Köles desszert
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
agnyeszkaa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kölesfelfújthoz
-
33g köles126 kcal
-
167g tej93 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
37 kcal
-
2g margarin12 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
A pudinghoz
Összesen
461
kcal
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kölesfelfújthoz
-
200g köles756 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
222 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A pudinghoz
Összesen
2757
kcal
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kölesfelfújthoz
-
9.1g köles34 kcal
-
45.5g tej25 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.5g tojás16 kcal
-
3.6g sárgabaracklekvár10 kcal
-
0.5g margarin3 kcal
-
0.5g zsemlemorzsa2 kcal
A pudinghoz
Összesen
125
kcal
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 761.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 316 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.1 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
Összesen
461
kcal
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99.2 g
Zsír
-
Összesen 70.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4567.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 1898 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 1087 mg
-
Nátrium 1207 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 390.9 g
-
Cukor 180 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 232.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 469 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 722 mg
-
Retinol - A vitamin: 464 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1217 micro
Összesen
2757
kcal
- 13% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
A kölesfelfújthoz
-
20 dkg köles
-
1 l tej
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
-
1 csipet só
-
5 db tojás
-
1 ek margarin
-
1 ek zsemlemorzsa
A pudinghoz
Elkészítés
A kölesfelfújthoz
- Először egy kölesfelfújtat készítünk. Ehhez megmosunk 20 dkg kölest, és dupla mennyiségű tejjel, pici sóval, ízlés szerint cukorral megfőzzük. Tehetünk bele egy pici vanília aromát is. Ha nagyon fő el a tej, akkor pótolhatjuk, illetve ha az elején egy kis vizet is teszünk a tej mellé, hamarabb megfő a kölesünk.
- Ha megfőtt, fedővel letakarva néhány percig pihentetjük, majd félrerakjuk hűlni.
- Az 5 tojást szétválasztjuk. Ha a köles már langyos, hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ilyenkor a tojássárgákhoz keverhetünk még cukrot, ha nem érezzük elég édesnek a kölest (én jobban szeretem, ha összefő vele a cukor).
- A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan ezt a is a többihez forgatjuk.
- Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Míg hűl a köles felfújt, elkészítjük 4-5 dl tejjel a csomagon leírtak szerint a pudingot, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
- Ha kicsit kihűlt a kölesfelfújt összevágjuk/ törjük, és kelyhekbe, poharakba tesszük. Alulra kölesmorzsa, ezt meglocsolgatjuk baracklekvárral, erre megint kölesmorzsa, majd a végén szép kis halmokat kanalazunk a tetejére a pudingból (én zárásként még megszórtam morzsával és egy pici lekvárral díszítettem).
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 16404
- Feltöltés dátuma: 2014. május 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
agnyeszkaa
1 recept
Szeretjük a kölest, és néhány éve nagyon ízlett a köleses országtorta ízvilága, gondoltam én is csinálok valamilyen egyszerűbb verziót. Gyümölcstorta formában akartam kisütni és azt megtölteni, csakhogy a kölesfelfújt fele a tepsiben ragadt kiborításnál, de nem szoktam nagyon elkeseredni ilyen esetekben. Gondolkoztam gyorsan valami mentőötleten, így lett belőle ez a kelyhes/poharas desszert. Legközelebb lehet egy kis mazsolával is megbolondítom.