r
Nosalty Logó

Kovászos fehér kenyér Évi nénitől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Kovászos fehér kenyér Évi nénitől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Összesen 276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Összesen 3317 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.2 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7291.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    359 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    506 mg
  • Foszfor
    1741 mg
  • Nátrium
    4387 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    581 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    383 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    424 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    857 micro
Összesen 3317 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Elkészítés

Kefíres kovász

  1. A kefirt egy közepes befőttes üvegben villával összekeverjük a liszttel és a cukorral. Mindezt legalább 3 nappal azelőtt, mielőtt sütni szeretnénk vele.
  2. Az üveget lefedjük kilyukasztott folpackkal. Innen már csak az a feladatunk, hogy naponta kétszer átkeverjük a kovászt. A többit a természet megteszi magától.

Kovász

  1. Sütés előtti este a 20 dkg lisztet, a langyos vizet és a kevéske élesztőt összekeverjük, és kelesztőtálban másnapig érni hagyjuk.

Tészta

  1. A langyos vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadunk 1,2 dkg élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Minden hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mérünk, hozzáadjuk a kétféle kovászt, és megdagasztjuk a tésztát.
  3. 1-2 órát kelesztjük a tésztát (függ a külső hőmérséklettől is).
  4. A 2-3-szorosára kelt tésztát lisztezett deszkán laposra dögönyözzük (nagyjából négyzet alakúra, vagy oválisra attól függően, milyen formát szeretnénk adni a kenyérnek), majd szorosan feltekerjük.
  5. Felmelegített teflon sütőformába tesszük a tésztát, és lefedve kelesztjük legalább fél órát.
  6. A tetejét megkenjük íróval vagy tejföllel. Éles késsel bemetsszük.
  7. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hőlégkeverésen lefedve 20 percig sütjük, majd 190 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és még 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percre levesszük az edény tetejét, és aranybarnára sütjük a kenyeret.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14840
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos fehér kenyér Évi nénitől
Évi néni 1830 recept

Nagyon bonyolultnak tűnő kenyér, ami nem az, csak az időzítésre kell figyelni. Mondjuk kezdő kenyérsütők ne ezzel kezdjenek (habár miért ne). Nem is tudom, mi munkált bennem, hogy ezt összetettem, csak úgy nekikezdtem. Nagyon finom, lágy kenyér lett belőle, pedig még nagy kedvencemet, a tang zhongot hozzá sem kevertem. Majd legközelebb. 

Hozzávalók

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...