Lúdlábtorta rumos meggyel
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A meggyhez
A piskótához
-
3g finomliszt12 kcal
-
0 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
42g habtejszín122 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g cukor32 kcal
A bevonathoz
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
1g vaj8 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A meggyhez
A piskótához
-
40g finomliszt146 kcal
-
0 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g cukor387 kcal
A bevonathoz
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A meggyhez
A piskótához
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
0 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
14.2g tojás18 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
32.2g habtejszín94 kcal
-
9.7g étcsokoládé53 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
A bevonathoz
-
3.2g étcsokoládé18 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 51.4 g
Zsír
-
Összesen 328.8 g
-
Telített zsírsav 197 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1536 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2826.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 622 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1199 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 365.5 g
-
Cukor 303 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 706.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2575 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 687 mg
-
Retinol - A vitamin: 2445 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1572 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1158 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
A meggyhez
-
1.5 dl rum
A piskótához
-
40 g finomliszt
-
4 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
4 púpozott ek porcukor
-
4 db tojás
-
1 csipet só
A krémhez
-
500 ml habtejszín
-
150 g étcsokoládé
-
100 g vaj
-
100 g cukor
A bevonathoz
-
50 g étcsokoládé
-
1 ek vaj
Elkészítés
A meggyhez
- A meggyet kiengedjük, kinyomkodjuk és egy tálkában rummal nyakon öntve minimum 1-2 órát, de lehetőleg egy éjszakát állni hagyjuk. Használhatunk konyakot is rum helyett.
A piskótához
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A lisztet a kakaóporral és a sóval összeszitáljuk egy tálba. Egy másik tálban felhabosítjuk a tojások fehérjét. Egy harmadik tálban pedig a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral.
- A sárgáját keverjük óvatosan a fehérjéhez. Majd a kakaós lisztet adagoljuk a habba.
- Egyből sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, kilisztezett) tortaformába öntjük, és mehet a meleg sütőbe úgy 15-20 percre sülni. Figyeljük, ne égjen meg! Utána hűtsük ki teljesen.
A krémhez
- Közben elkészíthetjük a krémet. A tejszínt egy szószos edényben forrásig melegítjük a cukorral, a vajjal, és felolvasztjuk benne a csokoládét. Kihűtjük, és hűtőbe tesszük egy-két órára, vagy akár egy egész éjszakára. Keményre kihabosítjuk, tehetünk hozzá egy adag habfixálót, de jó minőségű alapanyagoknál nem szabad folynia a krémnek.
- A meggyet jól leszűrjük körbe-körbe telerakjuk vele a piskóta tetejét, ráöntjük, eldolgozzuk rajta a krémet, és hűtőbe tesszük a teljes szilárdulásig.
A bevonathoz
- Féltábla csokit összetördelve egy kanál vajjal, tálkában a mikróban felolvasztjuk, ezzel vonjuk be a sütit. Hűtőben megdermesztjük. Én nem díszítettem, de szezonban tehetünk rá friss meggyet. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 172
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 323
- Össznézettség: 36902
- Feltöltés dátuma: 2021. november 04.
Ajánló
Például Márton-napra nagyszerű desszert
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ez a nagyszerű és egyedi megjelenésű torta Gerbaud Emil munkáját dicséri. Eredetileg egy cukrászati alapkrémmel, párizsi krémmel, más néven ganache-zsal (ganázzsal) készítette el, vagyis tejszín és étcsokoládé 2:1arányú habjával. Az összetördelt, magas kakaótartalmú csokit zsíros tejszínben forrásig hevítjük, közben teljesen felolvasztjuk benne. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőbe tesszük, a legjobb, ha egy egész éjszakát áll, és másnap habosítjuk ki. Ha biztosra akarunk menni, tehetünk hozzá habfixálót, vagy zselélapot, de elméletileg menő alapanyagokkal meg sem fog moccani a kakaós piskótára állítva. Egy nagyon vékony étcsokibevonatot tehetünk rá, ez még egy védőréteget ad neki. A belekerülő meggy lehet eredetileg alkoholosan eltett, vagy csak rumban, konyakban áztatott, de ez a kis bolondítás nagyon kell neki. Hagyjuk jól lecsepegni a szűrőben, a maradék bódító nedvességet a piskóta majd szívesen magába szívja, ezzel mi is jól járunk.