Medve-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
38g margarin269 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
5g tojás6 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
25g tej14 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
3 kcal
Összesen
870
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
450g margarin3227 kcal
-
450g cukor1742 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
9g sütőpor5 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
55g tojás69 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
300g tej168 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
8g rum18 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
10g színes cukorka36 kcal
Összesen
10436
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
16.5g margarin118 kcal
-
16.5g cukor64 kcal
-
16.5g finomliszt60 kcal
-
16.1g tojás20 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
2g tojás3 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
11g tej6 kcal
-
9.2g margarin66 kcal
-
9.2g porcukor35 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.3g színes cukorka1 kcal
Összesen
382
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 51.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 477.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 126 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.3 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 536 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 506 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 356 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 190 micro
Összesen
870
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117.5 g
Zsír
-
Összesen 617.4 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 289 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 181 g
-
Koleszterin 1620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5734.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 311 mg
-
Kálcium 1353 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 189 mg
-
Foszfor 2341 mg
-
Nátrium 1511 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1120.2 g
-
Cukor 720 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 514 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6430 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 357 micro
-
K vitamin: 654 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 1420 mg
-
Retinol - A vitamin: 6073 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4270 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2283 micro
Összesen
10436
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 235 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
450 g margarin
-
450 g finomliszt
-
8 db tojás
-
9 g sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez és a díszítéshez
-
1 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
3 dl tej
-
250 g margarin
-
250 g porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Tészta (egyensúly tészta):
- A sütőt előmelegítjük. Kivajazzuk- és lisztezzük a sütőforma mindkét oldalát, és a belsejébe való kúp külső oldalát is. A forma két felét a formához való klipszekkel szorosan összekapcsoljuk.
- A margarint a cukorral elektromos habverővel habosra keverjük.
- Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük, míg egyenletes masszát nem kapunk.
- A lisztet külön tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd részletekben a tojásos krémhez keverjük.
- A kész tésztát belekanalazzuk a formába úgy, hogy mindenütt kitöltse, a forma felső 3-4 cm-es ürege maradjon szabadon. A megtöltött tortaformát több rétegű konyharuhával letakart deszkához óvatosan hozzáütögetjük, hogy a forma minden részét kitöltse a nyers tészta.
- Belehelyezzük a kúp alakú betétet, így átsül a torta teljes tömege. (Mint a kuglófformákban.)
- Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Először magasabb hőfokon (kb. 200 oC) 10 percig, hogy a forma résein kicsorgó tészta hamar megsüljön, és így elzárja a további kifolyást, majd közepes hőfokon (kb. 178-180 oC) készre sütjük. Tűpróba: kötőtűvel, hurkapálcával ellenőrizzük.
- Ha megsült, a formát 10 percig pihentetjük. Leszedjük a szélein kifolyt és rásült tésztát, majd meglazítjuk, és kiemeljük a kúp alakú betétet, és a szélein meglazítva óvatosan levesszük a forma elejét.
- További 5-8 perc után a másik oldalt is meglazítjuk a szélén, és a maciforma nélküli oldalát tenyerünkre fektetve ezt is óvatosan leemeljük. (Ha kis részek bennragadnak, nem baj, a krém eltakarja.)
- Sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. (4-5 óra)
- Krém:
- A tojást a liszttel és kevés tejjel kézi habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet is.
- Közepes lángon egyenletes, sűrű besamel-mártást főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt besamelt és a rumot, majd egyenletes krémmé keverjük.
- Nem csak pandamacit készíthetünk, hanem tetszés szerint barnát, fehéret, stb. ebben az esetben a teljes krém a maci színe lesz. A képen látható pandához a krémet elfelezzük, az egyik fele fehér marad, a másik felét ételfestékkel vagy 2-4 evőkanál kakaóporral színezzük sötétre. (Én tettem bele mindkettőt, a kakaó íze miatt.)
- Díszítés:
- A tészta-medvét kis méretű deszkára helyezzük, így munka közben könnyebben tudjuk forgatni.
- A sötét krémmel ecsettel bekenjük a panda orrát és talpát, valamint külön a szemeknek való drazsékat is. A szemeken körben hagyjunk szabadon vékony kontúrt.
- A világos krémet csillagcsőrös nyomózsákba kanalazzuk, és sűrűn egymás mellé nyomott rózsákkal elkészítjük a medve "bundáját". A következő sor rózsái az előző sor rózsái közé kerüljenek, így lesz tömött a bunda.
- A sötét krémmel is megismételjük a díszítést.
- Helyére illesztjük a szemeket, vékony vonalat húzunk az orrnak és a mosolynak. (Pl. zacskó kivágott sarkával.)
- A talpára a világos krémből tappancsokat rajzolunk.
- Az esetleges réseket a krémen fogpiszkálóval javítjuk.
- Ha elkészült, óvatosan (a kész medve súlya több, mint 1900 g!) a hűtőbe tesszük, és kihűtjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 30497
- Feltöltés dátuma: 2011. június 03.
Ajánló
Hosszú idő az elkészítése, de megéri. Az ünnepi asztalnál felmerült a kérdés, hogyan vágunk fel egy maci-tortát?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A panda-bundás torta Kislányom születésnapjára készült, egyszer vendégségben meglátta a forma dobozát, és szerette volna, ha egyszer neki is lenne ilyen maci-tortája. A formát kölcsönkértem, az eredeti recepthez előírt sütőporos liszt után nem akartam járni, így kissé félve próbáltam ki benne az egyensúlytészta receptjét. A díszítést együtt végeztük, öröm volt mindkettőnknek. Kicsi lányom odahozta a plüss pandáját mintának.