Mángoldos gombóc lecsóval
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
Gombóchoz
-
80g mángold14 kcal
-
6g kacsazsír0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
160g burgonya92 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
400g víz0 kcal
Lecsóhoz
-
3g kacsazsír0 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
120g paradicsom22 kcal
-
240g zöldpaprika39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
Gombóchoz
-
400g mángold70 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
8g só0 kcal
-
0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
2000g víz0 kcal
Lecsóhoz
-
15g kacsazsír0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
1200g zöldpaprika197 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
275g tojás346 kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
Gombóchoz
-
6.6g mángold1 kcal
-
0.5g kacsazsír0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
13.3g burgonya8 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0 kcal
-
6.6g finomliszt24 kcal
-
33.2g víz0 kcal
Lecsóhoz
-
0.2g kacsazsír0 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
19.9g zöldpaprika3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1684.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 403 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 952.4 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 638 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 196 micro
-
β-karotin 3634 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 3088 micro
-
Lut-zea 9282 micro
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 118.9 g
Zsír
-
Összesen 40.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1260 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8420.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 782 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 768 mg
-
Foszfor 2015 mg
-
Nátrium 4557 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 513.4 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 4761.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2097 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 1117 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 3190 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 625 micro
-
Kolin: 1282 mg
-
Retinol - A vitamin: 542 micro
-
α-karotin 978 micro
-
β-karotin 18170 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 46411 micro
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 301 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 256 micro
-
Lut-zea 770 micro
Hozzávalók
Gombóchoz
Lecsóhoz
-
1 ek kacsazsír
-
2 közepes db vöröshagyma
-
12 közepes db zöldpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Gombóchoz
- A mángoldot megmossuk, a torzsás részt kiszedjük, a levél részt finomra vágjuk fel.
- Egy lábasban a kanálnyi kacsazsíron megpároljuk az áttört fokhagymát ( 3-4 gerezd ) , és a finomra vágott, zsenge mángoldot. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük,lefedjük fedővel, és néha keverjük , a párolás ideje: kb. 15 percig.
- A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Áttörjük, hozzáadjuk a két tojást, elkeverjük, majd beleöntjük a megpárolt mángoldot, ( kevés levet enged ) , és elkeverjük. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Teszünk bele 1 ek kacsazsírt, és ezzel is elkeverjük, majd annyi lisztet öntünk bele, amivel jól formálható gombóctésztát kapunk .
- Felteszünk kicsit olajos, enyhén sós vizet főni egy nagy fazékban.
- A tésztából gombócokat formálunk (kézzel vagy kanál segítségével, akkor nem lesz annyira szép gömbölyű, de gyorsan haladós forma). A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljön a víz tetejére még 1-2 percet várunk, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk tálalásig.
- Egy lábasban fedő alatt puhára pároljuk kacsazsíron, a kicsire felkockázott vöröshagymát, enyhén sózva és fedő alatt van a párolás, beletesszük a megmosott és kicsire felkockázott paprikát, a hámozott és kicsire feldarabolt paradicsomokat, sót, őrölt borsot, és fedő alatt készre főzzük. Megkóstoljuk, és szükség szerint még fűszerezhetjük, ekkor tesszük bele az őrölt pirospaprikát is. Aki úgy szereti, üthet rá tojást is (amit külön tálba felütve 5-6 db-ot is), felverjük, ráöntjük a lecsóra, és keverés mellett addig főzzük, amíg pár perc alatt készre nem fő.
- Ezután tálalhatjuk, vagy magában kenyérrel , vagy frissen szaggatott nokedlival , vagy ezzel a mángoldos gombóccal. ( lehet nudli forma is )
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2489
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 25.
Ajánló
Előtte tálalhatunk nyári zöldséglevest, csirkeaprólék levest, esetleg gyümölcslevest. Mivel ezeket kipróbáltam a nyár folyamán. A mángold levelei jó nagy vagy csak közepes nagyságúak legyenek, frissek és zsengék, és a 8-10 db-ot ne haladják meg. Igen jellegzetes íze van, nem kell az ételbe több, a gombóc (galuska) színe így is megváltozik miatta, és az íze elég jól érezhető ennyi mennyiségnél is. Természetesen aki nem szereti annyira, vagy csak próbálja, kevesebb mángolddal próbálkozzon első nekifutásra. Aki nagyon szereti, tegyen bele többet. A költség hozzávetőleges, megközelítő, mivel a burgonya a szüleim földjéről való, a tojás ismerőstől olcsóbb áron, a TV és csodás színes lecsópaprika, paradicsom és mángold pedig az udvarunkból. Attól is függ az ár, hogy kis vagy nagyobb településen él és vásárol az ember, illetve hogy milyen boltból. Az ár ezáltal lehet kissé több is. Kínáljunk finom bort, ásványvizet, nyári szezonban szezonális szörpöt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Spenót helyett mángoldot ültettünk, az íze és a felhasználási módja nagyon hasonló a spenótéhoz. Nagyon sok mángoldunk lett, a főzelék mellett rakottan is készült, lasagne és rakott burgonya, darált húsos-rizses-mángoldos rakottan is, - de tettem bele a galuska tésztájába is belőle, és kipróbáltam a burgonyás gombócnál- nudlinál, nagyon finom. A gombócot kézzel formázzuk (akkor lesz igazán szép, kerek), de lehet nagyobb kanál segítségével is formázni, kiszaggatni, és aztán kifőzni. Ettük reszelt sajttal és tejföllel, ettük párolt, zöldséges szaftos csirkemellel és csirkecombbal, és aztán jött ez a tojásos lecsós ötlet... Készült belőle: töltött füstölt sajtos-fokhagymás mángoldos csirkemell és sertéskaraj, amit kirántottam. Nagyon sikeres volt. Tudni kell, a só-bors-áttört fokhagyma és a kacsazsír segítségével finom lesz a párolt mángold, de kicsi vizet ereszt, ez a galuskában jó, és gombócban jó, ha töltök vagy rakok, akkor le kell kicsit a levét csurgatni. Mindegyik megoldás megéri, mert finom. / Fűszerek tetszés szerinti mennyiségűek, lehet több és kevesebb, ízlés kérdése. / A családnak ízlett, tettem el mángoldot télire is. Akár a spenótot vagy sóskát, el lehet tenni, és télen élvezhetjük a nyár ízeit.