r
Nosalty Logó

Középkori lakoma: kölöder és szok

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
8zsuzsa8
Középkori lakoma: kölöder és szok
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 619 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 1856 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    876.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    254.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1768 micro
  • β-karotin
    4394 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1225 micro
Összesen 619 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    50.7 g

Zsír

  • Összesen
    94.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    465 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2630.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    493 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    726 mg
  • Nátrium
    1157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    208.6 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    764.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    348 micro
  • Kolin:
    379 mg
  • Retinol - A vitamin:
    205 micro
  • α-karotin
    5303 micro
  • β-karotin
    13181 micro
  • β-crypt
    258 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3674 micro
Összesen 1856 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    395 micro
  • β-karotin
    981 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Elkészítés

Kölöder

  1. A szalonnát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Ráütünk két tojást.
  2. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyiből gyúrható állagú tésztát készíthetünk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbért, sáfrányt adjunk hozzá. Hagyjuk kicsit állni.
  3. Kis golyókat (vagy nudlikat) formálunk belőle. Lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük.

Borsószok

  1. Kevés sós vízben puhára főzzük a borsót. Ha puha, levével együtt összetörjük pépesre. Hozzáadjuk a mandulát, mazsolát, mézet, borsot.

Murok

  1. A répát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük. Ha puha, leszűrjük. Frissen darált borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük. Még forrón rádobjuk a vajat, összekeverjük.

Szok

  1. Az almát, narancsot, hagymát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. Az uborkát vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük. Hozzáadjuk a száraz zsemlekockákat (ha nincs, pirírsuk meg a friss zsemlekockákat serpenyőben). Öntözzük meg a citrom levével, ízesítsük frissen őrölt borsssal. Külön tálkákban tálaljuk nyárson sült csirke mellé.
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 839
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Középkori lakoma: kölöder és szok
8zsuzsa8 210 recept

Hozzávalók

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...