r
Nosalty Logó

Középkori lakoma: kölöder és szok

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
8zsuzsa8
Középkori lakoma: kölöder és szok
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

619
Kalória
16.9g
Fehérje
69.5g
Szénhidrátok
31.6g
Zsír
254.8g
Víz
155g
Koleszterin
10.7g
Rost
30.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 619 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 1856 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Kölöder

Borsószok

Murok

Szok

Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    876.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    254.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1768 micro
  • β-karotin
    4394 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1225 micro
Összesen 619 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    50.7 g

Zsír

  • Összesen
    94.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    465 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2630.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    493 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    726 mg
  • Nátrium
    1157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    208.6 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    764.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    348 micro
  • Kolin:
    379 mg
  • Retinol - A vitamin:
    205 micro
  • α-karotin
    5303 micro
  • β-karotin
    13181 micro
  • β-crypt
    258 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3674 micro
Összesen 1856 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    395 micro
  • β-karotin
    981 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

Kölöder

  1. A szalonnát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Ráütünk két tojást.
  2. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyiből gyúrható állagú tésztát készíthetünk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbért, sáfrányt adjunk hozzá. Hagyjuk kicsit állni.
  3. Kis golyókat (vagy nudlikat) formálunk belőle. Lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük.

Borsószok

  1. Kevés sós vízben puhára főzzük a borsót. Ha puha, levével együtt összetörjük pépesre. Hozzáadjuk a mandulát, mazsolát, mézet, borsot.

Murok

  1. A répát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük. Ha puha, leszűrjük. Frissen darált borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük. Még forrón rádobjuk a vajat, összekeverjük.

Szok

  1. Az almát, narancsot, hagymát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. Az uborkát vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük. Hozzáadjuk a száraz zsemlekockákat (ha nincs, pirírsuk meg a friss zsemlekockákat serpenyőben). Öntözzük meg a citrom levével, ízesítsük frissen őrölt borsssal. Külön tálkákban tálaljuk nyárson sült csirke mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Meggyes aprógombóc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!