Kovászos, tejes-vajas zsemle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Thinkingtulip
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
vadkovászos
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
Előtészta
Autolízis
-
31g finomliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
50g tej28 kcal
Dagasztás
Összesen
678
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
Előtészta
Autolízis
-
125g finomliszt455 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
75g rétesliszt273 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
200g tej112 kcal
Dagasztás
Összesen
2706
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
Előtészta
Autolízis
-
12.1g finomliszt44 kcal
-
12.1g finomliszt44 kcal
-
7.3g rétesliszt26 kcal
-
12.1g finomliszt44 kcal
-
19.4g tej11 kcal
Dagasztás
Összesen
263
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1633.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 238 mg
-
Nátrium 1195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
678
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.5 g
Zsír
-
Összesen 51.4 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6532.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 348 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 248 mg
-
Foszfor 953 mg
-
Nátrium 4779 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 479.6 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 177.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
2706
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 633 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 463 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
Előtészta
-
100 g víz
Autolízis
-
125 g finomliszt (omlós tészta liszt - a finom- és rétesliszt kevert tulajdonságai vannak benne, a régiek félfogós lisztnek hívnák)
-
2 dl tej
Dagasztás
Elkészítés
Előtészta
- Sütés előtti este a vadkovászt egyneműre keverjük a langyos vízzel.
- Majd hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, és azzal is egyneműre keverjük. (Valahol azt olvastam, a teljes kiőrlésű liszttel erősebb kovászt lehet kapni, ezért kísérleteztem vele és bevált. A kovászos zsemléknek nem árt az erősebb kovász meglátásom szerint.)
- Légmentesen lezárjuk az edényt vagy frissen tartó fóliával vagy ha van, az edény fedelével, és 12-14 órára félretesszük a konyhapultra. 2 vagy 3 szorosára fog nőni az előtésztánk, ami majd megkeleszti a zsemléket.
Autolízis
- Másnap reggel a liszteket egy edénybe szitáljuk és a 2 dl langyos tejjel elkeverjük, nagyjából olyanra, hogy csak minimális liszt maradjon szárazon az edényben. Frissentartó fóliával vagy az edény fedelével légmentesen lezárjuk az edényt, és legalább 1 órán át pihentetjük. Ez az autolízis, ez az egyik titka a zsemlék puhaságának.
Dagasztás
- Ezután egymáshoz adjuk a bekevert tésztát és az előtésztát, és hozzáadjuk a cukrot is, és konyhai robotgép vagy dagasztógép segítségével alaposan kidagasztjuk. (Egyébként egy lapos teáskanál fahéj sem fogja elrontani;)). Először alacsony fokozaton összeforgatjuk az anyagokat, majd kettes fokozatra váltunk. Összesen kb. 10 perc lesz a dagasztás.
- Dagasztás közben alacsony lángon 1-es vagy 2-es fokozaton (nekem 9 fokozatosak a lapjaim) elkezdjük felolvasztani a vajat egy edényben a tűzhelyen. Kb. 5 perc dagasztás után adjuk hozzá a 2 teáskanál sót, majd fokozatosan, kb. 4-szerre az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg összeáll a tésztánk és elválik a dagasztóedény falától. Ekkor 10 perc pihentetés következik. Fontos, hogy a só és a vaj csak a végén kerül a tésztába, mert így szebb tésztát kapunk. És egyébként egy másik titka a puha zsemlénknek a vaj ;).
- Tehát 10 perc pihentetés után dagasztunk rajta megint 5-10 percet, ahogy sikerül. Ezután megint pihentetjük 10 percet.
- Majd megint dagasztunk rajta.
- Ezután 45-60 percet pihentetem konyharuhával vagy fedéllel letakarva, majd meghajtogatjuk a tésztát, szükség szerint lisztezett munkafelületen, enyhén olajos kézzel. Hajtogatás: vízszintesen elhelyezkedő nyújtótáblán, kézzel ujjnyi vastagságúra kihúzkodjuk a tésztát. Majd fentről és lentről behajtjuk a tészta közepéig, végül a választéknál egymásra hajtjuk. Egy vastag rúdformát kapunk. Ezután ugyanezt megcsináljuk oldalról is. Balról és jobbról is behajtjuk a rúdformámat a tészta közepéig, végül a választéknál egymásra hajtjuk.
- Ezután félretesszük pihenni megint 45-60 percre, majd meghajtjuk a tésztát.
- Megint pihentetjük 45-60 percet, meghajtjuk, de ezután már ki is porciózzuk és meg is formázzuk a zsemléket. Én 6 darabra szoktam osztatni, és nem gömb alakúra, hanem inkább vastagabb korongalakúra formázom, hogy szélessége is legyen, és a kelesztés és sütés következtében úgyis minimum duplájára fog magasodni.
- Most következik a kelesztés. A megformázott 6 zsemlécskémet egy nagy! tepsire rakjuk, 3 sorban, minden sorba kettőt, minél nagyobb távolságra egymástól, mert a kelesztéssel és leginkább a sütéssel nagyon meg fognak nőni. Konyhai ecsettel lekenjük kevés olajjal a tetejüket és az oldalukat, mert hosszú lesz a kelesztés, és letakarjuk őket egy konyharuhával. 1,5-2 órát kelesztjük, de ha hideg a konyhánk, 2,5 óra is lehet. Félidőben lekenhetjük még egyszer vékonyan olajjal, ha száraznak érezzük a zsemlécskék tetejét. Mikor már látjuk, hogy szépen növekednek - nagyjából 1,5 szeresére fognak kelni - , akkor bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra, és a sütő aljába teszünk egy tálkát vízzel, hogy jól begőzölje a sütőt. Ez lesz a vetési hőmérsékletünk egyébként, és középső rácsállásban süssünk.
- Ha felmelegedett a sütő, kevés vízzel lekenjük a zsemléket, betoljuk a tepsit a sütőbe, és egy kevés vizet (fél deci vagy még kevesebb) a forró sütő aljába löttyintünk, hogy még több gőzt kapjanak a zsemléink kezdésnek. Becsukjuk gyorsan a sütő ajtaját, hogy ne szökjön ki a gőz, és egyből visszavesszük a sütő hőfokát kb. 210 fokra.
- Kb. 22 perc alatt fog megsülni, +- néhány perc. Viszont 12 perc után kivehetjük a vizes tálkát, és látni fogjuk milyen szépen megemelkedtek a zsemlék. Onnan tudjuk, hogy jól megsültek, hogy szépen barnulnak, nyugodtan ki is lehet venni közben a tepsit, hogy egy zsemle alá nézzünk, mert ha szép barna a zsemlénk alja, akkor egész biztosan jól átsült a közepe is. Ha kész, egy tálba tesszük, és megvárjuk, míg legalább ehetőre hűl. A legfontosabb az egész munkafolyamat alatt a türelem, mint minden kovászos dolognál! Végül a puha kovászos zsemle titkai összefoglalva: a lisztek, a langyos folyadékok, az autolízis, a cukor, a dagasztás, a vaj, a hajtogatás és a megfelelő idejű kelesztés. Jó étvágyat hozzá! :)
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés ideje: 22 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 6272
- Feltöltés dátuma: 2020. július 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Thinkingtulip
3 recept
Sokat kísérleteztem, míg sikerült megalkotnom a puha! kovászos zsemlét, amit ráadásul nem nehezebb elkészíteni, mint egy kovászos vendégváró kiflit. Kísérleteztem lisztekkel is, és hiszem, hogy fontos milyen lisztet használunk a sütéshez, úgyhogy csak az általam megjelölt lisztek mellett tudom biztosra ígérni a zsemlék puhaságát. Nálunk az első adag, amit így készítettem 1 délután elfogyott - 3-an vagyunk, de jó formán 2-en ettük meg - így másnap ismételni kellett!! ;)