Kolbásszal töltött karaj, avagy "szemes hús"
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
167g csontos sertéskaraj213 kcal
-
67g parasztkolbász301 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
83g parázskrumpli51 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
30g rozmaring39 kcal
Összesen
741
kcal
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
1000g csontos sertéskaraj1275 kcal
-
400g parasztkolbász1808 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g parázskrumpli308 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
180g rozmaring236 kcal
Összesen
4450
kcal
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
41.8g csontos sertéskaraj53 kcal
-
16.7g parasztkolbász75 kcal
-
3.1g sertészsír28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20.9g parázskrumpli13 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
2.5g fokhagyma3 kcal
-
7.5g rozmaring10 kcal
Összesen
185
kcal
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.8 g
Zsír
-
Összesen 52.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1836.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 1217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 189.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
741
kcal
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 262.7 g
Zsír
-
Összesen 314.1 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 589 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11020.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 264 mg
-
Kálcium 897 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 473 mg
-
Foszfor 2044 mg
-
Nátrium 7299 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1139.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 278 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 147 mg
-
D vitamin: 234 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
4450
kcal
- 14% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg parasztkolbász
-
5 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
500 g parázskrumpli
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 csokor rozmaring
Elkészítés
- A parázsburgonyát előfőzzük szinte teljesen puhára, a hagymát megpucoljuk és cikkekre vágjuk, a fokhagymát egészben hagyjuk, és csak a tetejét vágjuk le, majd besózzuk, borsozzuk.
- A hús közepébe egy filézőkéssel hosszában lyukat szúrunk/vágunk (óvatosan), majd ebbe tuszkoljuk bele a kolbászt.
- Jó alaposan körbedörzsöljük sóval, borssal, majd 1-2 evőkanál zsíron előpirítjuk, kérgesítjük.
- Egy tepsit kizsírozunk, belehalmozzuk a burgonyát, a hagymát, és összeforgatjuk rozmaringgal, sóval, borssal, majd a közepére ültetjük a húst, mellé pedig a fokhagymát.
- 180 fokos sütőben, letakarva kb. 1,5 órán át sütjük, majd fólia nélkül 200 fokon, 150 perc alatt rápirítunk az egészre.
- A vele sült burgonyával, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 46
- Össznézettség: 3914
- Feltöltés dátuma: 2023. december 13.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri levesek, főételek, köretek
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A "szemes hús" egy lenyűgöző és nagyon ízletes étel. Sertés hosszú karajból készül és fűszeres kolbásszal töltjük meg. Kiváló akár a szilveszteri lencsevacsora mellé vagy húsvétkor frissen sült kaláccsal, de hétköznapokra is tökéletes. Finom és könnyen elkészíthető, és nagyszerű az alacsony szénhidráttartalmú, keto- és paleo diétákhoz is.