adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
A lecsóhoz
-
250g paprika41 kcal
-
125g paradicsom23 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
25g parasztkolbász113 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
A májhoz
Összesen
654
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
A lecsóhoz
-
1000g paprika164 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
100g bacon393 kcal
-
100g parasztkolbász452 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
A májhoz
Összesen
2614
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
A lecsóhoz
-
37.8g paprika6 kcal
-
18.9g paradicsom3 kcal
-
12.8g vöröshagyma5 kcal
-
3.8g füstölt szalonna25 kcal
-
3.8g bacon15 kcal
-
3.8g parasztkolbász17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
A májhoz
Összesen
99
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.7 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1620.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 483 mg
-
Nátrium 810 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 486.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11729 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 68 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 977 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 11640 micro
-
α-karotin 169 micro
-
β-karotin 988 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 856 micro
Összesen
654
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.7 g
Zsír
-
Összesen 178.8 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2731 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6483.4 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 428 mg
-
Vas 158 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 1931 mg
-
Nátrium 3238 mg
-
Réz 39 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1946 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46917 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 271 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 773 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3907 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 46559 micro
-
α-karotin 677 micro
-
β-karotin 3954 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 3424 micro
Összesen
2614
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1772 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 1758 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 149 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 486 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
99
kcal
Hozzávalók
A lecsóhoz
-
1 kg paprika
-
0.5 kg paradicsom
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
10 dkg füstölt szalonna
-
10 dkg bacon
-
10 dkg parasztkolbász
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
5 kk fűszerpaprika
A májhoz
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
A lecsóhoz
- Előkészületek:
- A zöldségeket tisztítjuk, a paprikát magházától megfosztjuk, karikázzuk.
- A paradicsomot először pár percre forró vízbe, utána jeges vízbe dobjuk, hogy héjától könnyen megszabadíthassuk, majd szeleteljük.
- A hagymát, a szalonnát és a bacont apróra kockázzuk, a kolbászt szeleteljük.
- Főzés:
- A szalonnából jól kiolvasztjuk a zsírját, majd a bacont is mellétesszük, ennél több zsiradékra nem lesz szükségünk.
- Kezdődhet a hagymapirítás.
- A hagymaágyra először a kolbászkarikákat dobjuk, és ha gyönyörűen megszínezték az ételt, akkor félrehúzzuk az edényt, nehogy égjen és megkeseredjen, eldöntjük mennyi fűszerpaprikával szórjuk meg.
- Rádobjuk a paprikát, és jól összeforgatjuk vele, mehet vissza a tűzre. Ha ételünk így száraznak tűnne, akkor kis víz aláöntésével és egy fedővel segítsünk neki a párolódásban! Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint őrölt fűszerköményt tegyünk hozzá.
- Tíz perc elteltével jöhet a paradicsom. Aki szaftosabban szereti, ekkor megint tehet egy kis vizet alá, amivel pár perc alatt készre főzzük a lecsót.
- A fő, hogy ne essen minden szét benne, a zöldségek maradjanak ropogósak és egyenként élvezhető ízűek.
- Máj készítése:
- Miközben párolódik a paprika, a májat 4 szeletre vágjuk, és kicsi olívaolajon 2-2 percig külön serpenyőben megsütjük.
- Tálalás:
- A lecsót tányérokra halmozzuk, és a tetejükbe egy-egy szelet libamájat teszünk. Friss szeletelt kenyér legyen az asztalon, az isteni szaftot ne hagyjuk ebek harmincadjára a mosogató lefolyójában landolni! Jó étvágyat hozzá.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 8305
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.
Ajánló
Friss kenyérrel, főtt rizzsel vagy csak magában, mindenféle feltét nélkül nagyszerű, könnyű étel ebédre, vacsorára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Kiskoromban nem kedveltem a lecsót, a puha, összetöppedt zöldségek látványa nem nyerte meg a tetszésemet. Egyszer azonban megkóstoltam nagymamám főztjét, és szerelem lett belőle. Ez egy jól bevált receptúra, amit szabadtűzön bográcsban és konyhai főzőrózsán egyaránt kipróbáltam már. Imádnivaló ennivaló!