Mazsolás-diós keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
asusuy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
30g dió196 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g nádcukor143 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
15g lekvár/ dzsem42 kcal
-
56 kcal
Összesen
995
kcal
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
120g dió785 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
120g mazsola359 kcal
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
-
222 kcal
Összesen
3976
kcal
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
12.6g dió83 kcal
-
31.6g finomliszt115 kcal
-
15.8g nádcukor60 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10.5g vaj75 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
12.6g mazsola38 kcal
-
6.3g lekvár/ dzsem18 kcal
-
8.4g sárgabaracklekvár23 kcal
Összesen
419
kcal
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 42 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 512.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146.2 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 32.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
995
kcal
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.9 g
Zsír
-
Összesen 168 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 432 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2051.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 321 mg
-
Foszfor 991 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 584.9 g
-
Cukor 296 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 130.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 251 micro
-
Kolin: 292 mg
-
Retinol - A vitamin: 745 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 284 micro
Összesen
3976
kcal
- 6% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.6 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
419
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
15 dkg nádcukor
-
3 kávéskanál fahéj
-
10 dkg vaj
-
1 db tojássárgája
-
12 dkg mazsola
-
3 ek lekvár/ dzsem
-
4 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
- A dió egy harmad részét (4 dkg-ot) a tenyerünkben durván összemorzsoljuk. A maradékot (8 dkg) finomra daráljuk. Fontos, hogy igazi diót használjunk, ne pótlékot, ez a sütemény egyik fő alkotóeleme!
- Egy nagy keverőtálban a diókat, a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy fakanállal lazán összeforgatjuk. Majd rákockázzuk a vajat, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a mazsolát, és a legfontosabb összetevőt: a somlekvárt. Ennek íze kellően fanyar, egészen átrajzolja és izgalmassá teszi a dió és a fahéj megszokott kettősét. Az állaga pedig elég masszív ahhoz, hogy a tészta szerkezetét összefogja. (Ha nem jutunk somlekvárhoz, keményebb, házi szilvalekvárral helyettesíthetjük. Minél kevésbé édes fajtát válasszunk!)
- A tálban az összes hozzávalót két kezünkkel összegyúrjuk. Kb. 5 perc alatt laza cipó kerekedik belőle, nem kell keményre gyúrnunk, csak álljanak össze a már most szuper illatú alapanyagok.
- Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztából kezünkkel 48 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű golyócskát formázunk rá. Rakhatjuk őket egymáshoz közel, megnőni nem fognak a sütés során.
- Végül mindegyik golyócska közepébe ujjbegynyi lyukat fúrunk a mutatóujjunk segítségével, amit aztán -egy kávéskanalat használva- óvatosan egy-egy pötty sárgabaracklekvárral töltünk meg. Körülményes lépésnek tűnik, de ne spóroljuk meg, valójában 10 percet vesz igénybe, és ez adja a kekszünk lelkét!
- 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szépen megsül. Érdemes figyelni rá az utolsó percekben, mert a tökéletesre barnulás és a megégés között egyetlen perc a különbség.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1410
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 08.
Ajánló
Az utolsó lépésként a kekszbe helyezett pöttyök pl. eperlekvárral is remekül működnek, alapvetően édesebb, egészen folyékony állagú lekvárfajtát érdemes ide választani.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
asusuy
9 recept
Az ihletet ehhez a kekszhez két dolog adta: Budapest első kekszmanufaktúrájának csodás darabjai, és egy üveg ajándékba kapott remek somlekvár. Könnyen és gyorsan elkészül, igazán mutatós, és nem lehet belőle túl sokat készíteni :)