Lengyel sárgaborsóleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
42g felesborsó152 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
164 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
58g édeskömény13 kcal
-
10g fehérrépa6 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
83g alaplé6 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
Összesen
417
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
250g felesborsó910 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
350g édeskömény78 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
2504
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
13.4g felesborsó49 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8.1g kolozsvári szalonna53 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
18.8g édeskömény4 kcal
-
3.2g fehérrépa2 kcal
-
4.3g sárgarépa2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
16.1g burgonya9 kcal
-
26.9g alaplé2 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
Összesen
135
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 670.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 314 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 114 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 161 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1650 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 706 micro
Összesen
417
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 138.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4022.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 313 mg
-
Foszfor 1344 mg
-
Nátrium 1881 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 240.1 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 684.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1118 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 964 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 273 micro
-
Kolin: 476 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 9900 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4239 micro
Összesen
2504
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 133 micro
-
β-karotin 533 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
135
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg felesborsó
-
3 db babérlevél
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
só ízlés szerint
-
2 ek vaj
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db édeskömény
-
1 kis db fehérrépa
-
1 közepes db sárgarépa
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
3 db burgonya
-
0.5 l alaplé
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A felesborsót átválogatjuk, és beáztatjuk addig, amíg a zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. Mindent vágjuk jó apróra, mert ennek a receptnek a lényege, hogy kvázi magától lesz krémleves, ahogy a borsó szétfő.
- A borsót ezután szűrjük le, tegyük egy kisebb lábosba, öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű vízzel, és tegyük fel főni. Dobjuk a vízbe a szalonna bőrét, némi sót, valamint a babérleveleket.
- A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagyobb lábasban pirítsuk le, majd ha már szép aranybarnák, szedjük ki. A visszamaradt zsírra dobjunk rá 1-2 kanál vajat, majd a kettő keverékén pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
- Jöhet hozzá az aprított édeskömény (használhatunk helyette zellerszárat is), valamint a fehér- és a sárgarépa. Szórjuk meg fűszerköménnyel, és alacsony lángon 15-20 perc alatt pároljuk félpuhára.
- Adjuk hozzá a kockázott burgonyát, majd öntsük fel pár deci alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mire ezzel megvagyunk, már a felesborsónak is puhának kell lennie.
- Főzőlevestől öntsük át a felesborsót a zöldségalapunkra, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, és főzzük együtt további 10-15 percet. Amikor már minden szinte szétfőtt, szedjük ki a babérleveleket és a szalonnabőrt.
- Fogyaszthatjuk akár már így is, azonban ha egy picit még krémesebbre szeretnénk, kicsit bele is botturmixolhatunk - ehhez nem is kell kiszedni, egyszerűen merítsük alá a lábasban a mixert. Szükség esetén alaplével hígíthatunk még rajta - ha például a maradékot hűtőbe rakjuk, be fog sűrűsödni, így újramelegítéskor mindenképpen hígítanunk kell vízzel vagy nem túl sós alaplével.
- Pirított szalonnával és aprított petrezselyemmel tálaljuk, Lengyelországban sokszor vajjal megkent rozskenyeret fogyasztanak hozzá.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 320
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 19733
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ezért állítólag a katonaságban is gyakori koszt volt. Ez azonban semmit sem von le az értékéből: pont ilyen melengető, krémes levesre van szükségünk az első zimankós őszi napokon. Egy-két szelet, vajjal vékonyan megkent rozskenyérrel egészen mennyei!