r
Nosalty Logó

Májas és véres hurka

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
pamelie
Májas és véres hurka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 15392 kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 184705 kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 175 kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1808.3 g

Zsír

  • Összesen
    696.6 g
  • Telített zsírsav
    231 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    541 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    166 g
  • Koleszterin
    5333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28647.9 g
  • Cink
    149 mg
  • Szelén
    2278 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    2107 mg
  • Foszfor
    18465 mg
  • Nátrium
    4897 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    344.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    5926.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    5
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    61 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1750 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    38 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    481 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    964 micro
  • Kolin:
    4785 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 15392 kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21699.3 g

Zsír

  • Összesen
    8358.7 g
  • Telített zsírsav
    2767 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6489 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1995 g
  • Koleszterin
    64000 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343775.1 g
  • Cink
    1791 mg
  • Szelén
    27332 mg
  • Kálcium
    8135 mg
  • Vas
    751 mg
  • Magnézium
    25285 mg
  • Foszfor
    221576 mg
  • Nátrium
    58769 mg
  • Réz
    68 mg
  • Mangán
    68 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4136 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    151 mg

VÍZ

  • Összesen
    71120.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    5
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    733 mg
  • B12 Vitamin:
    540 micro
  • E vitamin:
    120 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    21000 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    455 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    184 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5775 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11566 micro
  • Kolin:
    57425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 184705 kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 175 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megfőzzük a disznó belszerveit: a fejhús, a máj, a tüdő, a leeső húsdarabok, a háj egy része, a tokaszalonna, mind megy bele az udvaron felállított kondérba. Ha minden megfőtt, kiszedjük az egészet egy teknőbe, eltávolítjuk a csontokat, és ledaráljuk.
  2. Közben puhára főzünk 5 kg rizst. (Nálunk ez a hivatalos arány egy kb. 100 kilós malachoz). A teknőben alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a húst és a rizst. Sóval, borssal (tetszés szerint majorannával, fokhagymával, pirospaprikával) fűszerezzük. Ez egy kényes kérdés, nagyon nehéz a pontos mennyiséget megmondani, itt bizony kóstolni kell. Általánosságban kilónként körülbelül 3 deka sót használunk. Ebben a fázisban nem célszerű enni-inni, maximum tiszta vizet, hogy ne befolyásolja semmi az ízérzékelésünket.
  3. Levesszük a masszából azt a mennyiséget, amiből majd a véres hurkát készítjük, a többit a megtisztított bélbe töltjük a hurkatöltővel. Hagyjuk egy kicsit lazára, mert abálás közben nőni fog.
  4. A véres hurkához 1 kg húsos masszához kb. 1 l vért adunk. Ezt először meg is lehet főzni. Mi nem szoktuk, mert (érzékenyebbek fogják be a fülüket), mire ide jutunk, a vér már majdnem teljesen megalvad, darabossá válik. Ha nagyon száraznak találjuk, egy kis szalonnával lazíthatjuk. Összedolgozzuk a hússal, teszünk hozzá őrölt köménymagot, igény szerint még sót, ezt általában a vér megköveteli. Töltésnél vigyázzunk, ez egy kicsit hígabb, mint a májas hurka.
  5. Mikor az egészet megtöltöttük, hideg abalében feltesszük főni. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon a víz, mert kiszakadhatnak a hurkák. Nem kell neki sok idő, 15 perc alatt kész van.
  6. Kivesszük, fellógatjuk száradni, 1-2 nap múlva lehet megsütni.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 48
  • 7 napos nézettség: 407
  • Össznézettség: 137141
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 25.

Ajánló

Házi szilvapálinka.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pamelie 59 recept

Ez a recept nem egy háromfős család vacsija. Ez itten kérem, egy komplett disznó „feldolgozásának” végeredménye, úgyhogy pontos arányokat és súlyokat nem mindig tudok mondani, ezt a családom rutinos tagjai marékkal mérik. Na, szóval: a dolog ott kezdődik, hogy hajnal öt körül megjelenik Gyula nagybátyám, nyakig gumicsizmában, 3-4 késsel a hóna alatt. Mire megissza a kupica házi szilvát, megérkeznek a többiek is, azaz további két rokon, a „csajokkal”, Margóval és Terikével, akik alapesetben amúgy erősen a néni megszólításra jogosultak. Ekkor jöhet még egy kör, egymás és a jövendőbeli megboldogult egészségére, majd az üveg megy be a kredencbe a nap végéig, mert munka közben nincs alkohol. Csak sör. Mivel ez már egy összeszokott kis csapat, mindenki megy a dolgára: a fiúk megszúrják, kivéreztetik a malackát, a vért gondosan felfogják a hurkához. Apám (isten nyugosztalja) mindig ilyen tájban került elő, mert soha nem bírta elviselni a malac visítását, úgyhogy ezeken a napokon a falu legtávolabbi kocsmájában indított. Megperzselik, lekaparják, lemossák, feldarabolják (ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte…), a füleket, farkakat szétosztják a megjelent fiatalkorúak között, ide-oda terelgetik az egyre szemtelenebb macskákat és a kutyákat, közben a lányok csomagolnak, pakolnak, rendszereznek, megtisztítják a beleket, és ami a legfontosabb: főznek. Először toroskáposztát, ez lesz az ebéd, majd a hurkák és kolbászok töltelékeit. Mire ezek elkészülnek, a fiúk is befejezik a darabolást, és kezdődhet a töltés. Ezt hurkatöltővel végezzük. Lehet kézzel is, de anyám és nagyanyám véleménye szerint „mióta úriasszonyok lettünk (tehát van töltő), nem szórakozunk ilyen őskori módszerekkel”. A nap végére hurkák lógnak a kamrában, sonkák, oldalasok, kolbászok gyűjtik magukba az kesernyés, füstös aromát a füstölőben, a fagyasztó tele gondosan bezacskózott husikkal, csontokkal, a zsíros edények csillogó tisztára mosogatva száradnak a szekrényen, az állatok degeszre tömve pihegnek a helyükön, a pálinkásüveg kiürül, és lassan kiürül a ház is. A munka elvégeztetett, az eredménnyel mindenki elégedett, jól megérdemelt pihenés a jutalma.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...