Laskaleves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
15g füstölt szalonna98 kcal
-
9 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
15g csípős kolbász68 kcal
-
63g burgonya36 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
313g alaplé22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
25g csuszatészta93 kcal
Összesen
360
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
120g füstölt szalonna786 kcal
-
71 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
120g csípős kolbász542 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
2500g alaplé175 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
200g csuszatészta742 kcal
Összesen
2874
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
2.9g füstölt szalonna19 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.9g csípős kolbász13 kcal
-
12g burgonya7 kcal
-
7.7g sárgarépa3 kcal
-
3.9g zeller1 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
60.2g alaplé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
4.8g csuszatészta18 kcal
Összesen
68
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1541.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 1309 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 112.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 321 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3234 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 414 micro
Összesen
360
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 144.6 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12333 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 362 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 298 mg
-
Foszfor 1040 mg
-
Nátrium 10472 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.7 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 899.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2571 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 841 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 695 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 9902 micro
-
β-karotin 25876 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 3311 micro
Összesen
2874
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 296.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 238 micro
-
β-karotin 623 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
68
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
120 g füstölt szalonna
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
5 közepes db burgonya
-
4 közepes db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
2.5 l alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek római kömény
-
2 ek füstölt pirospaprika
-
200 g csuszatészta
Elkészítés
- A nagy lábosban a felkockázott szalonnát egy kevés olajon lepirítjuk. Miután kisült a szalonna zsírja, hozzáborítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd tovább pirítjuk.
- Ezután mehet bele a pirospaprika és a római kömény, majd rusztikusan beletördeljük a tésztát, és kicsit megkapatjuk a fűszeres zsiradékon. Amikor már szép barnás a színe, mehetnek bele a felkockázott zöldségek is (burgonya, zeller, répa). Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Egy rövid pirítás után felöntjük meleg alaplével, és egyben beledobjuk a csípős kolbászt.
- Jól megkavarjuk, majd lefedjük, és addig főzzük, amíg a krumpli és a tészta puhára fő.
- Miután elkészült, vegyük kivesszük belőle a kolbászt, felkarikázzuk, majd visszadobjuk a levesbe, vagy külön is kínálhatjuk. Szórjunk bele apróra vágott petrezselymet, és már tálalhatjuk is.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 216
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 94
- Össznézettség: 27458
- Feltöltés dátuma: 2023. január 17.
Ajánló
Jó melegen fogyasszuk erős paprikával, kenyérrel és/vagy tejföllel kísérve.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A laskaleves hagyományosan alföldi jellegű, sőt, eredetileg ceglédi, viszont, ahány ház annyi szokás. A juhászok legfőbb eledele volt régen, mert gyorsan elkészíthető, laktató, és nem igényel sok hozzávalót, alapanyagok pedig nem romlandók, így magukkal tudták vinni a hosszú utakra. A lényege, hogy a laskatésztát, más néven csuszatésztát, előbb megpirítjuk zsiradékon, és csak után kerül bele a többi hozzávaló. A leves húst alapból nem tartalmaz, de mi csempésztünk bele egy kis szalonnát és kolbászt, hogy gazdagabb legyen.