r
Nosalty Logó

mákos pite

5,0

1 ÉRTÉKELÉS22 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
mislenbaba
mákos pite
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

609
Kalória
12.6g
Fehérje
84.6g
Szénhidrátok
24.9g
Zsír
40.9g
Víz
38.6g
Koleszterin
5g
Rost
35.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 609 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 7292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 334 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    40.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 609 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151 g

Zsír

  • Összesen
    299.3 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8392 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    337 mg
  • Kálcium
    3467 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    913 mg
  • Foszfor
    2955 mg
  • Nátrium
    640 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1015.1 g
  • Cukor
    423 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    490.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2010 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    646 micro
  • Kolin:
    445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1264 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    620 micro
Összesen 7292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    22.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 334 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, közepébe öntjük a langyos tejet. Beletesszük a cukrot és az élesztő, megvárjuk míg felfut.
  2. Ha felfutott, mehet bele a só, tejföl, tojás, margarin. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk.
  3. Félretesszük duplájára kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tojás fehérjét felverjük a porcukorral keményre.
  5. Belekeverjük a mákot óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
  6. A tészta ha megkelt, ketté vesszük, és kinyújtjuk őket.
  7. Lisztezett, zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük az egyik kinyújtott tésztát.
  8. Rákenjük a tölteléket.
  9. Ezután a másik tészával befedjük. Egy fél óráig pihentetjük (újrakelesztjük).
  10. Megkenjük tojással a tetejét, és villával megszurkáljuk
  11. Mehet a sütőbe a sütési időt pontosan nem tudom, akkor jó, ha a tészta teteje olyan, mint a képen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Van egy már majd 20 éves füzetem (ha látnátok, hogy néz ki szegényke) Receptek vannak benne, meg a fiaim "rajzai". Amikor kicsik voltak ott hagyták a kézjegyüket, "nonfiguratív" mintákat:-D Ebben a füzetben  van nekem leírva ez a süti. A férjem egyik nagymamájától kaptam. Szerintem finomabb mint a mákos bejgli. De mindenki döntse el saját maga. Mivel régi receptről van szó, nem kell hozzá nagyon pontosan méregetni. Lehet a liszt egy kiscsit kevesebb is-több is. Lehet a cukor is több, de kevesebb is. Jól nyújtható legyen a tészta. A töltelék is lehet akár a duplája is :-) És persze bármilyen más töltelék is kerülhet bele. Egyszer egy pár éve a Duna-parton grilleztünk a barátokkal, és vittem két jó nagy tepsivel. Az egyik mákos volt, a másik almás. A férjem azt mondja, hogy mindig akkor sikerül a legjobban minden , amkor másnak kell belőle adni. Hát el is fogyott elég hamar az a sok sütemény. A vicces az volt, hogy akik semmit nem hoztak, mert nem szeretnek sütni, és egyébként is Ők fogyókúráznak, két pofára tömték. Persze azóta sem nagyon fogyott le senki. :-D

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!