Mák charlotte Vicikó konyhájából
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
33g tojás42 kcal
-
12g porcukor46 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
A töltelékhez
-
56 kcal
-
15g tej8 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g mák53 kcal
-
32 kcal
-
4 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
-
2g zselatin7 kcal
Az öntethez
-
9 kcal
-
50g tej28 kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
A töltelékhez
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
-
150g tej84 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
86 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g mák525 kcal
-
322 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
20g zselatin67 kcal
Az öntethez
-
86 kcal
-
500g tej280 kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
14.8g tojás19 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
A töltelékhez
-
8.9g sárgabaracklekvár25 kcal
-
6.7g tej4 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
4 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
4.5g mák23 kcal
-
14 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
17.9g habtejszín52 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
Az öntethez
-
4 kcal
-
22.4g tej13 kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 653.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 275 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.3 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 59.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 193 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.2 g
Zsír
-
Összesen 217.8 g
-
Telített zsírsav 101 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1958 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6531.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 2748 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 452 mg
-
Foszfor 2023 mg
-
Nátrium 1089 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 652.6 g
-
Cukor 450 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 597.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1734 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 417 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 346 micro
-
Kolin: 1293 mg
-
Retinol - A vitamin: 1709 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 284 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1931 micro
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
120 g porcukor
-
120 g finomliszt
A töltelékhez
-
10 ek sárgabaracklekvár
-
150 ml tej
-
2 db tojássárgája
-
0.5 tasak vaníliás pudingpor
-
100 g cukor
-
100 g kandírozott narancshéj
-
400 g habtejszín
Az öntethez
-
0.5 tasak vaníliás pudingpor
-
500 ml tej
Elkészítés
A piskótához
- A piskótalapot a leírás szerint elkészítjük, megsütjük, és kihűtjük.
- 1 db 11 cm szélesteljes hosszúságú lapot,és min. 15 db 1 cm-es, szintén teljes hosszúságú csíkra felvágjuk.
- A csíkokat rétegesen barackízzel megkenjük, összetöltjük, majdegy formát kibélelünk vele (32 cm hosszú, 11 cm széles, 5,5 cm magas őzgerinc forma.) Szebb, ha a tészta sütőpapírosoldala kerül majd kívülre.
- Krémet készítünk. Egy tűzálló edénybe tesszük a tojások sárgáját, a pudingport, cukrot, vaníliás cukrot, a darált mákot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat.
- A felforralt, lehűtött tejjel simára keverjük, majd vízgőzön vagy lassú tűzön (én így csináltam) állandó kevergetés mellett besűrítjük. A krémet többszöri keverés mellett kihűtjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük.
- A zselatint ezalatt hideg vízbe áztatjuk, hogy az bőven ellepje. Majd ha megpuhult (kb 3 perc), kinyomkodjuk, és egy kisebb edénybe tesszük 8 ek vízzel. Tűzhelyre tesszük, és kevergetve felolvasztjuk 1perc alatt. Nem szabad forrnia! Levesszük, és kézmelegre kihűtjük.
- A tejszínhabból először egy-két kanállal teszünk a mákkrémbe, azzal jól fellazítjuk, majd újból 1-2 kanálnyit, tovább lazítva, majd egyszerre az egészet, de azt már óvatosan forgatjuk bele.
- A kissé meghűlt, olvasztott zselatint belecsorgatjuk a mákkrémbe, amit folyamatosan, de lazán keverünk.
- A krémet azonnal beletöltjük a tésztával bélelt formába, elsimítjuk, és ráhelyezzük a hosszú tésztalapot, óvatosankissé rá is nyomkodjuk, majdhűtőbe tesszük.
- A 1/2 cs pudingporból és 500 ml tejből vaníliás öntetetkészítünk.
- Tálaláskor hosszú tányérra borítjuk a süteményt, tejszín rózsákkal díszítjük, és ízlés szerint akihűlt vaníliaszósszal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 443
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 23111
- Feltöltés dátuma: 2013. március 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Egy újabb recept Hradszky Judit cukrászmesternőtől. Ő a Duna Inter-Continental mestercukrásza volt, akinek -többekkel együtt- csodálatos receptjei jelentek meg egy, a 90-es évek elején kiadott "a' la carte Budapest" című könyvben. Ebben a könyvben az abban az időben meglévő nyolc legnagyobb 5*-os budapesti hotelek és éttermek étlapjain szereplő, csodálatos ételek receptjei vannak. Az Eszterházy torta receptem is innen való. A könyv nagyon szép kiállítású, kemény kötésű, vastag lapokon, gyönyörű fotókkal. Igaz akkor az volt a menő, hogy mindent zselatinnal leöntöttek, hogy szép fényes legyen. A hátsó borító oldalon ez áll: Viszontlátásra! Kedves, nem? :-)) És a schluss-poén: hogy a Fővárosi Gázművek adta ki!!! És kaptuk ingyen és bérmentve, mint fogyasztó!!! Milyen jó ötlet volt akkoriban, azt hiszem ilyen gázárak mellett ideje lenne megismételniük, nem? Ingyen és bérmentve! :-) Ja, úgy mellesleg nagyon finom, habkönnyű a süti! :-))) Férjecském meg csak omega szeletnek nevezte.:-)