Magyaros burgonyagombóc-leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
60g sárgarépa22 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
25g parasztkolbász113 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
250g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
88g burgonya51 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
475
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
100g parasztkolbász452 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
11 kcal
-
2g paprikakrém0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1000g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
350g burgonya202 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g rétesliszt273 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1897
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
9.5g sárgarépa3 kcal
-
10.6g fehérrépa7 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.9g paradicsom1 kcal
-
3.9g tv-paprika1 kcal
-
3.9g parasztkolbász18 kcal
-
0.6g libazsír5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g paprikakrém0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
39.4g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
13.8g burgonya8 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
3g rétesliszt11 kcal
-
0.6g libazsír5 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
75
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 879.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 509 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 479.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 551 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 210 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1892 micro
-
β-karotin 5410 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 1127 micro
Összesen
475
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.3 g
Zsír
-
Összesen 78.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3519.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 377 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 752 mg
-
Nátrium 2037 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1918.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2206 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 250 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 841 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 405 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 7569 micro
-
β-karotin 21641 micro
-
β-crypt 258 micro
-
Likopin 2575 micro
-
Lut-zea 4507 micro
Összesen
1897
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 298 micro
-
β-karotin 852 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 101 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
75
kcal
Hozzávalók
Leves
-
3 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db tv-paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 teáskanál paprikakrém
-
1 csokor petrezselyem
Burgonyagombóc
-
7.5 dkg finomliszt
-
7.5 dkg rétesliszt
-
1 ek libazsír
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Leves
- A finomra vágott hagymát egy csipet sóval párolni kezdjük a zsíron, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a felkarikázott kolbászt, a zúzott fokhagymát, a hámozott, apró kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát.
- Rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, átforgatjuk, és felöntjük a burgonya főzőlével és a vízzel, megszórjuk vágott petrezselyemmel, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és pirosarannyal.
- Ezután felforraljuk, majd csendes főlés mellett puhára főzzük a zöldségeket, de mielőtt teljesen megpuhulna, belerakjuk a diónyi nagyságú gombócokat.
- Ha nem vagyunk teljesen biztosak az állagában, először csak egy gombócot tegyünk bele, ha feljön a víz tetejére, még rövid ideig főzzük, és kész.
- Kínálhatunk hozzá tejfölt ízlés szerint.
Burgonyagombóc
- Először enyhén sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd leszűrjük, de egy másik edényben felfogjuk a főzőlét, erre szükségünk lesz a levesnél.
- A jól lecsepegtetett burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk zsírt, a tojást, sót, elkeverjük benne, majd szükség szerinti mennyiségű liszttel összedolgozzuk, hogy formázható legyen.
- Végül lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és belerakjuk a levesbe.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 350
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 32493
- Feltöltés dátuma: 2020. május 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Katharosz
499 recept
Egyszerű, de nagyszerű rég elfelejtett ízek, a gyerekoromra emlékeztető, habár akkoriban kolbász nemigen volt benne!