Málnamázas piskóta
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
A piskótához
-
8g finomliszt30 kcal
-
30 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g margarin12 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
A mázhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
A piskótához
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g kukoricaliszt182 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A mázhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
A piskótához
-
8.1g finomliszt30 kcal
-
8.1g kukoricaliszt30 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
13g cukor50 kcal
-
26.9g tojás34 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g margarin12 kcal
-
1.6g zsemlemorzsa6 kcal
A mázhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1463.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 614 mg
-
Nátrium 365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 282.2 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 251.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 456 mg
-
Retinol - A vitamin: 309 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 934 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
5 dkg finomliszt
-
5 dkg kukoricaliszt
-
0.5 tk sütőpor
-
8 dkg cukor
-
3 db tojás
-
1 csipet só
A mázhoz és a díszítéshez
Elkészítés
A piskótához
- Kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sütőport, és elkeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
- A sütőt előmelegítjük.
- A tojáshabba egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet.
- Egy gyümölcstortaformát kikenünk margarinnal, majd zsemlemorzsát hintünk bele, és elrázogatjuk úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson (a felesleget kiszórjuk).
- A tésztát beleöntjük a formába, majd az előmelegített sütőben készre sütjük.
- Míg a piskótánk sül, elkészítjük a málnamázat. A málnát, ami lehet friss vagy fagyasztott is (ha fagyasztottat használunk, nekem ilyen volt most itthon, akkor kiolvasztjuk), sűrű szövésű szitán átpaszírozzuk. Így csak a gyümölcslé és a gyümölcshús kerül majd a mázba. Ebből a mennyiségből nekem 0,5 dl "málnalé" lett.
- Az átpaszírozott málnaléhez hozzáadjuk a citromlevet, majd apránként beledolgozzuk a porcukrot. A lényeg, hogy szép fényes és homogén legyen a máz.
- A tésztát egy tálra borítjuk, kicsit hűlni hagyjuk (langyosra), majd ráöntjük a málnamázat, és szépen eloszlatjuk rajta.
- Málnaszemekkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3977
- Feltöltés dátuma: 2012. április 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Egy régi receptes újságban található ennek a piskótának az eredeti receptje. Abban ez a tészta egy gyümölcsös-krémes tortának az alapja. Régen többször megsütöttem ezt az alapot (mindig valami más krémmel vagy épp gyümölcsösen) és most, hogy újra kezembe akadt az újság, gondoltam megcsinálom megint. Az eredeti recept étkezési keményítőt ír kukoricaliszt helyett. Én most nem akartam krémes tortát csinálni így az ünnepek után, csak valami egyszerű mázas vagy gyümölcsös sütire gondoltam. Benéztem a mélyhűtőbe, és ott lapult még egy doboz málna, amit párom szüleitől kaptunk. Így jött az ötlet, hogy miért is ne lehetne málnamázat készíteni a tészta tetejére. :) Nem kell megijedni, a tészta nemigen lesz magasabb, mint egy jól megtermett málnaszem.:D A -közvetlenül a mélyhűtőből kivett- fagyasztott málna nagyon jól mutat a fényes máz tetején, ahogy hirtelen "deres" lesz. (Későn jutott eszembe, hogy volt még itthon egy kevés fekete szeder. Legközelebb egy kis szedres mázat is csinálok a málnás mellé, amivel majd lehet díszíteni a piskótát. Hamarosan...:)) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/