r
Nosalty Logó

Kovászos, tejes-vajas zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Thinkingtulip
Kovászos, tejes-vajas zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Előtészta

Autolízis

Dagasztás

Összesen 678 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Előtészta

Autolízis

Dagasztás

Összesen 2706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Előtészta

Autolízis

Dagasztás

Összesen 263 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1633.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    238 mg
  • Nátrium
    1195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 678 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.5 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6532.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    348 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    248 mg
  • Foszfor
    953 mg
  • Nátrium
    4779 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.6 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    177 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 2706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    633 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    463 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

Előtészta

Autolízis

  • 125 g finomliszt (kelt tészta liszt - a magas sikér tartalma miatt)
  • 125 g finomliszt (omlós tészta liszt - a finom- és rétesliszt kevert tulajdonságai vannak benne, a régiek félfogós lisztnek hívnák)
  • 75 g rétesliszt (sima rétesliszt)
  • 125 g finomliszt (sima finomliszt)
  • 2 dl tej

Dagasztás

  • 1 púpozott ek cukor (én steviával kevert cukrot használtam, abból fele mennyiség kell, mint a kristálycukorból)
  • 50 g teavaj (lassan olvasztva, hogy ne legyen túl forró)
  • 2 teáskanál

Elkészítés

Előtészta

  1. Sütés előtti este a vadkovászt egyneműre keverjük a langyos vízzel.
  2. Majd hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, és azzal is egyneműre keverjük. (Valahol azt olvastam, a teljes kiőrlésű liszttel erősebb kovászt lehet kapni, ezért kísérleteztem vele és bevált. A kovászos zsemléknek nem árt az erősebb kovász meglátásom szerint.)
  3. Légmentesen lezárjuk az edényt vagy frissen tartó fóliával vagy ha van, az edény fedelével, és 12-14 órára félretesszük a konyhapultra. 2 vagy 3 szorosára fog nőni az előtésztánk, ami majd megkeleszti a zsemléket.

Autolízis

  1. Másnap reggel a liszteket egy edénybe szitáljuk és a 2 dl langyos tejjel elkeverjük, nagyjából olyanra, hogy csak minimális liszt maradjon szárazon az edényben. Frissentartó fóliával vagy az edény fedelével légmentesen lezárjuk az edényt, és legalább 1 órán át pihentetjük. Ez az autolízis, ez az egyik titka a zsemlék puhaságának.

Dagasztás

  1. Ezután egymáshoz adjuk a bekevert tésztát és az előtésztát, és hozzáadjuk a cukrot is, és konyhai robotgép vagy dagasztógép segítségével alaposan kidagasztjuk. (Egyébként egy lapos teáskanál fahéj sem fogja elrontani;)). Először alacsony fokozaton összeforgatjuk az anyagokat, majd kettes fokozatra váltunk. Összesen kb. 10 perc lesz a dagasztás.
  2. Dagasztás közben alacsony lángon 1-es vagy 2-es fokozaton (nekem 9 fokozatosak a lapjaim) elkezdjük felolvasztani a vajat egy edényben a tűzhelyen. Kb. 5 perc dagasztás után adjuk hozzá a 2 teáskanál sót, majd fokozatosan, kb. 4-szerre az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg összeáll a tésztánk és elválik a dagasztóedény falától. Ekkor 10 perc pihentetés következik. Fontos, hogy a só és a vaj csak a végén kerül a tésztába, mert így szebb tésztát kapunk. És egyébként egy másik titka a puha zsemlénknek a vaj ;).
  3. Tehát 10 perc pihentetés után dagasztunk rajta megint 5-10 percet, ahogy sikerül. Ezután megint pihentetjük 10 percet.
  4. Majd megint dagasztunk rajta.
  5. Ezután 45-60 percet pihentetem konyharuhával vagy fedéllel letakarva, majd meghajtogatjuk a tésztát, szükség szerint lisztezett munkafelületen, enyhén olajos kézzel. Hajtogatás: vízszintesen elhelyezkedő nyújtótáblán, kézzel ujjnyi vastagságúra kihúzkodjuk a tésztát. Majd fentről és lentről behajtjuk a tészta közepéig, végül a választéknál egymásra hajtjuk. Egy vastag rúdformát kapunk. Ezután ugyanezt megcsináljuk oldalról is. Balról és jobbról is behajtjuk a rúdformámat a tészta közepéig, végül a választéknál egymásra hajtjuk.
  6. Ezután félretesszük pihenni megint 45-60 percre, majd meghajtjuk a tésztát.
  7. Megint pihentetjük 45-60 percet, meghajtjuk, de ezután már ki is porciózzuk és meg is formázzuk a zsemléket. Én 6 darabra szoktam osztatni, és nem gömb alakúra, hanem inkább vastagabb korongalakúra formázom, hogy szélessége is legyen, és a kelesztés és sütés következtében úgyis minimum duplájára fog magasodni.
  8. Most következik a kelesztés. A megformázott 6 zsemlécskémet egy nagy! tepsire rakjuk, 3 sorban, minden sorba kettőt, minél nagyobb távolságra egymástól, mert a kelesztéssel és leginkább a sütéssel nagyon meg fognak nőni. Konyhai ecsettel lekenjük kevés olajjal a tetejüket és az oldalukat, mert hosszú lesz a kelesztés, és letakarjuk őket egy konyharuhával. 1,5-2 órát kelesztjük, de ha hideg a konyhánk, 2,5 óra is lehet. Félidőben lekenhetjük még egyszer vékonyan olajjal, ha száraznak érezzük a zsemlécskék tetejét. Mikor már látjuk, hogy szépen növekednek - nagyjából 1,5 szeresére fognak kelni - , akkor bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra, és a sütő aljába teszünk egy tálkát vízzel, hogy jól begőzölje a sütőt. Ez lesz a vetési hőmérsékletünk egyébként, és középső rácsállásban süssünk.
  9. Ha felmelegedett a sütő, kevés vízzel lekenjük a zsemléket, betoljuk a tepsit a sütőbe, és egy kevés vizet (fél deci vagy még kevesebb) a forró sütő aljába löttyintünk, hogy még több gőzt kapjanak a zsemléink kezdésnek. Becsukjuk gyorsan a sütő ajtaját, hogy ne szökjön ki a gőz, és egyből visszavesszük a sütő hőfokát kb. 210 fokra.
  10. Kb. 22 perc alatt fog megsülni, +- néhány perc. Viszont 12 perc után kivehetjük a vizes tálkát, és látni fogjuk milyen szépen megemelkedtek a zsemlék. Onnan tudjuk, hogy jól megsültek, hogy szépen barnulnak, nyugodtan ki is lehet venni közben a tepsit, hogy egy zsemle alá nézzünk, mert ha szép barna a zsemlénk alja, akkor egész biztosan jól átsült a közepe is. Ha kész, egy tálba tesszük, és megvárjuk, míg legalább ehetőre hűl. A legfontosabb az egész munkafolyamat alatt a türelem, mint minden kovászos dolognál! Végül a puha kovászos zsemle titkai összefoglalva: a lisztek, a langyos folyadékok, az autolízis, a cukor, a dagasztás, a vaj, a hajtogatás és a megfelelő idejű kelesztés. Jó étvágyat hozzá! :)
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés ideje: 22 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 6154
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos, tejes-vajas zsemle
Thinkingtulip 3 recept

Sokat kísérleteztem, míg sikerült megalkotnom a puha! kovászos zsemlét, amit ráadásul nem nehezebb elkészíteni, mint egy kovászos vendégváró kiflit. Kísérleteztem lisztekkel is, és hiszem, hogy fontos milyen lisztet használunk a sütéshez, úgyhogy csak az általam megjelölt lisztek mellett tudom biztosra ígérni a zsemlék puhaságát. Nálunk az első adag, amit így készítettem 1 délután elfogyott - 3-an vagyunk, de jó formán 2-en ettük meg - így másnap ismételni kellett!! ;)

Hozzávalók

Előtészta

Autolízis

Dagasztás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...