Mandulás-mandarinos beigli
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
tészta
-
40g finomliszt146 kcal
-
4g nádcukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
15g tej8 kcal
töltelék
összeállítás
-
6g tojás7 kcal
kenés
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
40g nádcukor152 kcal
-
0g só0 kcal
-
13 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
150g tej84 kcal
töltelék
összeállítás
-
55g tojás69 kcal
kenés
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
tészta
-
19.1g finomliszt70 kcal
-
1.9g nádcukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
3.6g sertészsír32 kcal
-
7.2g vaj51 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
7.2g tej4 kcal
töltelék
összeállítás
-
2.6g tojás3 kcal
kenés
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 42.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 269 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 182 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 149.2 g
Zsír
-
Összesen 426.5 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 208 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 791 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6153.5 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1647 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 1241 mg
-
Foszfor 2687 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 626.9 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 518.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1331 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 101 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 672 mg
-
Retinol - A vitamin: 1158 micro
-
α-karotin 456 micro
-
β-karotin 959 micro
-
β-crypt 1818 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1151 micro
- 9% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 87 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
tészta
-
40 g nádcukor
-
1 csipet só
-
1 kávéskanál instant élesztő
-
75 g sertészsír
-
150 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
1.5 dl tej
töltelék
összeállítás
kenés
Elkészítés
tészta
- A lisztet, cukrot, sót, élesztőt habverővel összekeverjük. Így egyszerűbb, mint leszitálni. A lényeg, hogy minimum egy percig kevergessük, hogy összetörjön minden csomó, és eloszlassuk a cukrot és élesztőt.
- Belegyúrjuk a zsírt és vajat, majd a tojássárgáját és a tejet. Csak addig gyúrjuk, míg összeáll. Puha, jól gyúrható tésztát kell kapjunk. Tejet vagy lisztet adhatunk még hozzá, ha szükséges, de csak evőkanalanként!
- Folpackkal letakarva helyezzük a hűtőbe.
töltelék
- A darált, nem pörkölt, héj nélküli mandulára reszeljük a mandarinok héját, belekeverjük a kifacsart levüket, cukrot és kanalanként a tejet. A massza éppen, hogy csak összeálljon. Könnyen kenhető és puha kell legyen. Ne ússzon alatta folyadék!
összeállítás
- A tésztát kétfelé osztjuk, és enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, ami kb. 25 cm*30 cm-es téglalap alakú tésztát eredményez.
- A tészta szélét 2 cm szélességben üresen hagyva a töltelék felét a tésztára kenjük, és egyenletesen eloszlatjuk. A hosszabb oldalán az egyik oldalt felhajtjuk 2 cm szélességben, a másikat úgy hagyjuk. A keskenyebb oldalán a tészta mindkét szélét felhajtjuk 2 cm szélességben. Így a töltelék nem folyik ki majd.
- A felhajtatlan szél kerül majd a bejgli alá. A hosszabb, felhajtott szélről kezdjük el tekerni, így a keskenyebb oldalak a bejgli végei lesznek.
- Jó minőségű - általában fehér - sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Nem kell megkenni, vagy lisztezni. A második bejglit is kinyújtjuk, megkenjük, felhajtjuk a három szélét és feltekerjük. A bejgliket 7 cm-re helyezzük el egymástól. Sülés közben másfélszeresére kelnek széltében, és felfelé is a bejglik. Ha összeérnek, akkor lehet, hogy összeragadnak, ezzel is problémát okozva.
kenés
- A sütőt csak most melegítsük elő 200 Celsius fokra.
- A tojássárgájával megkenjük mindkét bejglit. Száradni hagyjuk minimum 10 percig, maximum fél órára. Hűvös helyre - nem hűtő! - spájz, konyha hidegebb részére tesszük száradni a tojássárgájás réteget. Ha túlkel vagy kiszárad a bejgli tésztája, akkor hasad, törik, problémás.
- Tojásfehérjével is megkenjük a bejglit, ugyanúgy minimum 10 percre, maximum 30 percre hagyjuk száradni.
- A bejgliket megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, ezzel is elősegítve, hogy ne repedjen meg a tészta.
- Az előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd 190 Celsius fokra mérsékeljük a sütőt, és további 15 percig sütjük. A sütőt ezután lekapcsoljuk, de a bejglit még bent hagyjuk a sütőben 15 percig. Ezután kivesszük a sütőből, és sütőrácson hagyjuk hűlni a tepsiben sütőpapírostul. Miután meghűlt - ki kell várni! - spatulával alányúlunk, és tálcára emeljük.
- Kihűlve szeleteljük. Jó étvágyat hozzá, és Boldog Karácsonyt!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 11 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1336
- Feltöltés dátuma: 2014. december 18.
Ajánló
Nem fogy nálunk a mákos bejgli, úgyhogy kísérletezni kezdtem, és a neten böngésztem ízpárok után. Többszörös nekifutás után alakult ki a végleges recept. A jó minőségű liszt nem ragad csomókba, könnyen száll, mint a kakaó, mert finomra őrölt, így sok nedvességet vesz fel. Aki Angliában lakik, próbálja ki a Waitrose essential lisztet!
Receptjellemzők
Ha van egy jól bevált bejgli recepted, akkor is próbáld ki csak a tölteléket egy rúddal! Ígérem, nem fogod megbánni! Ha nincs bevált bejgli recepted, és szereted a vastag töltelékes vékony tésztát, ami nem esik szét, és több, mint egy falat a fiúknak is, akkor itt egy recept, amit érdemes kipróbálni. Fontos a liszt minősége! Tapasztalat. A fent említett bejglit nem kell keleszteni! Csak addig pihen, míg a töltelék elkészül. A recept két rúdra szól.