r
Nosalty Logó

Márványos foszlós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pöti
Márványos foszlós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Tészta

Kenés

Összesen 490 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Tészta

Kenés

Összesen 2933 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Tészta

Kenés

Összesen 272 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 490 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73 g

Zsír

  • Összesen
    59.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1886.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    437 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    796 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    511.8 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    354 mg
  • Retinol - A vitamin:
    539 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 2933 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Tészta

Kenés

Elkészítés

Tészta

  1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat kimérjük. A liszthez hozzáöntjük a cukrot, csipet sót. A lisztes keverékben elmorzsoljuk a felkockázott vajat, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, végül beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a tejet, és elkezdjük dagasztani. Akkor jó ha szép, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Ha kész, kiborítjuk egy egy nyújtódeszkára, és hat egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük őket. Négy gombócba ételfestéket gyúrtam (természetesen ez kihagyható lépés). A gombócokat félretesszük, letakarva 20 percig kelesztjük még.
  3. A gombócokat kilapítjuk, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük (mint régen az iskolában, mikor gyurmáztunk). Ezt megismételjük minden gombóccal. Két gombócot a sodrás után kinyújtunk, és beletöltjük a lekvárt, majd szorosan feltekerjük. A végüknél összefogjuk, és elkezdjük fonni. A foszlónk olyan legyen, mint egy polip, aminek hat karja van.
  4. A polip szélső karjai mindig magastartásban vannak, és a többi 4 láb pedig középen, amelyeket mindig kettéválasztunk 2-2 lábra. Mindig törekedjünk arra, hogy középen nagyobb helyünk legyen. Először a jobb felső lábat balra hajtjuk, majd a bal felsőt jobbra. A jobb szélső lábat középre hajtjuk és a baloldalhoz közelebb, és a balszélső lábat jobb oldalra felülre. Most a jobb felsőt hozzuk középre, és a bal szélsőt pedig átrakjuk jobbra magastartásba. A baloldali, maga tartásban lévő lábat lehajtjuk középre. Mindig a szélső lábat hajtjuk át a másik oldalra, és a felsőt hajtjuk le középre, és így tovább, amíg már nem tudjuk tovább fonni. A végét összefogjuk, és a foszló alá hajtjuk.
  5. A megfont foszlót óvatosan átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tojást és a vizet elkeverjük, és lekenjünk. Folpack-kal, majd egy konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeverésesen, és mielőtt betennénk a foszlót, még egyszer lekenjük, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Én a sütőmbe középre raktam, és ott sütöttem. De sütőfüggő, ha jobban barnul a teteje, rakjuk lentebb.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 117
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2954
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsvét ihlette, igazi márványos, foszlós csoda. Aki kipróbálja, nem lőhet mellé. Sütőből kivéve már csak azon kapom magamat, hogy a család a felét varázsütésre eltüntette!

Hozzávalók

Tészta

Kenés

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...