Madárijesztő torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A kakaós piskótához
-
30g finomliszt109 kcal
-
8 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6 kcal
A krémhez
-
17g cukor65 kcal
-
50g tej28 kcal
-
14 kcal
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
7g rum15 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A bevonáshoz
-
33g marcipán154 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
8g csokoládé46 kcal
Összesen
1177
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A kakaós piskótához
-
180g finomliszt655 kcal
-
46 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A krémhez
-
100g cukor387 kcal
-
300g tej168 kcal
-
86 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
40g rum92 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A bevonáshoz
-
200g marcipán924 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
Összesen
7062
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A kakaós piskótához
-
9g finomliszt33 kcal
-
2 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
16.6g tojás21 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A krémhez
-
5g cukor19 kcal
-
15.1g tej8 kcal
-
1.1g vaníliás pudingpor4 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
2g rum5 kcal
-
12.5g margarin90 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
A bevonáshoz
-
10g marcipán46 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
2.5g csokoládé14 kcal
Összesen
353
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 60 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 767.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 308 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.8 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
1177
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 94.7 g
Zsír
-
Összesen 360.1 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 70 g
-
Koleszterin 1100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4603.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1013 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 550 mg
-
Foszfor 1847 mg
-
Nátrium 977 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 844.6 g
-
Cukor 629 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 320 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2518 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 255 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 905 mg
-
Retinol - A vitamin: 2385 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 1590 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1578 micro
Összesen
7062
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
353
kcal
Hozzávalók
A kakaós piskótához
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
6 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez
-
3 dl tej
A bevonáshoz
-
20 dkg marcipán
-
2 csepp ételfesték
-
10 dkg porcukor
-
5 dkg csokoládé
Elkészítés
A kakaós piskótához
- Egy nappal a torta töltése előtt megsütjük a kakaós tortalapot. Az egész tojásokat a kristálycukorral habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magas fokozaton sűrű habbá verjük (kb. 20 perc), majd beledolgozzuk a kakaóval, sütőporral elvegyített lisztet.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A kakaós masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük (20-25 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta).
- Amikor a tészta felemelkedett, csökkentjük 150-160 fokra a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!).
- Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldaláról a tésztát, meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Leemeljük a tésztáról a tortalapot, majd a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tortát pihentetjük 1-2 napot, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni.
- A krémhez 10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradékot és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.
- A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
- A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, aztán a második lap, egyharmadrész krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.
- Következik a torta bevonása, díszítése. Az ételfestékkel színezett marcipánmasszát porcukorral meghintett lapon kinyújtjuk a torta átmérőjénél nagyobb méretűre. Majd óvatosan, rásimítjuk a marcipánt a csokoládétortára. Végül tetszés szerinti módon kialakítjuk a madárijesztő arcát, én olvasztott csokoládéval készítettem a kontúrokat. Marcipánból készített formákkal egészítjük ki az arcot, készítünk kalapot, szalmahajat a figurának.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9550
- Feltöltés dátuma: 2011. október 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Az idei ovis Madárijesztő- és Tökfesztivál madárijesztő kategóriájának győztesének ezt a tortát készítettem az ovi felkérésére.