r
Nosalty Logó

Klasszikus meggyes piskóta

3,0

2 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Klasszikus meggyes piskóta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

191
Kalória
6.8g
Fehérje
32g
Szénhidrátok
4.1g
Zsír
71g
Víz
150g
Koleszterin
1.1g
Rost
20.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1142 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    347 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 191 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    40.8 g

Zsír

  • Összesen
    24.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1327.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    601 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191.8 g
  • Cukor
    124 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    425.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    560 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    735 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2079 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1460 micro
Összesen 1142 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    277 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 152 kcal

Elkészítés

  1. Ha friss meggyet használunk, előszór magozzuk ki, de lehetőleg ne hófehér felsőben... Ha befőttet használunk, csepegtessük le, és papírtörővel szárítgassuk meg, a fagyasztottat pedig olvasszuk ki.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  3. Ezt követően a tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat keverjük fehéredésig és habosra a cukor 2/3-ával és a vaníliás cukorral. A fehérjéket egy csipet sóval kezdjük habbá verni, majd a maradék cukor hozzáadásával verjük teljesen keményre.
  4. A tojássárgájás keveréket óvatos mozdulatokkal forgassuk a fehérjéhez, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan forgassuk össze, majd halmozzuk egy sütőpapírral kibélelt sütőformába/tepsibe, és szórjuk rá egyenletesen a kimagozott, lecsepegtetett meggyet.
  5. Sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon, tűpróbával ellenőrizzük. Sülés után hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg gazdagon porcukorral, és kockákra vágva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 181 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Valljuk be, jó piskótát sütni nem könnyű, biztosan azért, mert olyan egyszerűnek tűnik, pedig sok kis apró buktatója van. Ez a süti gyerekkorunk egyik kedvence, sőt még inkább a felmenőinkké. Tökéletes kombináció: könnyeden édes piskóta, benne gazdagon a savanykás meggy és vékony porcukorréteg a tetején, ami kis fehér bajszot hagy, miután jó ízűen beleharapunk. Igaz, a meggy csak nyáron terem, de aki gyakorlott a konyhában, az tesz el a fagyasztóba pár kilót, vagy befőz néhány üveggel, hogy mindig legyen kéznél, ha rákíván erre a megunhatatlan klasszikusra.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

A tökéletes piskóta

Rengeteg sütemény alapját adja, megannyiszor desszerthez szükséges, mégis sokaknak mumus a piskóta készítése. Az egyszerű hozzávalókból nem mindig sül meg az a légies, könnyed, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!