r
Nosalty Logó

Lengyel tejfölös gomba

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
B-Cs
Lengyel tejfölös gomba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 837 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 187 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    943 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    523 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    434 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 837 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2829 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    379 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1570 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    429.8 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    720.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1303 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 2511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 187 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombákat megpucoljuk, kis darabokra vágjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Vigyázzunk ne égessük le, a hagymának épp csak üvegesnek kell lennie.
  3. Ezután szórjuk rá a a lisztet, tejet, és a tejfölből is 2 evőkanállal. Ne ijedjünk meg, egy fakanálra tapadó, ragacsos masszát fogunk kapni. Erre a masszára szórjuk rá a gombát, és jól keverjük el.
  4. Szórjuk meg pirospaprikával, sóval, borssal és öntsünk alá 1 dl vizet.
  5. Fedjük le és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen. Ez kb tíz perc. Nagyon kis lángon főzzük és gyakran kevergessük meg, mert hajlamos odakozmálni. Ha úgy látjuk, hogy a gombának kevés leve van, pótolhatjuk még 1 dl vízzel.
  6. Ha a gomba megpuhult, egy edénybe öntsük ki a maradék tejfölt, szedjünk hozzá a szaftból, keverjük ki és öntsük vissza az ételbe, melegítsük még egy kicsit, de már ne forraljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 26036
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kedvenc tejfölös gomba receptem, édesanyámtól tanultam, ő pedig még fiatal korában találta az "Országok, ételek" című szakácskönyvben, azóta az egész család így készíti. Egyszerű és nagyszerű. Mi csak tésztával szoktuk enni, de anyukám otthon a "titkos" sült húst is beveti mellé. (A hússzeleteket sós, borsos, majorannás, babérleveles, fokhagymás vízbe teszi, megfőzi, majd ad hozzá egy kis olajat és aranybarnára süti. Ezt szokta a gomba tetejére vagdosni, kis darabokban, nagyon ajánlom mindenkinek!) A fényképen lévő recept eltér egy kicsit az elkészítési módban leírtaktól. Én most 3 ek lisztet és tejet használtam, és nem 2 dl tejfölt, hanem abból is 3 evőkanállal. Így a végén nem kellett még habargatni. Javaslom mindkét verziót elkészítésre, az ízén nem változtat, ez talán egy kicsit sűrűbb. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...