Máktorta pudingos krémmel töltve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
Tészta
-
8g mák44 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
8 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
3 kcal
Krém
Összesen
372
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
Tészta
-
100g mák525 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
101 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Krém
Összesen
4450
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
Tészta
-
7.4g mák39 kcal
-
7.4g margarin53 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
20.4g tojás26 kcal
-
8 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
Krém
-
7.4g mák39 kcal
-
3.3g vaníliás pudingpor13 kcal
-
22.2g tej12 kcal
-
11.1g margarin80 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
3.7g méz11 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
-
4.2g sárgabaracklekvár12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
331
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 613.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
372
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 315.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 118 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 123 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7366.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 3393 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 786 mg
-
Foszfor 2419 mg
-
Nátrium 579 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 338.3 g
-
Cukor 179 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 278.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2435 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 313 micro
-
Kolin: 771 mg
-
Retinol - A vitamin: 2307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1527 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1277 micro
Összesen
4450
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 252 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
331
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- 200 fokra előmelegítjük a sütőt, kikenjük a tortaformát margarinnal (én egy 20x24-es méretű tortaformának megfelelő szilikon formában sütöttem, ezt nyilván nem kellett kikenni).
- Szétválasztjuk a tojásokat, az öt tojásfehérjéből kemény habot verünk.
- A tészta összes többi hozzávalóját összekeverjük, majd a fehérjéből kapott habot óvatosan beleforgatjuk.
- A tésztát a tortaformába öntjük, elsimítjuk a tetejét. (A tökéletesség végett én 10-15-ször óvatosan meg szoktam ütögetni az alját, vagy megrázom, mert így biztosan sima lesz a teteje, és nem csúcsosodik ki sütés közben a kenőkanál helye.)
- Cirka 20 percig légkeveréses üzemmódban sütjük, de amíg a tűpróba nem jó, nem vesszük ki a sütőből.
- Mikor kicsit kihűlt, az oldalánál fele magasságban késsel óvatosan elvágjuk a külső kérget, és egy fehér cérnaszállal kettémetsszük a tésztát.
- A tészta alsó felét és a felső részét hagyjuk külön kihűlni, az alsó részét megkenjük sárgabaracklekvárral (amit a krém hozzávalóinál soroltam fel).
Krém
- Pár evőkanálnyi tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet felforraljuk, ebbe mehet egy csipetnyi só meg egy késhegynyi fahéj is.
- Mikor a tej felforrt, beleöntjük a 100 g darált mákot. Folyamatos keverés mellett főzzük, és pár perc után a csomómentesre elkevert vaníliapuding is belejöhet. Ebből egy sűrű massza lesz (én 3-4 percig főztem, utána átöntöttem egy másik edénybe, és hűteni kezdtem).
- Amíg a mákos masszát hűtjük, a margarint és a cukrot meg a mézet habosra keverjük, majd a krém összes többi hozzávalóját hozzáadjuk, és jól elkeverjük.
- Ha teljesen kihűlt a mákos massza, akkor belekeverjük.
- Megkenjük a torta alját, majd rátéve a tetejét is.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1531
- Feltöltés dátuma: 2014. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A receptet a nevelőapám ihlette, aki mákot mákkal enne, ha tehetné. Már rég nem jártam otthon, amikor kitaláltam, hogy meglepem egy nagyon mákos süteménnyel, mindezt ő észre sem vette, olyan mélyen elmerült a horgászújságban. A torta kb. 20 percet élhetett, nagyon gyorsan elfogyott.