r
Nosalty Logó

Marcipános - aszalt szilvás bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Marcipános - aszalt szilvás bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 1900 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 7597 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    89 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.3 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    65 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    507 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 1900 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.9 g

Zsír

  • Összesen
    355.8 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    956 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    229 mg
  • Foszfor
    984 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    949.3 g
  • Cukor
    478 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2030 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    169 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    278 micro
  • Kolin:
    436 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1896 micro
  • α-karotin
    150 micro
  • β-karotin
    1413 micro
  • β-crypt
    243 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    922 micro
Összesen 7597 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 392 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.
  3. Hozzáöntjük az élesztős-tojáos tejet, és gyorsan összedolgozzuk.
  4. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk.
  5. Addig a marcipánt lereszeljük ( könnyebben megy, ha a marcipán hideg, és a reszelőt bekenjük vajjal, vagy vékonyan olajjal).
  6. A rumot és a vajat hozzákanalazzuk, és alaposan összedolgozzuk.
  7. Az aszalt szilvát felaprózzuk.
  8. A hűtőből kivett tésztát három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen egyenként kb. 25x25-ös négyzeteket nyújtunk belőlük.
  9. A marcipánmasszát is három felé osztjuk, és porcukorral megszórt fóliára fektetve, egy másikkal betakarva vékonyra nyújtjuk.
  10. A tésztára terítjük a kinyújtott marcipánt, és megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
  11. Nem túl szorosan feltekerjük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a tetejüket felvert tojással.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
  13. Ha kész, rácsra tesszük, és megvárjuk a szeleteléssel, amíg kihűl.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 17539
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 23.

Ajánló

Aszalt szilva helyett bármilyen más aszalt gyümölcs. Ha spórolósan szeretnénk, a tésztába rakhatunk margarint, de a krémbe vaj kerüljön!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan után, ami jó indokkal szolgál arra, miét is nem a könyveink felett szorgoskodunk. Amíg nem főzicskéztem, ilyentájt csillogott legjobban kis albérletem, ilyenkor még a fagyasztó is leolvasztásra került. De mióta sütök-főzök, azóta nem takarítok, hanem egész napokra vagyok képes bevenni magam a konyhába. Ha minden jól megy, ez az utolsó vizsgaidőszakom, ezt megüneplendően ma megsütöttem Petra Diós-csokis kekszét, Elif Tripla csokis kekszét és a végén nem bírtam magammal, nekiestem ennek a decemberi Nők Lapja Konyhában talált menyei alterbejglinek is.  Most, hogy bizton tudom, kiscsaládomnak megvan a sütikészlete egy-két hétre, nyugodtan visszaülhetek tanulni. :( Persze, ha elfogy... Ja, és ne legyenek illúzióink, ez is csak bejgli, ez is képes szétnyílni (az egyik rúd nálam is megrepedt). Ha valaki tudja, hogy mi az oka a bejgli repedezéséne/szétnyílásának, illetve mit lehet tenni ellene, egy életre lekötelezne :-).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...