Klasszikus csokitorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
Csokis piskóta
-
13g finomliszt49 kcal
-
32g tojás40 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
3 kcal
Csokis krém
Csokimáz
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
8g vaj60 kcal
Torta összeállítása
Összesen
585
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
Csokis piskóta
-
160g finomliszt582 kcal
-
385g tojás484 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
32 kcal
Csokis krém
Csokimáz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
100g vaj717 kcal
Torta összeállítása
Összesen
6996
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
Csokis piskóta
-
8.7g finomliszt32 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
Csokis krém
-
1.6g étkezési keményítő6 kcal
-
13.6g tej8 kcal
-
19.1g vaj137 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor0 kcal
-
10.9g cukor42 kcal
Csokimáz
-
10.9g étcsokoládé60 kcal
-
5.5g vaj39 kcal
Torta összeállítása
Összesen
382
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 39.1 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 302 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
Összesen
585
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.8 g
Zsír
-
Összesen 468.8 g
-
Telített zsírsav 279 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 2244 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3649.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 746 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 468 mg
-
Foszfor 1500 mg
-
Nátrium 717 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 634.9 g
-
Cukor 447 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 354.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3624 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 220 micro
-
Kolin: 1099 mg
-
Retinol - A vitamin: 3562 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 763 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1802 micro
Összesen
6996
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
Csokis piskóta
-
16 dkg finomliszt
-
7 db tojás
-
14 dkg cukor
-
1.4 dkg cukrozatlan kakaópor
Csokis krém
-
3 dkg étkezési keményítő
-
2.5 dl tej
-
35 dkg vaj
-
20 dkg cukor
Csokimáz
-
20 dkg étcsokoládé
-
10 dkg vaj
Torta összeállítása
Elkészítés
Csokis piskóta
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukor 2/3 részével habbá verjük (ne legyen túl kemény), míg a sárgáját a cukor 1/3 részével kifehéredésig habosítjuk.
- Utána a fehérjéből néhány kanálnyival lazítjuk a tojássárgáját, végül, a tojásfehérjehabba óvatosan beleforgatjuk a sárgáját.
- A lisztet összeszitáljuk a kakaóval, majd több részletben óvatosan belekeverjük a tojásos masszába. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát papírral bélelünk, beleöntjük a tésztát, és az előmelegített sütőben (tűpróbáig) készre sütjük (kb. 35-40 perc).
- Közben elkészítjük a krémet.
- Ha kisült a piskóta, akkor a tetejére picit lisztet szórunk, és egy sütőlemezre borítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt a piskóta (ezt esetleg hűtőben gyorsíthatjuk), akkor körbevágjuk, majd kiborítjuk egy nagy kerek tányérra.
- Majd attól függően, hogy mekkora átmérőjű tortaformával dolgoztunk 2 vagy 3 részre vágjuk a tortát.
Csokis krém
- A cukrot (lehetőleg porcukor) a vajjal habosra keverjük, majd a tejből és keményítőből pudingot főzünk.
- Hagyjuk a krémet kicsit hűlni, majd szakaszosan összekeverjük a kihabosított vajjal, végül beleszitáljuk a kakaóport, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Csokimáz
- Ezt csak akkor készítjük el, amikor a tortámat már betöltöttük, és megfelelően dermesztettük (legjobb, ha legalább 1-2 órát hűtőben áll). Vízfürdőn felolvasztjuk a vajat, és beletördeljük az étcsokit.
- Fontos, hogy a csoki megfelelő híg legyen, azaz folyós, hogy a tortán csak egy leheletvékony csokiréteg legyen, az viszont az oldalát is befedje. Így szükség esetén még picit vajjal hígíthatjuk.
Torta összeállítása
- A krémet 4 részre osztjuk, ha 3 tortalapunk lett (2 rész megy a lapok töltésére, 1 a tetejére és az oldalára + 1 adag nyomózsákba, amivel díszítünk). Ha 2 tortalapunk lett, akkor csak 3 részre osztjuk a krémet.
- A lapokat egyenként megkenjük, majd az utolsó lappal fedjük, arra egy vékony réteg krémet kenünk, viszont a torta oldalát is vékonyan bevonjuk a krémmel. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, a maradék krémet pedig habzsákba, melyet szintén hűtőbe rakunk felhasználásig.
- A megfelelően kifagyasztott tortát óvatosan egy rácsra átemeljük (lehet akár grillrács, alá tálcát teszünk), majd a csokimázat körben a tortán eloszlatjuk, az oldalán folyjon le. Tetejét kenőkéssel elsimítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük a tortát legalább 1/2 órára.
- Ha a csokimáz megdermedt a tortán, akkor nyomózsákból a maradék krémmel díszítjük (rózsákkal vagy hullámmal).
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 1800
- Feltöltés dátuma: 2020. július 09.
Ajánló
Opcionális, de a látványért érdemes akár kész, boltban is kapható csokielemekkel díszíteni a tortát (csokiforgács, csokidara, előre elkészített figurák: virág, szív, stb.), vagy az ügyesebbek jó minőségű csokiból és kész öntőformákkal is elkészíthetik a dekorációt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Pancsika
101 recept
Egy olyan klasszikus, amit legalább egyszer mindenki elkészít. Persze, ha ilyen finom lesz, mint ez, akkor nem egyszer csináljuk meg. :)