Medvehagymás fonott kalács
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
38g margarin269 kcal
-
8g medvehagyma12 kcal
-
31g tej18 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
7 kcal
-
1g só0 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája8 kcal
-
3g tej1 kcal
-
2g szezámmag10 kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
300g margarin2151 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
250g tej140 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
6g só0 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g tej11 kcal
-
14g szezámmag80 kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
21.6g margarin155 kcal
-
4.7g medvehagyma7 kcal
-
18g tej10 kcal
-
36g finomliszt131 kcal
-
7.2g vaj52 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
3.6g friss élesztő4 kcal
-
0.4g só0 kcal
A tetejére
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
1.4g tej1 kcal
-
1g szezámmag6 kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 585.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 30.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 412 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 391 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 251 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 80.9 g
Zsír
-
Összesen 351.7 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 148 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4687.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 728 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 1103 mg
-
Nátrium 2399 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 244 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3295 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 289 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 596 micro
-
Kolin: 448 mg
-
Retinol - A vitamin: 3127 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 2009 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 562 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg margarin
-
1 csokor medvehagyma
-
2.5 dl tej
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
1 db tojás
-
1 ek cukor
-
5 dkg friss élesztő
-
0.5 ek só
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
2 ek tej
-
2 ek szezámmag
Elkészítés
A tésztához
- A medvehagyma kivételével összeeresztjük a hozzávalókat, és rugalmas tésztát gyúrunk, aztán dagasztunk.
- Kétszeresére kelesztjük, majd három részre osztjuk.
- A gombócokból téglalapokat nyújtunk.
- A medvehagymát durvára vágjuk, három részre osztjuk, és a téglalapokra tesszük, majd feltekerjük őket. Így kapunk 3 kedves kis kígyót, ezeket már lehet fonni.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk pihenni, amíg kicsit megkel. Annyi idő bőven elég, amíg a sütő bemelegszik.
- Egy tojás sárgáját és 1/2 dl tejet kikeverünk, lekenjük a kalácsot, megszórjuk szezámmaggal, és mehet a sütőbe.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8612
- Feltöltés dátuma: 2012. április 02.
Ajánló
Húsvét táján nyugodt szívvel készíthetjük a főtt sonka és a tojás mellé, de önmagában is kiváló. Nekem kicsit lágy lett a tészta, így tettem hozzá még lisztet, hogy ruganyos legyen. Amikor a receptnek megfelelően, egyben sütöttem, akkor kicsit szétrepedt a sütésnél, így következő alkalommal már úgy készítettem, hogy két kalácsom legyen, így "soványabb lett", és nem repedt. A képen is ez a variáció látható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Szerencsés vidéken élek, különösen akkor, ha a medvehagymára gondolok. Míg pár évvel ezelőtt minden évben rácsodálkoztunk a tavasszal érezhető erős fokhagymaszagra a Mecsek erdei útjain autózva, addig ma már egyre többünknek csillan fel a szeme: "Itt a szezon!". És indulunk mind többen kosarakkal, szatyrokkal "felfegyverkezve" az erdőbe, hogy otthon aztán csodákat alkossunk ennek az egyszerű növénynek a segítségével. Ilyenkor a belvárosi éttermek is átírják kicsit az étlapjukat, és a medvehagymalevestől a különböző töltött, sült és még ki tudja hányféleképpen elkészített húsok között válogathatunk. Fesztivált is szerveznek a környéken a növénynek. Lássuk be, ilyenkor szinte minden a medvehagyma körül forog.