Korvapuusti - finn fahéjas csiga
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
38g tej21 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
-
5g jégcukor19 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
300g tej168 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g jégcukor155 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
28.7g finomliszt105 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
17.2g tej10 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
5.7g barna cukor22 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
2.3g jégcukor9 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 437 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.2 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 298 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.4 g
Zsír
-
Összesen 290.9 g
-
Telített zsírsav 171 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1730 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3495.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 800 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 1621 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 881.3 g
-
Cukor 452 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 184.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2433 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 949 mg
-
Retinol - A vitamin: 2384 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 562 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1211 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
30 g élesztő
-
3 db tojássárgája
-
10 dkg barna cukor
A töltelékhez
-
30 dkg porcukor
A tetejére
-
2 db tojássárgája
-
4 ek jégcukor
Elkészítés
A tésztához
- Alisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.
- A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
- A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
- Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.
- Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.
- A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
- A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt, tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.
- Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).
- Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 781
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 88974
- Feltöltés dátuma: 2011. május 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény. A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahéjas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakaóval vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat. Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti: 1. a sajátos tésztaformázási mód 2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát. A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:) Szóval így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.