Kölesgombóc - vegán és gluténmentes
- 2% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
A köleshez
-
38g köles142 kcal
-
125g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A tálaláshoz
-
70 kcal
-
4g porcukor14 kcal
- 2% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
A köleshez
-
150g köles567 kcal
-
500g víz0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A tálaláshoz
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
-
14g porcukor54 kcal
- 2% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 136.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 2% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 801.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 468 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259.6 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 546.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 2% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 95.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A köleshez
- A kölest (egy sűrű szűrőben) alaposan mossuk át, majd egy lábosban öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, a mazsolát, és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg.
- Ha elfőtte a levet és megpuhult, zárjuk el a hőt alatta, és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja).
- Ha kissé kihűlt, enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 281
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 26748
- Feltöltés dátuma: 2012. március 27.
Ajánló
Száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat. Ha nem cél a tejmentesség, akkor édes tejföllel is tálalható. A képen látható gombóc nyers nádcukorral készült narancs lekváron tálalva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet. :-) Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest, és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc. A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni, és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata... Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is. :-)