r
Nosalty Logó

Medve-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Medve-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 870 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 10436 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 382 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.3 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    506 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    356 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 870 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.5 g

Zsír

  • Összesen
    617.4 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    289 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    181 g
  • Koleszterin
    1620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5734.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    311 mg
  • Kálcium
    1353 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    2341 mg
  • Nátrium
    1511 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1120.2 g
  • Cukor
    720 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    514 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6430 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    68 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    357 micro
  • K vitamin:
    654 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    1420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6073 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4270 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2283 micro
Összesen 10436 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    235 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 382 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta (egyensúly tészta):
  2. A sütőt előmelegítjük. Kivajazzuk- és lisztezzük a sütőforma mindkét oldalát, és a belsejébe való kúp külső oldalát is. A forma két felét a formához való klipszekkel szorosan összekapcsoljuk.
  3. A margarint a cukorral elektromos habverővel habosra keverjük.
  4. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük, míg egyenletes masszát nem kapunk.
  5. A lisztet külön tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd részletekben a tojásos krémhez keverjük.
  6. A kész tésztát belekanalazzuk a formába úgy, hogy mindenütt kitöltse, a forma felső 3-4 cm-es ürege maradjon szabadon. A megtöltött tortaformát több rétegű konyharuhával letakart deszkához óvatosan hozzáütögetjük, hogy a forma minden részét kitöltse a nyers tészta.
  7. Belehelyezzük a kúp alakú betétet, így átsül a torta teljes tömege. (Mint a kuglófformákban.)
  8. Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Először magasabb hőfokon (kb. 200 oC) 10 percig, hogy a forma résein kicsorgó tészta hamar megsüljön, és így elzárja a további kifolyást, majd közepes hőfokon (kb. 178-180 oC) készre sütjük. Tűpróba: kötőtűvel, hurkapálcával ellenőrizzük.
  9. Ha megsült, a formát 10 percig pihentetjük. Leszedjük a szélein kifolyt és rásült tésztát, majd meglazítjuk, és kiemeljük a kúp alakú betétet, és a szélein meglazítva óvatosan levesszük a forma elejét.
  10. További 5-8 perc után a másik oldalt is meglazítjuk a szélén, és a maciforma nélküli oldalát tenyerünkre fektetve ezt is óvatosan leemeljük. (Ha kis részek bennragadnak, nem baj, a krém eltakarja.)
  11. Sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. (4-5 óra)
  12. Krém:
  13. A tojást a liszttel és kevés tejjel kézi habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet is.
  14. Közepes lángon egyenletes, sűrű besamel-mártást főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
  15. A margarint a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt besamelt és a rumot, majd egyenletes krémmé keverjük.
  16. Nem csak pandamacit készíthetünk, hanem tetszés szerint barnát, fehéret, stb. ebben az esetben a teljes krém a maci színe lesz. A képen látható pandához a krémet elfelezzük, az egyik fele fehér marad, a másik felét ételfestékkel vagy 2-4 evőkanál kakaóporral színezzük sötétre. (Én tettem bele mindkettőt, a kakaó íze miatt.)
  17. Díszítés:
  18. A tészta-medvét kis méretű deszkára helyezzük, így munka közben könnyebben tudjuk forgatni.
  19. A sötét krémmel ecsettel bekenjük a panda orrát és talpát, valamint külön a szemeknek való drazsékat is. A szemeken körben hagyjunk szabadon vékony kontúrt.
  20. A világos krémet csillagcsőrös nyomózsákba kanalazzuk, és sűrűn egymás mellé nyomott rózsákkal elkészítjük a medve "bundáját". A következő sor rózsái az előző sor rózsái közé kerüljenek, így lesz tömött a bunda.
  21. A sötét krémmel is megismételjük a díszítést.
  22. Helyére illesztjük a szemeket, vékony vonalat húzunk az orrnak és a mosolynak. (Pl. zacskó kivágott sarkával.)
  23. A talpára a világos krémből tappancsokat rajzolunk.
  24. Az esetleges réseket a krémen fogpiszkálóval javítjuk.
  25. Ha elkészült, óvatosan (a kész medve súlya több, mint 1900 g!) a hűtőbe tesszük, és kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 30512
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 03.

Ajánló

Hosszú idő az elkészítése, de megéri. Az ünnepi asztalnál felmerült a kérdés, hogyan vágunk fel egy maci-tortát?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A panda-bundás torta Kislányom születésnapjára készült, egyszer vendégségben meglátta a forma dobozát, és szerette volna, ha egyszer neki is lenne ilyen maci-tortája.  A formát kölcsönkértem,  az eredeti recepthez előírt sütőporos liszt után nem akartam járni, így kissé félve próbáltam ki benne az egyensúlytészta receptjét. A díszítést együtt végeztük, öröm volt mindkettőnknek. Kicsi lányom odahozta a plüss pandáját mintának.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...