r
Nosalty Logó

Mángoldos gombóc lecsóval

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Mángoldos gombóc lecsóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Gombóchoz

Lecsóhoz

Összesen 570 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Gombóchoz

Lecsóhoz

Összesen 2855 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Gombóchoz

Lecsóhoz

Összesen 47 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1684.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    403 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    952.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    638 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    196 micro
  • β-karotin
    3634 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    3088 micro
  • Lut-zea
    9282 micro
Összesen 570 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    118.9 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8420.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    782 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    768 mg
  • Foszfor
    2015 mg
  • Nátrium
    4557 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    513.4 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    4761.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2097 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    1117 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    3190 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    625 micro
  • Kolin:
    1282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    978 micro
  • β-karotin
    18170 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    46411 micro
Összesen 2855 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    301 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    256 micro
  • Lut-zea
    770 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

Gombóchoz

Lecsóhoz

Elkészítés

Gombóchoz

  1. A mángoldot megmossuk, a torzsás részt kiszedjük, a levél részt finomra vágjuk fel.
  2. Egy lábasban a kanálnyi kacsazsíron megpároljuk az áttört fokhagymát ( 3-4 gerezd ) , és a finomra vágott, zsenge mángoldot. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük,lefedjük fedővel, és néha keverjük , a párolás ideje: kb. 15 percig.
  3. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Áttörjük, hozzáadjuk a két tojást, elkeverjük, majd beleöntjük a megpárolt mángoldot, ( kevés levet enged ) , és elkeverjük. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Teszünk bele 1 ek kacsazsírt, és ezzel is elkeverjük, majd annyi lisztet öntünk bele, amivel jól formálható gombóctésztát kapunk .
  4. Felteszünk kicsit olajos, enyhén sós vizet főni egy nagy fazékban.
  5. A tésztából gombócokat formálunk (kézzel vagy kanál segítségével, akkor nem lesz annyira szép gömbölyű, de gyorsan haladós forma). A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljön a víz tetejére még 1-2 percet várunk, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk tálalásig.
  6. Egy lábasban fedő alatt puhára pároljuk kacsazsíron, a kicsire felkockázott vöröshagymát, enyhén sózva és fedő alatt van a párolás, beletesszük a megmosott és kicsire felkockázott paprikát, a hámozott és kicsire feldarabolt paradicsomokat, sót, őrölt borsot, és fedő alatt készre főzzük. Megkóstoljuk, és szükség szerint még fűszerezhetjük, ekkor tesszük bele az őrölt pirospaprikát is. Aki úgy szereti, üthet rá tojást is (amit külön tálba felütve 5-6 db-ot is), felverjük, ráöntjük a lecsóra, és keverés mellett addig főzzük, amíg pár perc alatt készre nem fő.
  7. Ezután tálalhatjuk, vagy magában kenyérrel , vagy frissen szaggatott nokedlival , vagy ezzel a mángoldos gombóccal. ( lehet nudli forma is )
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2494
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 25.

Ajánló

Előtte tálalhatunk nyári zöldséglevest, csirkeaprólék levest, esetleg gyümölcslevest. Mivel ezeket kipróbáltam a nyár folyamán. A mángold levelei jó nagy vagy csak közepes nagyságúak legyenek, frissek és zsengék, és a 8-10 db-ot ne haladják meg. Igen jellegzetes íze van, nem kell az ételbe több, a gombóc (galuska) színe így is megváltozik miatta, és az íze elég jól érezhető ennyi mennyiségnél is. Természetesen aki nem szereti annyira, vagy csak próbálja, kevesebb mángolddal próbálkozzon első nekifutásra. Aki nagyon szereti, tegyen bele többet. A költség hozzávetőleges, megközelítő, mivel a burgonya a szüleim földjéről való, a tojás ismerőstől olcsóbb áron, a TV és csodás színes lecsópaprika, paradicsom és mángold pedig az udvarunkból. Attól is függ az ár, hogy kis vagy nagyobb településen él és vásárol az ember, illetve hogy milyen boltból. Az ár ezáltal lehet kissé több is. Kínáljunk finom bort, ásványvizet, nyári szezonban szezonális szörpöt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mángoldos gombóc lecsóval
Éva-Anyóca 350 recept

Spenót helyett mángoldot ültettünk, az íze és a felhasználási módja nagyon hasonló a spenótéhoz. Nagyon sok mángoldunk lett, a főzelék mellett rakottan is készült, lasagne és rakott burgonya, darált húsos-rizses-mángoldos rakottan is, -  de tettem bele a galuska tésztájába is belőle, és kipróbáltam a burgonyás gombócnál- nudlinál, nagyon finom. A gombócot kézzel formázzuk (akkor lesz igazán szép, kerek), de lehet nagyobb kanál segítségével is formázni, kiszaggatni, és aztán kifőzni. Ettük reszelt sajttal és tejföllel, ettük párolt, zöldséges szaftos csirkemellel és csirkecombbal, és aztán jött ez a tojásos lecsós ötlet... Készült belőle:  töltött füstölt sajtos-fokhagymás mángoldos csirkemell és sertéskaraj, amit kirántottam. Nagyon sikeres volt. Tudni kell, a só-bors-áttört fokhagyma és a kacsazsír segítségével finom lesz a párolt mángold, de kicsi vizet ereszt, ez a galuskában jó, és gombócban jó, ha töltök vagy rakok, akkor le kell kicsit a levét csurgatni. Mindegyik megoldás megéri, mert finom. / Fűszerek tetszés szerinti mennyiségűek, lehet több és kevesebb, ízlés kérdése. / A családnak ízlett, tettem el mángoldot télire is. Akár a spenótot vagy sóskát, el lehet tenni, és télen élvezhetjük a nyár ízeit.

Hozzávalók

Gombóchoz

Lecsóhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...