Májas és véres hurka
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1808.3 g
Zsír
-
Összesen 696.6 g
-
Telített zsírsav 231 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 541 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 166 g
-
Koleszterin 5333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28647.9 g
-
Cink 149 mg
-
Szelén 2278 mg
-
Kálcium 678 mg
-
Vas 63 mg
-
Magnézium 2107 mg
-
Foszfor 18465 mg
-
Nátrium 4897 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 344.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 5926.7 g
Vitaminok
-
Összesen 5
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 61 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1750 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 38 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 481 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 964 micro
-
Kolin: 4785 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21699.3 g
Zsír
-
Összesen 8358.7 g
-
Telített zsírsav 2767 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6489 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1995 g
-
Koleszterin 64000 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343775.1 g
-
Cink 1791 mg
-
Szelén 27332 mg
-
Kálcium 8135 mg
-
Vas 751 mg
-
Magnézium 25285 mg
-
Foszfor 221576 mg
-
Nátrium 58769 mg
-
Réz 68 mg
-
Mangán 68 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4136 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 151 mg
VÍZ
-
Összesen 71120.9 g
Vitaminok
-
Összesen 5
-
A vitamin (RAE): 2000 micro
-
B6 vitamin: 733 mg
-
B12 Vitamin: 540 micro
-
E vitamin: 120 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 21000 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 455 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 184 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5775 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11566 micro
-
Kolin: 57425 mg
-
Retinol - A vitamin: 2000 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
- 21% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 67.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
5 kg rizs
-
fekete bors ízlés szerint
-
füstölt pirospaprika ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
Elkészítés
- Megfőzzük a disznó belszerveit: a fejhús, a máj, a tüdő, a leeső húsdarabok, a háj egy része, a tokaszalonna, mind megy bele az udvaron felállított kondérba. Ha minden megfőtt, kiszedjük az egészet egy teknőbe, eltávolítjuk a csontokat, és ledaráljuk.
- Közben puhára főzünk 5 kg rizst. (Nálunk ez a hivatalos arány egy kb. 100 kilós malachoz). A teknőben alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a húst és a rizst. Sóval, borssal (tetszés szerint majorannával, fokhagymával, pirospaprikával) fűszerezzük. Ez egy kényes kérdés, nagyon nehéz a pontos mennyiséget megmondani, itt bizony kóstolni kell. Általánosságban kilónként körülbelül 3 deka sót használunk. Ebben a fázisban nem célszerű enni-inni, maximum tiszta vizet, hogy ne befolyásolja semmi az ízérzékelésünket.
- Levesszük a masszából azt a mennyiséget, amiből majd a véres hurkát készítjük, a többit a megtisztított bélbe töltjük a hurkatöltővel. Hagyjuk egy kicsit lazára, mert abálás közben nőni fog.
- A véres hurkához 1 kg húsos masszához kb. 1 l vért adunk. Ezt először meg is lehet főzni. Mi nem szoktuk, mert (érzékenyebbek fogják be a fülüket), mire ide jutunk, a vér már majdnem teljesen megalvad, darabossá válik. Ha nagyon száraznak találjuk, egy kis szalonnával lazíthatjuk. Összedolgozzuk a hússal, teszünk hozzá őrölt köménymagot, igény szerint még sót, ezt általában a vér megköveteli. Töltésnél vigyázzunk, ez egy kicsit hígabb, mint a májas hurka.
- Mikor az egészet megtöltöttük, hideg abalében feltesszük főni. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon a víz, mert kiszakadhatnak a hurkák. Nem kell neki sok idő, 15 perc alatt kész van.
- Kivesszük, fellógatjuk száradni, 1-2 nap múlva lehet megsütni.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 48
- 7 napos nézettség: 407
- Össznézettség: 137141
- Feltöltés dátuma: 2011. március 25.
Ajánló
Házi szilvapálinka.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ez a recept nem egy háromfős család vacsija. Ez itten kérem, egy komplett disznó „feldolgozásának” végeredménye, úgyhogy pontos arányokat és súlyokat nem mindig tudok mondani, ezt a családom rutinos tagjai marékkal mérik. Na, szóval: a dolog ott kezdődik, hogy hajnal öt körül megjelenik Gyula nagybátyám, nyakig gumicsizmában, 3-4 késsel a hóna alatt. Mire megissza a kupica házi szilvát, megérkeznek a többiek is, azaz további két rokon, a „csajokkal”, Margóval és Terikével, akik alapesetben amúgy erősen a néni megszólításra jogosultak. Ekkor jöhet még egy kör, egymás és a jövendőbeli megboldogult egészségére, majd az üveg megy be a kredencbe a nap végéig, mert munka közben nincs alkohol. Csak sör. Mivel ez már egy összeszokott kis csapat, mindenki megy a dolgára: a fiúk megszúrják, kivéreztetik a malackát, a vért gondosan felfogják a hurkához. Apám (isten nyugosztalja) mindig ilyen tájban került elő, mert soha nem bírta elviselni a malac visítását, úgyhogy ezeken a napokon a falu legtávolabbi kocsmájában indított. Megperzselik, lekaparják, lemossák, feldarabolják (ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte…), a füleket, farkakat szétosztják a megjelent fiatalkorúak között, ide-oda terelgetik az egyre szemtelenebb macskákat és a kutyákat, közben a lányok csomagolnak, pakolnak, rendszereznek, megtisztítják a beleket, és ami a legfontosabb: főznek. Először toroskáposztát, ez lesz az ebéd, majd a hurkák és kolbászok töltelékeit. Mire ezek elkészülnek, a fiúk is befejezik a darabolást, és kezdődhet a töltés. Ezt hurkatöltővel végezzük. Lehet kézzel is, de anyám és nagyanyám véleménye szerint „mióta úriasszonyok lettünk (tehát van töltő), nem szórakozunk ilyen őskori módszerekkel”. A nap végére hurkák lógnak a kamrában, sonkák, oldalasok, kolbászok gyűjtik magukba az kesernyés, füstös aromát a füstölőben, a fagyasztó tele gondosan bezacskózott husikkal, csontokkal, a zsíros edények csillogó tisztára mosogatva száradnak a szekrényen, az állatok degeszre tömve pihegnek a helyükön, a pálinkásüveg kiürül, és lassan kiürül a ház is. A munka elvégeztetett, az eredménnyel mindenki elégedett, jól megérdemelt pihenés a jutalma.