Málnamousse vörösborzselével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Málna mousse
-
25g málna13 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
2g víz0 kcal
Vörösbor zselé
Csokoládé glazúr
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
3g méz8 kcal
Piskóta
-
6g tojás7 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
Összeállítás
Összesen
201
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Málna mousse
-
250g málna130 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
15g víz0 kcal
Vörösbor zselé
Csokoládé glazúr
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
25g méz76 kcal
Piskóta
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
Összeállítás
Összesen
1991
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Málna mousse
-
27.3g málna14 kcal
-
1.1g zselatin4 kcal
-
4.4g tojásfehérje2 kcal
-
10.9g habtejszín32 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
1.6g víz0 kcal
Vörösbor zselé
Csokoládé glazúr
-
10.9g étcsokoládé60 kcal
-
10.9g habtejszín32 kcal
-
2.7g méz8 kcal
Piskóta
-
6g tojás8 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
Összeállítás
Összesen
217
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
201
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.8 g
Zsír
-
Összesen 99.7 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1400.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 559 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.7 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 523.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 642 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 626 micro
Összesen
1991
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 57.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
Málna mousse
-
250 g málna
-
10 g zselatin
-
100 ml habtejszín
-
20 g cukor
-
15 ml víz
Vörösbor zselé
Csokoládé glazúr
-
100 g étcsokoládé
-
100 ml habtejszín
-
1 ek méz
Piskóta
-
2 ek cukor
-
2 evőkanál finomliszt
Összeállítás
Elkészítés
Málna mousse
- A málnát megmelegítjük, hogy könnyebben dolgozzunk vele, majd átpasszírozzuk. Az így kapott pürét felforraljuk. Elzárjuk alatta a gázt, és elkeverjük benne a zselatint. Ha valaki az édesebb desszerteket szereti, itt adhat hozzá 2 ek. cukrot. Ezt kihagyva egy friss, üde, savanykás sütemény lesz az eredmény.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd külön a habtejszínt is. Ha állati tejszínt használunk, adjunk hozzá 1 cs habfixálót.
- Ha a málna szobahőmérsékletűre hűlt, a két habot hozzákeverjük.
- Előkészítjük a félgömb alakú szilikon formát. (Ennek hiányában a következőképp készítjük el: 15 cm-es tortaformában megsütjük a piskótát, rákanalazzuk a zselét. Ha kihűlt, a karikába töltjük a mousset és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a formából kivéve leöntjük a glazúrral.)
- A félgömb alakú formákat félig töltjük mousse-al és eligazgatjuk, hogy az gömb egész belső felületét befedje.
Vörösbor zselé
- A zselét kétféleképpen is elkészíthetjük. Zselatinnal vagy pektinnel. Zselatinnal masszívabb, pektinnel könnyebben vágható zselét kaptunk. Ha zselatinnal dolgozunk: A bort felforraljuk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a cukrot és a zselatint. Kiöntjük a zselét egy lapos, folpackkal bélelt tányérba vagy műanyagdobozba.
- Ha pektinnel dolgozunk: A bort egy lábosba töltjük, melegíteni kezdjük. A cukrot és a pektint összekeverjük és a meleg, de még nem forró borhoz keverjük. 5-6 percig forraljuk, amíg keverésnél a lábos alja határozottan kilátszik. Ekkor egy folpackkal leterített tányérra vagy műanyag dobozba öltjük és megvárjuk amíg megszilárdul.
- Ha megkötött, kör alakú szaggatóval (kb 3 cm átmérőjű) köröket szaggatunk és minden félgömbben elhelyezünk egyet.
- A gömböket teletöltjük a mousse-szal.
Csokoládé glazúr
- A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apró darabokra tört étcsokoládéra. Érdemes jó minőségűt használni, sokat dob az ízvilágon. Hozzákeverünk 1 ek. mézet, ettől lesz fényes a máz.
Piskóta
- 1 egészt tojást habbá verünk. El fog tartani 10 percig, de ekkora mennyiségnél egyszerűbb, mintha szétválasztanánk. Amikor már majdnem kész, hozzáadunk 2 ek cukrot, még egy kicsit habosítjuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
- Vékonyan egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, és 5 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült, átfordítjuk egy másik sütőpapírra és azt, amin sült lehúzzuk róla. 10 kis kört szaggatunk belőle.
Összeállítás
- A mousse-okra helyezünk 1-1 kör piskótát, finoman belenyomkodjuk. Fagyasztóba tesszük 1 órára, hogy ki tudjuk fordítani a formákból.
- Ha kifordítottuk, rácsra helyezzük őket és leöntjük a kissé megmelegített csokoládé glazúrral.
- Tetejét díszíthetjük egész málna szemekkel!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3844
- Feltöltés dátuma: 2015. március 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Még mindig elbűvöl a francia gasztronómia. Szinte hetente járok különböző cukrászdákba, hogy hódoljak ennek a szenvedélyemnek, és persze tapasztalatot gyűjtsek. A francia cukrászat egyik alapköve a mousse. Én most egy egyszerű változatát készítettem el. Érdemes kipróbálni, annyit mondhatok!