Mangalicasonka
Leírás
A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia és a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A 19. század végén még hatalmas populációt tenyésztettek hazánkban, ám a 20. század folyamán keresettsége egyre csökkent, mígnem a ’90-es évek elejére a fajt a kipusztulás fenyegette. Mára ez a veszély már elmúlt, főként annak köszönhetően, hogy egy spanyol sonkagyár kifejezetten Magyarországon tartott, hizlalt és feldolgozott mangalicákból gyártja a világhírű sonkáját. Ehhez a spanyol sonkafajtához fagyasztva, félkész állapotban kerül ki a hús az országból, majd a hosszú érlelési idő után exkluzív árucikként kerül forgalomba. Természetesen mangalicából a hazai gyártók is állítanak elő sonkát. Tévhit, hogy a mangalica koleszterintartalma alacsonyabb volna a többi sertésénél, a fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A mangalica sonkája éppúgy, mint a többi sertéssonka, sokoldalúan felhasználható a konyhában
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös, szellős helyen.
100g Mangalicasonka
fehérjetartalom
16 g
zsírtartalom
10 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
54 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
51 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16 g
Zsír
telített zsírsav
10 g
ásványi anyagok
Nátrium
51 mg
szénhidrát
víz
54 g
vitaminok