Marcipános - aszalt szilvás bejgli
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g tej21 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A töltelékhez
-
150g marcipán693 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
10g rum23 kcal
-
63g aszalt szilva150 kcal
A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez
-
600g marcipán2772 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
40g rum92 kcal
-
250g aszalt szilva600 kcal
A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
25.7g finomliszt94 kcal
-
10.3g vaj74 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
0.5g élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.7g tej4 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
A töltelékhez
-
30.9g marcipán143 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
2.1g rum5 kcal
-
12.9g aszalt szilva31 kcal
A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 89 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 542 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 237.3 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 65 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 507 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 474 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 353 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 231 micro
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.9 g
Zsír
-
Összesen 355.8 g
-
Telített zsírsav 143 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 956 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2167.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 229 mg
-
Foszfor 984 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 949.3 g
-
Cukor 478 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 259.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2030 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 169 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 278 micro
-
Kolin: 436 mg
-
Retinol - A vitamin: 1896 micro
-
α-karotin 150 micro
-
β-karotin 1413 micro
-
β-crypt 243 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 922 micro
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 dkg élesztő
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
60 dkg marcipán
-
6 dkg vaj
-
5 ek rum
-
25 dkg aszalt szilva
A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.
- A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.
- Hozzáöntjük az élesztős-tojáos tejet, és gyorsan összedolgozzuk.
- Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk.
- Addig a marcipánt lereszeljük ( könnyebben megy, ha a marcipán hideg, és a reszelőt bekenjük vajjal, vagy vékonyan olajjal).
- A rumot és a vajat hozzákanalazzuk, és alaposan összedolgozzuk.
- Az aszalt szilvát felaprózzuk.
- A hűtőből kivett tésztát három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen egyenként kb. 25x25-ös négyzeteket nyújtunk belőlük.
- A marcipánmasszát is három felé osztjuk, és porcukorral megszórt fóliára fektetve, egy másikkal betakarva vékonyra nyújtjuk.
- A tésztára terítjük a kinyújtott marcipánt, és megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
- Nem túl szorosan feltekerjük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a tetejüket felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Ha kész, rácsra tesszük, és megvárjuk a szeleteléssel, amíg kihűl.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 17539
- Feltöltés dátuma: 2010. december 23.
Ajánló
Aszalt szilva helyett bármilyen más aszalt gyümölcs. Ha spórolósan szeretnénk, a tésztába rakhatunk margarint, de a krémbe vaj kerüljön!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan után, ami jó indokkal szolgál arra, miét is nem a könyveink felett szorgoskodunk. Amíg nem főzicskéztem, ilyentájt csillogott legjobban kis albérletem, ilyenkor még a fagyasztó is leolvasztásra került. De mióta sütök-főzök, azóta nem takarítok, hanem egész napokra vagyok képes bevenni magam a konyhába. Ha minden jól megy, ez az utolsó vizsgaidőszakom, ezt megüneplendően ma megsütöttem Petra Diós-csokis kekszét, Elif Tripla csokis kekszét és a végén nem bírtam magammal, nekiestem ennek a decemberi Nők Lapja Konyhában talált menyei alterbejglinek is. Most, hogy bizton tudom, kiscsaládomnak megvan a sütikészlete egy-két hétre, nyugodtan visszaülhetek tanulni. :( Persze, ha elfogy... Ja, és ne legyenek illúzióink, ez is csak bejgli, ez is képes szétnyílni (az egyik rúd nálam is megrepedt). Ha valaki tudja, hogy mi az oka a bejgli repedezéséne/szétnyílásának, illetve mit lehet tenni ellene, egy életre lekötelezne :-).