r
Nosalty Logó

Mazsolás-diós keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
asusuy
Mazsolás-diós keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 995 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3976 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 419 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    42 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.2 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 995 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    168 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    432 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2051.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    991 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    584.9 g
  • Cukor
    296 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    251 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 3976 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 419 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A dió egy harmad részét (4 dkg-ot) a tenyerünkben durván összemorzsoljuk. A maradékot (8 dkg) finomra daráljuk. Fontos, hogy igazi diót használjunk, ne pótlékot, ez a sütemény egyik fő alkotóeleme!
  2. Egy nagy keverőtálban a diókat, a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy fakanállal lazán összeforgatjuk. Majd rákockázzuk a vajat, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a mazsolát, és a legfontosabb összetevőt: a somlekvárt. Ennek íze kellően fanyar, egészen átrajzolja és izgalmassá teszi a dió és a fahéj megszokott kettősét. Az állaga pedig elég masszív ahhoz, hogy a tészta szerkezetét összefogja. (Ha nem jutunk somlekvárhoz, keményebb, házi szilvalekvárral helyettesíthetjük. Minél kevésbé édes fajtát válasszunk!)
  3. A tálban az összes hozzávalót két kezünkkel összegyúrjuk. Kb. 5 perc alatt laza cipó kerekedik belőle, nem kell keményre gyúrnunk, csak álljanak össze a már most szuper illatú alapanyagok.
  4. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztából kezünkkel 48 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű golyócskát formázunk rá. Rakhatjuk őket egymáshoz közel, megnőni nem fognak a sütés során.
  5. Végül mindegyik golyócska közepébe ujjbegynyi lyukat fúrunk a mutatóujjunk segítségével, amit aztán -egy kávéskanalat használva- óvatosan egy-egy pötty sárgabaracklekvárral töltünk meg. Körülményes lépésnek tűnik, de ne spóroljuk meg, valójában 10 percet vesz igénybe, és ez adja a kekszünk lelkét!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szépen megsül. Érdemes figyelni rá az utolsó percekben, mert a tökéletesre barnulás és a megégés között egyetlen perc a különbség.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1410
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 08.

Ajánló

Az utolsó lépésként a kekszbe helyezett pöttyök pl. eperlekvárral is remekül működnek, alapvetően édesebb, egészen folyékony állagú lekvárfajtát érdemes ide választani.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
asusuy 9 recept

Az ihletet ehhez a kekszhez két dolog adta: Budapest első kekszmanufaktúrájának csodás darabjai, és egy üveg ajándékba kapott remek somlekvár. Könnyen és gyorsan elkészül, igazán mutatós, és nem lehet belőle túl sokat készíteni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...