Máktorta 9. - meggyes
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
zsempi
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
58g meggybefőtt42 kcal
-
7g citrom1 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
13 kcal
-
1g rum3 kcal
-
7g meggylekvár19 kcal
Összesen
324
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
700g meggybefőtt504 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
152 kcal
-
16g rum37 kcal
-
80g meggylekvár222 kcal
Összesen
3879
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
-
37g meggybefőtt27 kcal
-
4.5g citrom1 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2.1g étkezési keményítő8 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
4.2g meggylekvár12 kcal
Összesen
205
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 718.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
Összesen
324
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.5 g
Zsír
-
Összesen 140.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8618.8 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 3843 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 922 mg
-
Foszfor 2970 mg
-
Nátrium 648 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 567.9 g
-
Cukor 328 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 388.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 620 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 1170 mg
-
Retinol - A vitamin: 620 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1953 micro
Összesen
3879
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 455.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
205
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
70 dkg meggybefőtt
-
0.5 db citrom
-
3 ek cukor
-
1 db fahéjrúd
-
szegfűszeg ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a maradék cukorral krémesre, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
- Tepsibe papírt terítünk, erre ráfordítunk egy tortaformát úgy, mintha a feneke lenne felül, de az alját nem pattintjuk bele. Belesimítjuk a masszát, habkártyával elegyengetjük a tetejét középről kifele húzogatva, hogy a végén egy homorú felületet kapjunk (mintha ráhelyeztünk volna egy óraüveget). Ha így készítjük elő a formát, akkor A) kapunk egy szép, egyenletes felületet (tepsivel érintkező rész), ami lehet majd a tortánk teteje. B) nem fog beesni a tészta a formába, azaz megtartja az alakját. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba).
- A papírt lehúzzuk az tészta aljáról, és "élére" állítjuk, kihűtjük. Így szellőzik mindkét oldala, nem fog bevizesedni. Kihűlés után rugalmas, hosszabb pengéjű késsel (kisebb, fűrészelő mozdulatokkal) kivágjuk a tésztát a karikából.
- Akinek nincs kedve kísérletezni ezzel, az a hagyományos módon kenje, és lisztezze a tortaformát, majd süsse meg a tésztát.
- A meggybefőttről leöntjük a levet. Lemérjük, és kimérjük hozzá az étkezési keményítőt.
- A keményítőt kevés meggylével csomómentesre keverjük. A maradék levet a fűszerekkel, a felkarikázott citrommal és a cukorral felforraljuk, 3-4 percig főzzük, majd hozzáöntjük a keményítős részhez, és felfőzzük akár a pudingot. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
- A mákos tésztát 1/3-ánál lapjában elvágjuk, rákenjük a lekvárt, és köré pattintjuk a tortaformát. A maradék tészta közepét kivágjuk 2 cm-es peremet hagyva. Ezt a "mákgyűrűt" óvatosan a lekváros lapra helyezzük. A kivágott tésztát pedig felkockázzuk.
- A kihűlt pudingba keverjük a rumot és a meggyet. Ennek a tölteléknek 1/3-át vagy felét a "lyukba" beletöltjük. Belenyomkodjuk a mákkockákat. A maradék meggytölteléket ráborítjuk, és elrendezzük a torta tetején.
- Néhány órán át hideg helyen pihentetjük, majd leválasztjuk róla a tortaformát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 22341
- Feltöltés dátuma: 2011. március 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
zsempi
4 recept
Olyan sütit akartam készíteni, ami tejmentes, és nem száraz. És ez pattant ki a fejemből. A tészta receptje Pelle Józsefné szakácskönyvéből való.