r
Nosalty Logó

Korvapuusti - finn fahéjas csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Korvapuusti - finn fahéjas csiga
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 794 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6349 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 365 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    437 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 794 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.4 g

Zsír

  • Összesen
    290.9 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1730 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3495.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    800 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    491 mg
  • Foszfor
    1621 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    881.3 g
  • Cukor
    452 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2433 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    544 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2384 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    562 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1211 micro
Összesen 6349 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Alisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.
  3. A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  4. A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
  5. Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.
  6. Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.
  7. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
  8. A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt, tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.
  9. Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).
  10. Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 781
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 88868
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény. A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahéjas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakaóval vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat. Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti: 1. a sajátos tésztaformázási mód 2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát. A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:) Szóval így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...