Medvehagymás zsírban sült hús
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
A medvehagymás mangalicazsírhoz
-
38g medvehagyma53 kcal
-
63g mangalica zsír564 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
80g mangalicasonka256 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sült húshoz
-
250g sertés rövidkaraj415 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1328
kcal
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
A medvehagymás mangalicazsírhoz
-
150g medvehagyma212 kcal
-
250g mangalica zsír2255 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
320g mangalicasonka1024 kcal
-
139 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sült húshoz
-
1000g sertés rövidkaraj1660 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
5310
kcal
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
A medvehagymás mangalicazsírhoz
-
8.4g medvehagyma12 kcal
-
14g mangalica zsír126 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
17.9g mangalicasonka57 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sült húshoz
-
55.9g sertés rövidkaraj93 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
297
kcal
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.5 g
Zsír
-
Összesen 107.1 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1108.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 648 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 243.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 116 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6197 micro
-
Lut-zea 198 micro
Összesen
1328
kcal
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 282.1 g
Zsír
-
Összesen 428.5 g
-
Telített zsírsav 158 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 178 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 878 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4433.4 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 412 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 384 mg
-
Foszfor 2591 mg
-
Nátrium 718 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 973.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 465 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 790 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 24787 micro
-
Lut-zea 791 micro
Összesen
5310
kcal
- 16% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1386 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
297
kcal
Hozzávalók
A medvehagymás mangalicazsírhoz
A sült húshoz
-
1 kg sertés rövidkaraj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
A medvehagymás mangalicazsírhoz
- Elsőként válasszunk megfelelő méretű dunsztos üvegeket a medvehagymás zsírhoz, én általában kisebb méretű üvegeket választok, mivel egyszerre úgysem fogy sok a készítményből. Sterilizáljuk az üvegeket és a fém fedőket is, erre a legjobb megoldás, ha vízben forraljuk őket.
- Vágjuk apróra a megmosott, lecsepegtetett, és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket. Majd, ha szeretnénk beletenni sonkát, szárított paradicsomot vagy egyéb hozzávalót is (például pirított csirkemájat vagy sülthús-darabokat), ugyanezt tegyük velük is: vágjuk finomra, de legalábbis apróra őket.
- Válasszunk egy viszonylag mély és nagyobb serpenyőt, majd kezdjük el benne melegíteni a mangalicazsírt (nagyjából 250g mangalicazsírra lesz szükségünk). Amikor már felmelegedett a zsír, mehet hozzá néhány gerezd aprított fokhagyma, az apróra vágott sonka- vagy más húsdarabok, a szárított paradicsom, végül az aprított medvehagymalevelek.
- Kezdődhet a sütés, ami egészen addig tartson, amíg a levelek összeesnek, tehát egyáltalán nem szabad sokáig sütni őket. Tapasztalataim szerint a fekete bors mellett szinte csak egy csipet só kell bele, mivel a sonkadarabokból épp elég só sül ki, illetve evés közben is tudjuk utólag sózni, ha szükség van rá.
- Töltsük forró üvegbe, zárjuk le, majd állítsuk fejtetőre nagyjából 30 percre. Ezután takarjuk be egy konyharuhába, hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe.
A sült húshoz
- Ha egész sertéskarajt sütünk, szeleteljük fel, majd a hús mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A karajszeleteket tegyük egymás mellé egy vasserpenyőbe vagy tepsibe.
- A fokhagymákat finomra zúzzuk vagy vágjuk, elosztjuk a hús tetején.
- Rá- és mellékanalazunk nagyjából 3 púpozott evőkanál medvehagymás mangalicazsírt, majd kezdődhet a sütés. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alufóliával lefedjük, majd nagyjából 90 perc alatt puhára pároljuk.
- Ha a hús megpuhult levesszük az alufóliát és 10 perc alatt megpirítjuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2857
- Feltöltés dátuma: 2022. április 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Korábban már bemutattam nektek, hogy a medvehagymából milyen isteni mangalicazsíros kencét lehet készíteni, ami nemcsak friss kenyéren, de húsok sütésekor is bátran felhasználható. Most egy klasszikus sült húst, sertéskarajból készült sültet dobtam fel a medvehagymás mangalicazsírral, amiben a hús még puhább és még izgalmasabb ízekkel teli lesz.