Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
268g csirkeszárny317 kcal
-
13g sertéscsont0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
9g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
750g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1070g csirkeszárny1267 kcal
-
50g sertéscsont0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
35g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3000g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
19.5g csirkeszárny23 kcal
-
0.9g sertéscsont0 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
3.3g fehérrépa2 kcal
-
4.4g karalábé1 kcal
-
4.7g zeller2 kcal
-
3.6g burgonya2 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
54.7g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 33 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4316.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 375 mg
-
Nátrium 3686 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1101.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 651 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 2630 micro
-
β-karotin 6316 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 241 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 132.2 g
Zsír
-
Összesen 87.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 736 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17267 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 530 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1501 mg
-
Nátrium 14742 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 4405.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2603 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 216 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 219 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 639 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 10521 micro
-
β-karotin 25264 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 963 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 192 micro
-
β-karotin 461 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
-
10 db csirkeszárny
-
5 dkg sertéscsont
-
1 közepes db vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
2 nagy db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db karalábé
-
1 közepes db zeller
-
2 közepes db burgonya
-
3 szál petrezselyem
-
5 tk só
-
2 kávéskanál fekete bors
-
3 l víz
Elkészítés
- Daraboljuk fel a húst tetszés szerint, majd tegyük bele egy tál vízbe kis időre. Forraljunk fel 3 liter vizet, hintsük bele a sót.
- Amint felforrt, a megmosott húst tegyük bele - ezzel a húsba zárjuk az ízeket. (Ha inkább a levét szeretnéd ízesebbnek, akkor forralás előtt tedd bele a húst.) Innentől csak takaréklánggal dolgozzunk, mert így lesz kristálytiszta, aranyló levesünk.
- A hús behelyezésétől számítva 30-40 perc múlva tegyük bele az 5 gerezd fokhagymát és az egész vöröshagymát. A húst legalább másfél-2 órát kell főzni, de időnként nézzünk rá, nehogy szétfőjön a hús, illetve folyamatosan öntsük fel vízzel, ha elforrt.
- Amíg fő a hús, pucoljuk meg a zöldségeket, és aprítsuk fel tetszőleges módon. Ha elkészült a hús, szedjük ki egy tálba, locsoljuk meg egy kis levessel, hogy ne száradjon ki.
- Egy kis szűrővel szűrjük át a levet, majd tegyük fel főni a zöldségeket. Ekkor már kóstolhatjuk, sózzuk meg, ha kevésnek találjuk. (Érdemes már a húsnál is kóstolni, hogy a hús is elég sós legyen.)
- A zöldségeknek mérettől függően 30-40 percre van szüksége. Ha elkészültek, szedjük ki egy külön tálba, majd borsozzuk meg a levest. Szűrjük át a levet, majd tegyük egy jénaiba.
- Tálaláskor e három edényből kínáljuk a vendégeknek. Feltétlenül kínáljunk hozzá őrölt, erős paprikát. Remélem, Mátyás király sok aranyat adna a levesedre! :)
- Elkészítettem: 70 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4847
- Feltöltés dátuma: 2016. március 24.
Ajánló
Só, fekete bors és erős paprika - ennyi szükséges egy jó leveshez. :) Ha nem ismered Mátyás király és az aranyló húsleves történetét az egyszervolt.hu oldalán megtalálhatod.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagymamám levese felejthetetlen számomra. Sajnos nem kaptunk elég időt, hogy megtanulhassam Tőle, de az évek során sikerült megközelíteni azt az ízvilágot, amit gyerekként megszerettem. A legfontosabb: kizárólag takaréklánggal dolgozz! Ha forralod, zavaros lesz a leves. Én sertés húsos csontot használtam: mindenképpen olyat válassz, amin kevés a zsír! A legfinomabb házi tyúkból, én hentestől szerzem be. A fokhagymától ne félj, nem lesz karakteres íze. :) Mindig friss zöldségeket használj! Ha szereted a gombát, 1-2 fejjel megtoldhatod a receptet, mert isteni íze van! Tésztát ritkán teszek bele, elég gazdag az étel a zöldségektől. Az ízesítés csak só és borsból áll, nem kell ételízesítő vagy leveskocka ...! Tengeri sót használok (Perla), sófajtától függ, hogy mennyi kell bele, ezért folyamatosan kóstold!