Lengyel tejfölös gomba
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
167g tészta618 kcal
-
167g csiperkegomba36 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
7g tej4 kcal
-
67g tejföl132 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g tészta1855 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g tej11 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
37.3g tészta138 kcal
-
37.3g csiperkegomba8 kcal
-
6.7g vöröshagyma2 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.5g tej1 kcal
-
14.9g tejföl30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 943 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 523 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 240.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 434 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 48.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2829 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 379 mg
-
Kálcium 368 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1570 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 429.8 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 720.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1303 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Hozzávalók
-
50 dkg tészta
-
50 dkg csiperkegomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 ek tej
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- A gombákat megpucoljuk, kis darabokra vágjuk.
- A hagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Vigyázzunk ne égessük le, a hagymának épp csak üvegesnek kell lennie.
- Ezután szórjuk rá a a lisztet, tejet, és a tejfölből is 2 evőkanállal. Ne ijedjünk meg, egy fakanálra tapadó, ragacsos masszát fogunk kapni. Erre a masszára szórjuk rá a gombát, és jól keverjük el.
- Szórjuk meg pirospaprikával, sóval, borssal és öntsünk alá 1 dl vizet.
- Fedjük le és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen. Ez kb tíz perc. Nagyon kis lángon főzzük és gyakran kevergessük meg, mert hajlamos odakozmálni. Ha úgy látjuk, hogy a gombának kevés leve van, pótolhatjuk még 1 dl vízzel.
- Ha a gomba megpuhult, egy edénybe öntsük ki a maradék tejfölt, szedjünk hozzá a szaftból, keverjük ki és öntsük vissza az ételbe, melegítsük még egy kicsit, de már ne forraljuk.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 26053
- Feltöltés dátuma: 2012. november 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A kedvenc tejfölös gomba receptem, édesanyámtól tanultam, ő pedig még fiatal korában találta az "Országok, ételek" című szakácskönyvben, azóta az egész család így készíti. Egyszerű és nagyszerű. Mi csak tésztával szoktuk enni, de anyukám otthon a "titkos" sült húst is beveti mellé. (A hússzeleteket sós, borsos, majorannás, babérleveles, fokhagymás vízbe teszi, megfőzi, majd ad hozzá egy kis olajat és aranybarnára süti. Ezt szokta a gomba tetejére vagdosni, kis darabokban, nagyon ajánlom mindenkinek!) A fényképen lévő recept eltér egy kicsit az elkészítési módban leírtaktól. Én most 3 ek lisztet és tejet használtam, és nem 2 dl tejfölt, hanem abból is 3 evőkanállal. Így a végén nem kellett még habargatni. Javaslom mindkét verziót elkészítésre, az ízén nem változtat, ez talán egy kicsit sűrűbb. Jó étvágyat hozzá!