Kilimandzsáró torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
piskóta
-
18g tojás23 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
6g vaj42 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
8 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
túrós töltelék
-
29g habtejszín85 kcal
-
1g lapzselatin5 kcal
-
33g tehéntúró49 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
13g joghurt8 kcal
-
9 kcal
összeállítás
-
3g gyümölcslé1 kcal
-
1g porcukor2 kcal
-
9 kcal
Összesen
349
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
piskóta
-
220g tojás277 kcal
-
160g porcukor619 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
91 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
túrós töltelék
-
350g habtejszín1022 kcal
-
16g lapzselatin56 kcal
-
400g tehéntúró588 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
150g joghurt92 kcal
-
150g őszibarack konzerv108 kcal
összeállítás
-
30g gyümölcslé14 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
150g őszibarack konzerv108 kcal
Összesen
4166
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
piskóta
-
11.4g tojás14 kcal
-
8.3g porcukor32 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
7.8g finomliszt28 kcal
-
2.1g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
túrós töltelék
-
18.2g habtejszín53 kcal
-
0.8g lapzselatin3 kcal
-
20.8g tehéntúró31 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
7.8g joghurt5 kcal
-
7.8g őszibarack konzerv6 kcal
összeállítás
-
1.6g gyümölcslé1 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
-
7.8g őszibarack konzerv6 kcal
Összesen
217
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 496.4 g
-
Cink 87 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 68 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 90.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 40 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
349
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.7 g
Zsír
-
Összesen 223.8 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1279 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5956.5 g
-
Cink 1048 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 955 mg
-
Vas 812 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 2018 mg
-
Nátrium 583 mg
-
Réz 42 mg
-
Mangán 35 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 424.1 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1084.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1899 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 242 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 100 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 482 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 196 micro
-
Kolin: 696 mg
-
Retinol - A vitamin: 1779 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1327 micro
-
β-crypt 272 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1120 micro
Összesen
4166
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 309.1 g
-
Cink 54 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
217
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
piskóta
-
160 g porcukor
-
70 g vaj
-
150 g finomliszt
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek sütőpor
túrós töltelék
-
3.5 dl habtejszín
-
8 db lapzselatin
-
40 dkg tehéntúró
-
3 ek cukor
-
1.5 dl joghurt
összeállítás
-
30 ml gyümölcslé
-
1 ek porcukor
Elkészítés
piskóta
- A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A porcukor másik felét a sárgákkal habosra keverjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat is.
- Összeforgatjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport, valamint a vaníliaőrleményt. Több részben a tojássárgás keverékhez adjuk, és csomómentesre keverjük.
- 2-3 adagban hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben, nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd késsel vágjuk félbe, ügyelve rá, hogy amennyire lehetséges, egyenesen vágjunk. A piskóta felső részét vágjuk 12 körcikkre.
túrós töltelék
- A zselatinlapokat áztassuk be hideg vízbe 5-10 percre. Egy deci habtejszínt felforrósítunk, majd hozzáadjuk a megpuhult és kicsavart zselatinlapokat. A zselatin pár pillanat alatt feloldódik, ezután hagyjuk hűlni egy kicsit. A többi habtejszínt felverjük, és félretesszük.
- A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a joghurtot, a zselatinos tejszínt, a felaprított őszibarackot, valamint a felvert tejszínhabot is. Alaposan összekeverünk mindent.
- Egy közepes méretű tálat folpackkal kibélelünk - a tál átmérője lehetőleg 2-3 centivel legyen kisebb, mint a tortaformáé. Ebbe átkanalazzuk a túrós krémet, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, amíg megdermed.
összeállítás
- A piskóta alsó részét villával megszurkáljuk, majd bekenjük 2-3 kanál gyümölcslével - nyugodtan használjuk a konzerv levét, bűnös élvezet, de nagyon finom lesz tőle! Ez a lépés azért kell, hogy ne legyen túl száraz a piskóta.
- Ezután óvatosan kicsomagoljuk a félgömb alakú túrós tölteléket, és a piskótalapra fordítjuk. Körben nekitámasztjuk a cikkekre vágott piskótatetőt, a tetejére pedig ráhalmozunk egy adag felszeletelt őszibarackot.
- A tetejét megszórjuk porcukorral, az oldalán pedig ízlés szerinti krémmel kitakarhatjuk az "összeillesztés" vonalát - mi ehhez nutellás tejszínhabot használtunk.
- Óvatosan szeleteket vágunk a tortából, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 237
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 21011
- Feltöltés dátuma: 2019. március 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Egy bő évtizeddel ezelőtt a szülinapi bulik legmenőbb elemei a vakondtúrás, illetve a Kilimandzsáró torta voltak. Ezeket dobozos, csináld magad-formában lehetett kapni, és minden bizonnyal minden kisgyermekes anya rémálma volt, hogy a gyereke ilyet fog kérni. Most, hogy a nagy nosztalgiázás közepette eszünkbe jutott ez a torta, úgy döntöttünk, készítünk egy teljesen házi verziót belőle. Spoiler: sokkal-sokkal hamarabb elfogyott, mint ameddig az elkészítése tartott.