r
Nosalty Logó

Medvehagymás mangalicazsír

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Medvehagymás mangalicazsír
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

727
Kalória
13.6g
Fehérje
15.6g
Szénhidrátok
69g
Zsír
53.1g
Víz
47.5g
Koleszterin
1.9g
Rost
4.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
Összesen 3634 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
Összesen 468 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    69 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4957 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.1 g

Zsír

  • Összesen
    345.1 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1162.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    322 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    414 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    265.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    255 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    290 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    24787 micro
  • Lut-zea
    789 micro
Összesen 3634 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 45% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.4 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3190 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 468 kcal

Elkészítés

  1. Elsőként válasszunk megfelelő méretű dunsztos üvegeket a medvehagymás zsírhoz, én általában kisebb méretű üvegeket választok, mivel egyszerre úgysem fogy sok a készítményből. Sterilizáljuk az üvegeket és a fém fedőket is, erre a legjobb megoldás, ha vízben forraljuk őket.
  2. Vágjuk apróra a megmosott, lecsepegtetett, és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket. Majd, ha szeretnénk beletenni sonkát, szárított paradicsomot vagy egyéb hozzávalót is (például pirított csirkemájat vagy sülthús-darabokat), ugyanezt tegyük velük is: vágjuk finomra, de legalábbis apróra őket.
  3. Válasszunk egy viszonylag mély és nagyobb serpenyőt, majd kezdjük el benne melegíteni a mangalicazsírt (nagyjából 250g mangalicazsírra lesz szükségünk). Amikor már felmelegedett a zsír, mehet hozzá néhány gerezd aprított fokhagyma, az apróra vágott sonka- vagy más húsdarabok, a szárított paradicsom, végül az aprított medvehagymalevelek.
  4. Kezdődhet a sütés, ami egészen addig tartson, amíg a levelek összeesnek, tehát egyáltalán nem szabad sokáig sütni őket. Tapasztalataim szerint a fekete bors mellett szinte csak egy csipet só kell bele, mivel a sonkadarabokból épp elég só sül ki, illetve evés közben is tudjuk utólag sózni, ha szükség van rá.
  5. Töltsük forró üvegbe, zárjuk le, majd állítsuk fejtetőre nagyjából 30 percre. Ezután takarjuk be egy konyharuhába, hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe.
  6. Felhasználhatjuk szendvicskrémként, pirítósra kenve vagy húsok sütéséhez.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

A medvehagymának számos népszerű felhasználási módja van, tartósítva viszont a pesztókészítés mellett zsírban elrakva a legfinomabb. Válasszunk hozzá jó minőségű mangalicazsírt és friss medvehagymaleveleket, a többi hozzávalót pedig válogassuk kedvünkre: jól illik bele a mangalicasonka vagy más sülthús-darabok, a fokhagyma, a szárított paradicsom és egyéb fűszernövények is. Elkészítés után a hűtőnkben sokáig eláll, így szinte bármikor felhasználható szendvicskrémként, ropogós pirítósra kenve, friss zöldségekkel tálalva, vagy húsok sütéséhez fűszeres zsírként is.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Túrós muffin

Lehengerlően puha piskótával, izgalmas túrókrémmel és hetyke morzsaréteggel vár ez a pofonegyszerű kis sütemény, ami ízeiben a túrógombócot idézi meg. Érdemes jó előre nagyobb ...

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Sajtos-köményes tallér

Itt az interneten találtam egy aránylag olcsó ostyasütőt (a fotón látszik is), és azóta nagyon sokszor készítem el a sajtos tallért. Nagyon kiadós és finom ropogtatni való, és a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!