r
Nosalty Logó

Mákos túrógombóc fahéjas szilvamártással

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
ÍZcsiklandozó
Mákos túrógombóc fahéjas szilvamártással
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Gombóchoz

Hempergetéshez

  • 200 g mák (porcukorral kevert)

Mártáshoz

578
Kalória
34g
Fehérje
39.7g
Szénhidrátok
32.1g
Zsír
163.1g
Víz
90g
Koleszterin
11g
Rost
16.1g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 578 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 2303 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 201 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3062.9 g
  • Cink
    329 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    841 mg
  • Vas
    256 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    652 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    163.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 578 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.9 g

Zsír

  • Összesen
    128.5 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12251.7 g
  • Cink
    1318 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    3363 mg
  • Vas
    1022 mg
  • Magnézium
    771 mg
  • Foszfor
    2995 mg
  • Nátrium
    2609 mg
  • Réz
    54 mg
  • Mangán
    54 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    652.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    664 micro
Összesen 2303 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.7 g
  • Cink
    116 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    295 mg
  • Vas
    90 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    53 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

Gombóchoz

  1. A túrót (ha nagyon darabos, villával kissé összetörjük) egy tálba tesszük, hozzáütjük az egész tojásokat, belekanalazzuk a búzadarát, a lisztet és a sót, összekavarjuk és kis időre félretesszük.
  2. Egy mély fazékban bő, sós vizet forralunk.
  3. A túrós masszából vizes kézzel apró gombócokat készítünk, majd a forró-lobogó vízbe rakosgatjuk. Óvatosan megkavarjuk a vizet, hogy a gombócok ne ragadjanak le a fazék alján és a tüzet annyira mérsékeljük, hogy a víz ne zubogjon, hanem csak gyöngyözve főjön.
  4. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük. Akkor jó, amikor szépen "táncolni-forogni-seregni" kezdenek a víz felszínén. Máris tálaljuk, mellé kínálva a fahéjas szilva mártást.

Hempergetéshez

  1. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat a vízből egyenként és a mákos keverékben alaposan meghempergetjük, hogy az mindenhol bevonja a felületét.

Mártáshoz

  1. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és a cukrokkal, valamint a fahéjjal együtt nyeles lábaskába tesszük. Lassú tűzön felfőzzük, majd hagyjuk addig rotyogni, míg a leve kissé besűrűsödik. A tűzről levéve hagyjuk hűlni.
  2. Amíg a gombócok főnek, a mártáshoz a szilvát botmixerrel picit átturmixolhatjuk, de nem kell nagyon simára, kellemes, ha kissé darabos a gyümölcs benne.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!