Mandulás keksz Kat konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kat
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
-
169 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
13g xilit30 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
-
13g mandulapehely74 kcal
Összesen
1121
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
-
200g tönkölybúza liszt676 kcal
-
200g mandula1180 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g xilit120 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
-
10g mandulaaroma0 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
Összesen
4479
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
-
21.7g tönkölybúza liszt73 kcal
-
21.7g mandula128 kcal
-
21.7g vaj156 kcal
-
5.4g xilit13 kcal
-
21.7g cukor84 kcal
-
1.1g vaníliaaroma0 kcal
-
1.1g mandulaaroma0 kcal
-
5.4g mandulapehely32 kcal
Összesen
486
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 74.6 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 965.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 513 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
1121
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.3 g
Zsír
-
Összesen 298.4 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 131 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3860.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 694 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 946 mg
-
Foszfor 2053 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 416.1 g
-
Cukor 225 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 65.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1368 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 66 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 1342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 336 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 341 micro
Összesen
4479
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 419.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 7.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
486
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg tönkölybúza liszt
-
20 dkg vaj
-
5 dkg xilit
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
- A tönkölyliszet az őrölt mandulával, a nyírfacukorral és az édesítővel egy tálban összekeverjük.
- A hideg vajat felkockázzuk, és összedolgozzuk a fenti keverékkel, ehhez valami eszközt használjunk, mert a kéz melege felmelegíti a vajat (szenvedés!).
- Még az aromákat is egyenletesen eloszlatjuk a tésztában.
- Evőkanálnyi masszából gombócot csinálunk, amelyet kilapítunk a tepsiben egy ujjnyi vékonyra - körülbelül 20 db lesz belőle.
- A tetejébe mandulaforgácsot nyomkodunk.
- 20 percre betesszük sülni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4788
- Feltöltés dátuma: 2012. november 29.
Ajánló
Inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kat
1 recept
Ez egy hagyományos keksz recept diétás verziója. A fele liszt mandulával helyettesítve (a diófélék közül ennek van legkisebb szénhidráttartalma (7g/100g)), a lisztnek is tönkölybúza lisztje, a cukor helyett nyírfacukrot és édesítőt használok, aki nagyon akarja, a nyírfacukrot is kihagyhatja, csak édesítővel is lehet készíteni. Az eredmény 20 db nagyon finom, omlós darabonként 8 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó keksz. Sajnos zöld mandulaaromám volt, ami nem mutat jól a kekszben, jobb ha színtelent használunk!