r
Nosalty Logó

Máktorta 9. - meggyes

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
zsempi
Máktorta 9. - meggyes
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 324 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3879 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 205 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    718.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 324 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    140.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8618.8 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    3843 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    922 mg
  • Foszfor
    2970 mg
  • Nátrium
    648 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    567.9 g
  • Cukor
    328 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    388.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    1170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1953 micro
Összesen 3879 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    455.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 205 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a maradék cukorral krémesre, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
  3. Tepsibe papírt terítünk, erre ráfordítunk egy tortaformát úgy, mintha a feneke lenne felül, de az alját nem pattintjuk bele. Belesimítjuk a masszát, habkártyával elegyengetjük a tetejét középről kifele húzogatva, hogy a végén egy homorú felületet kapjunk (mintha ráhelyeztünk volna egy óraüveget). Ha így készítjük elő a formát, akkor A) kapunk egy szép, egyenletes felületet (tepsivel érintkező rész), ami lehet majd a tortánk teteje. B) nem fog beesni a tészta a formába, azaz megtartja az alakját. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba).
  4. A papírt lehúzzuk az tészta aljáról, és "élére" állítjuk, kihűtjük. Így szellőzik mindkét oldala, nem fog bevizesedni. Kihűlés után rugalmas, hosszabb pengéjű késsel (kisebb, fűrészelő mozdulatokkal) kivágjuk a tésztát a karikából.
  5. Akinek nincs kedve kísérletezni ezzel, az a hagyományos módon kenje, és lisztezze a tortaformát, majd süsse meg a tésztát.
  6. A meggybefőttről leöntjük a levet. Lemérjük, és kimérjük hozzá az étkezési keményítőt.
  7. A keményítőt kevés meggylével csomómentesre keverjük. A maradék levet a fűszerekkel, a felkarikázott citrommal és a cukorral felforraljuk, 3-4 percig főzzük, majd hozzáöntjük a keményítős részhez, és felfőzzük akár a pudingot. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
  8. A mákos tésztát 1/3-ánál lapjában elvágjuk, rákenjük a lekvárt, és köré pattintjuk a tortaformát. A maradék tészta közepét kivágjuk 2 cm-es peremet hagyva. Ezt a "mákgyűrűt" óvatosan a lekváros lapra helyezzük. A kivágott tésztát pedig felkockázzuk.
  9. A kihűlt pudingba keverjük a rumot és a meggyet. Ennek a tölteléknek 1/3-át vagy felét a "lyukba" beletöltjük. Belenyomkodjuk a mákkockákat. A maradék meggytölteléket ráborítjuk, és elrendezzük a torta tetején.
  10. Néhány órán át hideg helyen pihentetjük, majd leválasztjuk róla a tortaformát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 116
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 22341
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
zsempi 4 recept

Olyan sütit akartam készíteni, ami tejmentes, és nem száraz.  És ez pattant ki a fejemből. A tészta receptje Pelle Józsefné szakácskönyvéből való.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...