Mákvirág
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
A mákos linzertésztához
-
0g vanília0 kcal
-
83g vaj592 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
35g mák184 kcal
A díszítéshez
-
139 kcal
-
25g tortabevonó137 kcal
Összesen
1569
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
A mákos linzertésztához
-
0g vanília0 kcal
-
330g vaj2366 kcal
-
140g porcukor542 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
140g mák735 kcal
A díszítéshez
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
-
100g tortabevonó546 kcal
Összesen
6276
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
A mákos linzertésztához
-
0g vanília0 kcal
-
24.1g vaj173 kcal
-
10.2g porcukor40 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
29.2g finomliszt106 kcal
-
10.2g mák54 kcal
A díszítéshez
-
14.6g sárgabaracklekvár41 kcal
-
7.3g tortabevonó40 kcal
Összesen
459
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.3 g
Zsír
-
Összesen 91.5 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1395.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 572 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 518 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.4 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 53.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 573 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
1569
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.1 g
Zsír
-
Összesen 365.8 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5581.1 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 2287 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 742 mg
-
Foszfor 2070 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 685.5 g
-
Cukor 290 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 212.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2338 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 275 micro
-
Kolin: 279 mg
-
Retinol - A vitamin: 2292 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 547 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 346 micro
Összesen
6276
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
459
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A mákos linzertésztához
- Elkészítjük a mákos linzertésztát.
- Felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk 3-4 sütőlapot, rárakosgatjuk a virágokat, felének közepét lisztbe mártogatott gyűszűvel kiszúrjuk, fél órára hűvös helyre tesszük.
- A tésztahulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg teljesen el nem fogy.
- A sütőt előmelegítjük, a virágokat középső bordamagasságon megsütjük, hagyjuk kihűlni. A lekvárt kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, egyik csücskét kivágjuk, a teli virágok közepére egy-egy pötty lekvárt nyomunk.
- A kilyukasztott virágokat rácsra sorakoztatjuk. A csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Sütőpapírból tekert tölcsérbe szedjük, és megcsíkozzuk vele a virágok tetejét. A csokoládés virágokat szelíden rányomjuk a lekvárral megpöttyözöttektetejére. 60 db lesz belőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4455
- Feltöltés dátuma: 2011. december 12.
Ajánló
Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Az idén a hagyományos, klasszikus linzert ötvöztem a karácsonyi konyha egyik jellemzőjével: a mákkal.