r
Nosalty Logó

Mák charlotte Vicikó konyhájából

5,0

1 ÉRTÉKELÉS26 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Vicikó
Mák charlotte Vicikó konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A töltelékhez

Az öntethez

507
Kalória
11.9g
Fehérje
65.3g
Szénhidrátok
21.8g
Zsír
59.8g
Víz
195.8g
Koleszterin
2.7g
Rost
45g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 507 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 5045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 227 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.3 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    173 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 507 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.2 g

Zsír

  • Összesen
    217.8 g
  • Telített zsírsav
    101 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1958 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6531.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    2748 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    2023 mg
  • Nátrium
    1089 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    652.6 g
  • Cukor
    450 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    597.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1734 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    417 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    1293 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1709 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    284 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1931 micro
Összesen 5045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskótalapot a leírás szerint elkészítjük, megsütjük, és kihűtjük.
  2. 1 db 11 cm szélesteljes hosszúságú lapot,és min. 15 db 1 cm-es, szintén teljes hosszúságú csíkra felvágjuk.
  3. A csíkokat rétegesen barackízzel megkenjük, összetöltjük, majdegy formát kibélelünk vele (32 cm hosszú, 11 cm széles, 5,5 cm magas őzgerinc forma.) Szebb, ha a tészta sütőpapírosoldala kerül majd kívülre.
  4. Krémet készítünk. Egy tűzálló edénybe tesszük a tojások sárgáját, a pudingport, cukrot, vaníliás cukrot, a darált mákot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat.
  5. A felforralt, lehűtött tejjel simára keverjük, majd vízgőzön vagy lassú tűzön (én így csináltam) állandó kevergetés mellett besűrítjük. A krémet többszöri keverés mellett kihűtjük.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük.
  7. A zselatint ezalatt hideg vízbe áztatjuk, hogy az bőven ellepje. Majd ha megpuhult (kb 3 perc), kinyomkodjuk, és egy kisebb edénybe tesszük 8 ek vízzel. Tűzhelyre tesszük, és kevergetve felolvasztjuk 1perc alatt. Nem szabad forrnia! Levesszük, és kézmelegre kihűtjük.
  8. A tejszínhabból először egy-két kanállal teszünk a mákkrémbe, azzal jól fellazítjuk, majd újból 1-2 kanálnyit, tovább lazítva, majd egyszerre az egészet, de azt már óvatosan forgatjuk bele.
  9. A kissé meghűlt, olvasztott zselatint belecsorgatjuk a mákkrémbe, amit folyamatosan, de lazán keverünk.
  10. A krémet azonnal beletöltjük a tésztával bélelt formába, elsimítjuk, és ráhelyezzük a hosszú tésztalapot, óvatosankissé rá is nyomkodjuk, majdhűtőbe tesszük.
  11. A 1/2 cs pudingporból és 500 ml tejből vaníliás öntetetkészítünk.
  12. Tálaláskor hosszú tányérra borítjuk a süteményt, tejszín rózsákkal díszítjük, és ízlés szerint akihűlt vaníliaszósszal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy újabb recept Hradszky Judit cukrászmesternőtől. Ő a Duna Inter-Continental mestercukrásza volt, akinek -többekkel együtt- csodálatos receptjei jelentek meg egy, a 90-es évek elején kiadott  "a' la carte Budapest" című könyvben. Ebben a könyvben az abban az időben meglévő nyolc legnagyobb 5*-os budapesti hotelek és éttermek étlapjain szereplő, csodálatos ételek receptjei vannak. Az Eszterházy torta receptem is innen való. A könyv nagyon szép kiállítású, kemény kötésű, vastag lapokon, gyönyörű fotókkal. Igaz akkor az volt a menő, hogy mindent zselatinnal leöntöttek, hogy szép fényes legyen. A hátsó borító oldalon ez áll: Viszontlátásra! Kedves, nem? :-)) És a schluss-poén: hogy a Fővárosi Gázművek adta ki!!! És kaptuk ingyen és bérmentve, mint fogyasztó!!! Milyen jó ötlet volt akkoriban, azt hiszem ilyen gázárak mellett ideje lenne megismételniük, nem? Ingyen és bérmentve! :-) Ja, úgy mellesleg nagyon finom, habkönnyű a süti! :-))) Férjecském meg csak omega szeletnek nevezte.:-)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Cukormentes sajttorta

A sajttorta az egyik legnépszerűbb édesség a világon, melynek rengeteg különböző fajtája és elkészítési módja ismert. Mi most a legegyszerűbb, sütés nélküli verziót ...

Nosalty

Klasszikus baszk sajttorta

A baszk sajttorta 1990-ben született Spanyolországban, ahol egy leleményes vendéglátós minden nap valamilyen új süteményt akart sütni – így jutott el a tészta nélküli, oldalt ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!