6. - vörösboros

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Meggyleves 6. - vörösboros
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 342 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1364 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 63 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    447.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1764 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 342 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    71.9 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    990.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.7 g
  • Cukor
    123 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1789.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    548 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7055 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1364 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 63 kcal

Elkészítés

  1. Miután túlesünk a meggymagozás megunhatatlan műveletén, egy nagy fazékba 8 dl vizet öntünk a meggyre (kb. pont elfedi), beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, hozzáadjuk a vörösbort, és forrástól számítva, 10 percig főzzük alacsony lángon.
  2. Ezután kimerünk két nagy merőkanálnyi meggyet belőle (pont annyit, hogy normális sűrűségű legyen a leves, különben nagyon "tömött" a meggytől), és azt botmixerrel pürésítetjük, hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntötjük a leveshez. Hozzáadjuk a mandula aromát is, és utána még egyet forralunk rajta.
  3. A hűtés már több időt vesz igénybe, mint maga a leves. (Én először a mosogatótálba szoktam állítani a fazekat hideg vízbe, így hamarabb lehűl annyira, hogy be lehessen tenni a hűtőbe, mint ha csak kint hagynánk a tűzhelyen. Kb. 3 órát lehet számolni a hűtéssel, ha tényleg hidegen szeretnénk enni. :)
  4. Tálalás előtt a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk, és rászórjuk a levesre.
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7632
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 07.

Ajánló

Az én meggyem nagyon édes volt, így alig kellett bele cukor, de ha valaki nem ilyen szerencsés, vagy csak édesebben szereti, tehet bele többet is. Természetesen befőttből is készíthető. A mandulás ízesítés elhagyható, anélkül is nagyon finom. További fotók itt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bizony, érik a meggy. A gasztroblogok piacán pedig ha jól látom, kész meggydömping van. :) Nem szeretek semmilyen szempontból sem beállni a sorba, de ha egyszer most van a szezonja, nem nagyon lehet mit tenni. Vasárnap a Balatonról hazafelé jövet pedig beugrottunk a párom szüleihez meggyszedési céllal. Csak úgy roskadoznak a fák, bűn lenne a madaraknak hagyni. Az egyik fán pedig valami hihetetlenül édes meggy terem. Így még éppen sötétedés előtt nekiestünk, és gyorsan leszedtünk egy nagy ládányit, kb. 10 kilót. Mindenféle finomság készült, és készül belőle. A receptek majd jönnek szépen sorban, de kezdjük az elején: a levessel. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...