r
Nosalty Logó

Madárijesztő torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Madárijesztő torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A kakaós piskótához

A krémhez

A bevonáshoz

Összesen 1177 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A kakaós piskótához

A krémhez

A bevonáshoz

Összesen 7062 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A kakaós piskótához

A krémhez

A bevonáshoz

Összesen 353 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    60 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    767.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    308 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.8 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1177 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    94.7 g

Zsír

  • Összesen
    360.1 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    70 g
  • Koleszterin
    1100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4603.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1013 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    1847 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    844.6 g
  • Cukor
    629 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    320 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2518 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    255 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    905 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2385 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1578 micro
Összesen 7062 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 353 kcal

Hozzávalók

A kakaós piskótához

A krémhez

A bevonáshoz

Elkészítés

A kakaós piskótához

  1. Egy nappal a torta töltése előtt megsütjük a kakaós tortalapot. Az egész tojásokat a kristálycukorral habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magas fokozaton sűrű habbá verjük (kb. 20 perc), majd beledolgozzuk a kakaóval, sütőporral elvegyített lisztet.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A kakaós masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük (20-25 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta).
  3. Amikor a tészta felemelkedett, csökkentjük 150-160 fokra a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!).
  4. Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldaláról a tésztát, meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Leemeljük a tésztáról a tortalapot, majd a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tortát pihentetjük 1-2 napot, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni.
  5. A krémhez 10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradékot és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.
  6. A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
  7. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, aztán a második lap, egyharmadrész krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.
  8. Következik a torta bevonása, díszítése. Az ételfestékkel színezett marcipánmasszát porcukorral meghintett lapon kinyújtjuk a torta átmérőjénél nagyobb méretűre. Majd óvatosan, rásimítjuk a marcipánt a csokoládétortára. Végül tetszés szerinti módon kialakítjuk a madárijesztő arcát, én olvasztott csokoládéval készítettem a kontúrokat. Marcipánból készített formákkal egészítjük ki az arcot, készítünk kalapot, szalmahajat a figurának.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9550
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az idei ovis Madárijesztő- és Tökfesztivál madárijesztő kategóriájának győztesének ezt a tortát készítettem az ovi felkérésére.

Hozzávalók

A kakaós piskótához

A krémhez

A bevonáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...